Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι ανύπαρκτοι του ΔΕΔΔΗΕ τα... ψίχουλα και τα έγγραφα της πλάκας

Αντί να παραιτηθεί για λόγους ευθιξίας, με ψίχουλα στους ιθαγενείς και έγγραφα της πλάκας, η ηγεσία του ΔΕΔΔΗΕ προσπαθεί να διασκεδάσει τις εντυπώσεις και να σώσει την καρέκλα της. Το δούλεμα πάει… ψιλό γαζί!

Οι ανύπαρκτοι του ΔΕΔΔΗΕ τα... ψίχουλα και τα έγγραφα της πλάκας

Γράψαμε χθες ότι κάποιοι στον ΔΕΔΔΗΕ, με πρώτο τον διευθύνοντα σύμβουλο Αναστάσιο Μάνο, πρέπει να πάνε σπίτι τους μετά τα όσα συνέβησαν με την πρόσφατη χιονόπτωση. Όμως, αντί να δούμε παραιτήσεις, έστω για λόγους ευθιξίας, παρατηρούμε τη συνεχή, πλην αποτυχημένη, προσπάθεια να διασκεδαστούν οι εντυπώσεις και να παραμεριστεί η ουσία.

Με αίσθημα ευθύνης, λέει, ο ΔΕΔΔΗΕ αποφάσισε (σ.σ. κατόπιν επίσημης προτροπής από τον πρωθυπουργό, που αντελήφθη το πολιτικό κόστος) να χαρίσει στους πληγέντες από τη «Μήδεια» το μέρος του λογαριασμού ρεύματος για τον Φεβρουάριο, που αντιστοιχεί στα τέλη σύνδεσης.

Μιλάμε για ποσό της τάξεως των… 6-8 ευρώ για ένα μεγάλο λογαριασμό ρεύματος, οπότε η κίνηση αυτή έχει από συμβολικό έως… εξοργιστικό χαρακτήρα για όσους έπεσαν θύμα των διακοπών ρεύματος (άρα και θέρμανσης) με πολικές θερμοκρασίες, για δύο και τρεις μέρες (εφιάλτης που συνεχίζεται ακόμα και σήμερα για χιλιάδες νοικοκυριά). Για όσους έμειναν χωρίς νερό για άλλο τόσο, εξαιτίας και πάλι των διακοπών ρεύματος. Κι ακόμη περισσότερο, για εκείνους που είδαν οικιακές συσκευές και ηλεκτρονικούς υπολογιστές να καταστρέφονται από τις απότομες και συχνότατες αυξομειώσεις τάσης (διακοπή και επαναφορά ρεύματος), ακόμη και χθες Πέμπτη.

Φαντάζομαι, δε, πως η κυρία που βγήκε στον ΣΚΑΪ και φώναζε ότι στο σπίτι της, δίπλα στην πλατεία της Σταμάτας, καίνε καρέκλες και κρεβάτι γιατί τέλειωσαν τα ξύλα για το τζάκι και δεν είχε θέρμανση για τα παιδιά, θα αισθανθεί δικαιωμένη με τα ψίχουλα του κ. Μάνου!

Ακόμη πιο εξοργιστικές, όμως, είναι οι απόπειρες του ΔΕΔΔΗΕ να φορτώσει σε άλλους την ευθύνη για την προστασία και τη συντήρηση του δικτύου του, κινητοποιώντας τον μηχανισμό «επικοινωνίας», αρχικά για να ισχυριστεί ότι δεν είναι υπεύθυνος για το θέμα των δέντρων και στη συνέχεια (όταν κατέστη προφανές ότι είναι), για να ισχυριστεί ότι ζήτησε από τους Δήμους και το Δασαρχείο έγκαιρα τη βοήθειά τους για την κοπή δέντρων και κλαδιών.

Για τον σκοπό αυτό, οι επικεφαλής του ΔΕΔΔΗΕ «διέρρευσαν» μάλιστα έγγραφο με το οποίο στην καρδιά του χειμώνα, στις 15 Ιανουαρίου, ζητούσαν από τους Δήμους να τους υποδείξουν σημεία εμπλοκής στο δίκτυο και από το Δασαρχείο να δώσει άδεια για κλάδεμα-κοπή δέντρων, στην περιοχή Φιλοθέης-Κηφισιάς, στο πλαίσιο «της ετήσιας συντήρησης δικτύου» που είναι ΥΠΟΧΡΕΩΜΕΝΟΣ να κάνει.

Στις 15 Ιανουαρίου! Και δεν ντρέπονται που το έβγαλαν στη δημοσιότητα.

Προφανώς ο χειμώνας και οι χιονοπτώσεις έχουν κάνει συμβόλαιο με τον επικεφαλής και τους αρμόδιους του ΔΕΔΔΗΕ να μην πέφτει χιόνι και να μη γίνονται νεροποντές, πριν περάσει ικανό χρονικό διάστημα μετά τις 15 Ιανουαρίου, ώστε να έχει ολοκληρωθεί ο ατέρμονος κύκλος συντονισμού μεταξύ ΔΕΔΔΗΕ-Δήμων-Δασαρχείου, που όλοι ξέρουμε πώς λειτουργεί στην Ελλάδα.

