Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πανδημία: Κίνδυνος εκτροχιασμού πριν την τελική ευθεία!

Με το σύστημα υγείας στα πρόθυρα της κατάρρευσης και την οικονομία στον αναπνευστήρα, τα δήθεν «έξυπνα» μέτρα αποδεικνύονται φενάκη. Το λοκντάουν έχει τελειώσει από… μόνο του, αλλά η κυβέρνηση αρνείται να προσαρμοστεί, αλλάζοντας το «μείγμα».

Πανδημία: Κίνδυνος εκτροχιασμού πριν την τελική ευθεία!

Οι αριθμοί είναι αμείλικτοι. Κατά τη χθεσινή ημέρα, οι μέσοι όροι των τελευταίων επτά ημερών, σε σχέση με τις προηγούμενες επτά, αυξήθηκαν περαιτέρω κατά 17% στα κρούσματα, κατά σχεδόν 18% στους διασωληνωμένους και σχεδόν 28% στη θνησιμότητα, ενώ η θετικότητα αυξήθηκε κατά 12%.

Μεγάλη σημασία, δε, έχει το ότι η θετικότητα, παρά τον πολύ υψηλότερο αριθμό τεστ σε σχέση με τον Νοέμβριο, που φέρουν την Ελλάδα σε καλή συγκριτικά κατάσταση σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη, αρχίζει να ξεπερνά το 5% τις τελευταίες ημέρες. Που σημαίνει ότι η έκταση της μόλυνσης στην κοινότητα αρχίζει πάλι να ξεπερνά αισθητά τα όρια επαρκούς καταγραφής μέσω των γενόμενων τεστ.

Με αυτά τα νούμερα, είναι εύλογο ότι ο αριθμός των διασωληνωμένων και των νεκρών θα εκτοξευτεί προσεχώς, αφού απώλειες και διασωληνωμένοι ακολουθούν την αύξηση των κρουσμάτων με καθυστέρηση περίπου 15 ημερών. Που σημαίνει πρόχειρα ότι οι αριθμοί διασωληνωμένων και απωλειών χθες αντιστοιχούν σε εβδομαδιαίο μέσο όρο της τάξεως των 1.200-1.300 κρουσμάτων ανά ημέρα, όταν αυτός ο μέσος όρος χθες ήταν ήδη πάνω από τις 2.100!

Με μία φράση, το λοκντάουν, έξυπνο, χαζό, σκληρό ή χαλαρό, αδυνατεί πλέον να παίξει τον ρόλο του, στον βαθμό που απαιτείται, ενώ οι οικονομικές, κοινωνικές και ψυχολογικές συνέπειες αρχίζουν να βγαίνουν εκτός ελέγχου. Βρισκόμαστε στα πρόθυρα, αν όχι και πέρα από αυτά, ενός σοβαρού εκτροχιασμού, στην τελευταία στροφή πριν την τελική ευθεία του περιορισμού της πανδημίας (εκτός πολύ σημαντικού απροόπτου νέων μεταλλάξεων) μέσω των εκτεταμένων εμβολιασμών!

Δεν είναι τυχαίο ότι πλέον σειρά ειδικών επιστημόνων μιλούν επιτακτικά για νέο «μείγμα» μέτρων, προτάσσοντας συγκεκριμένα μέτρα, όπως ενδεικτικά, η δωρεάν συνταγογράφηση των τεστ, ο έλεγχος στους εργασιακούς χώρους, η αποσυμφόρηση των Μέσων Μεταφοράς και των σχολικών τάξεων, η σχολαστική «ανίχνευση», τεστάρισμα και απομόνωση για τις επαφές βεβαιωμένων κρουσμάτων.

Εντούτοις, έστω και αυτή ακόμη η εξαγγελθείσα «πλατφόρμα» για δωρεάν τεστ σε εργαζόμενους ergasia.testing.gov.gr που, σύμφωνα με ενημέρωση του κυβερνητικού εκπροσώπου, στις 15 Φεβρουαρίου επρόκειτο να λειτουργήσει «τις επόμενες μέρες», εξακολουθούσε μέχρι και χθες, σχεδόν ένα μήνα αργότερα, να μη λειτουργεί. Μόλις σήμερα ανακοινώθηκε η έναρξή της.

Γιατί δεν σπεύδει η κυβέρνηση να εφαρμόσει αυτά τα μέτρα;

Ο υπογράφων δεν θέλει να πιστέψει ότι η πεισματική άρνηση της κυβέρνησης να προχωρήσει στη συγκεκριμένη κατεύθυνση σχετίζεται με το γεγονός ότι τα περισσότερα από τα μέτρα αυτά έχουν προταθεί εδώ και μήνες από την αντιπολίτευση, θεωρώντας ότι σε τέτοιου είδους θέματα δεν χωρούν παράμετροι πολιτικού κόστους. Τι ακριβώς όμως την εμποδίζει; Δεν αντιλαμβάνεται ότι ξεμένουμε από λύσεις, για να καλύψουμε το διάστημα που απομένει ως την επικράτηση των εμβολιασμών, που όλοι ευελπιστούμε ότι θα επέλθει; Δεν αντιλαμβάνεται ότι ο συνδυασμός πολυφωνίας, αντικρουόμενων δηλώσεων και απόψεων από ειδικούς αλλά και υπουργούς, σε συνδυασμό με τον εκνευρισμό και τη βεβαρημένη ψυχολογία των πολιτών, δημιουργούν εκρηκτικό μείγμα; Ότι το «μπάχαλο» και η ασυνεννοησία που λένε οι πληροφορίες πως επικρατεί μεταξύ υψηλόβαθμων στελεχών των αρμόδιων υπηρεσιών, ακόμη και μεταξύ υπουργείων, είναι σε αυτή τη φάση επικίνδυνο κι ότι αποδιοργανώνει ακόμη και την επικοινωνία; Ή μήπως ακόμη και σήμερα δεν αντιλαμβάνεται ότι όσα ποσά και αν είχε διαθέσει για την πιο συστηματική καταπολέμηση της πανδημίας, ωχριούν συγκρινόμενα με το οικονομικό κόστος του πεντάμηνου λοκντάουν;

Όπως και να έχει, η καμπάνα του εκτροχιασμού χτυπά πλέον δυνατά. Αν η κυβέρνηση συνεχίσει να κωφεύει επιμένοντας στο λάθος (μαζί με ορισμένους ειδικούς, που δεν αντιλαμβάνονται ότι η πραγματικότητα διαψεύδει πλέον τις προσδοκίες τους… μέρα παρά μέρα), θα πληρώσει το τίμημα, συμπαρασύροντας δυστυχώς το σύστημα υγείας, την κοινωνία και την οικονομία, που