Φαίνεται ότι ο Σεπτέμβριος και ο Οκτώβριος ή έστω ο Νοέμβριος δεν είναι καλοί μήνες για τη συντήρηση του δικτύου του ΔΕΔΔΗΕ, ή ότι απλά… μας δουλεύουν ψιλό γαζί!

Η αλήθεια είναι ότι μας δουλεύουν ψιλό γαζί κι ότι η κατάσταση του δικτύου ηλεκτροδότησης έχει γενικώς τα χάλια της, γι' αυτό και υπάρχουν συχνότατες διακοπές ρεύματος, είτε βρέχει, είτε χιονίσει, είτε ξεσπάσει πυρκαγιά, όπως μπορεί να διαβεβαιώσει οποιοσδήποτε κάτοικος στην περιοχή του Δήμου Διονύσου. Είτε είναι χειμώνας, είτε άνοιξη, είτε καλοκαίρι.

Η αλήθεια είναι ότι ο ΔΕΔΔΗΕ ελάχιστα έχει κάνει για να εκσυγχρονίσει το παμπάλαιο δίκτυό του κι ότι πάσχει από σοβαρότατες ελλείψεις σε ανθρώπινο δυναμικό. Αντί αυτού, όμως, η διορισμένη διοίκηση του ΔΕΔΔΗΕ, μιας εταιρείας με υψηλά κέρδη της τάξης των 300 εκατ. ευρώ ετησίως (από χρήματα των πολιτών βεβαίως), φρόντισε να αυξήσει τις δικές της απολαβές αλλά και να προσλάβει μπόλικους «στρατηγούς» διευθυντές, όταν δεν έχει αρκετούς… στρατιώτες.

Στην αγορά, ακούγονται αμοιβές που φτάνουν τις 100.000 ευρώ +50% μπόνους, που κάνουν πλέον και τον πιο καλόπιστο να διερωτάται:

Είναι για τέτοιες αμοιβές και μπόνους αυτοί που βύθισαν όλη τη Βόρεια Αττική στο σκοτάδι, μεγάλο μέρος της για 2 και 3 μέρες, αυτοί που ακόμη και χθες Πέμπτη δεν είχαν καταφέρει να συνδέσουν ξανά στο δίκτυο χιλιάδες νοικοκυριά, επειδή χιόνισε… δύο μέρες; Ή μήπως, εφόσον δεν έχουν την ευθιξία να παραιτηθούν για ένα γεγονός που θα θυμόμαστε μετά από 30 και 40 χρόνια, είναι για να τους στείλουν οι πολιτικοί τους προϊστάμενοι στο σπίτι τους;

Κάτι τελευταίο. Ο υπογράφων δεν θα ξεχάσει τον νεαρό υπάλληλο του κέντρου εξυπηρέτησης πελατών του ΔΕΔΔΗΕ, ο οποίος με απίστευτη αφέλεια (ή αδιαφορία;), στην ερώτηση «τι θα κάνει χωρίς ρεύμα κάποιος που έχει σπίτι του ευπαθές άτομο;», απάντησε ατάραχος «θα πρέπει να το μεταφέρει σε άλλο Δήμο», μια νύχτα που ο χιονιάς είχε αποκλείσει τους δρόμους! Δείγμα κι αυτό της λεγόμενης «εταιρικής κουλτούρας»…

ΥΓ: Δεν χρειαζόμαστε τους τακτικισμούς του ΔΕΔΔΗΕ για να ανακαλύψουμε ευθύνες και στην τοπική αυτοδιοίκηση. Το γεγονός ότι χθες Πέμπτη στον Διόνυσο δεκάδες δρόμοι, ακόμη και σε μικρή απόσταση από τους κεντρικούς, παρέμεναν αποκλεισμένοι από χιόνι, κλαδιά και δέντρα, δίνει το στίγμα των αποτυχιών και σε εκείνη την πλευρά.

Αλλά όχι, το δίκτυο ηλεκτροδότησης και τη λειτουργία του δεν γίνεται να την περάσουμε στους Δήμους. Αυτή είναι η δουλειά του ΔΕΔΔΗΕ. Κι αν ακόμη δεν μπορούσε να την κάνει με ευθύνη τρίτων, πάλι θα έπρεπε ΕΓΚΑΙΡΑ να έχει κινήσει γη και ουρανό, για να την κάνει. Αυτός είναι ο μοναδικός λόγος ύπαρξής του.

Και κάπου εκεί κρίνονται και οι managers με τα βαρύγδουπα βιογραφικά. Στην πράξη! Κι όταν βγαίνουν «ελλιποβαρείς», πρέπει να πηγαίνουν σπίτι τους!


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v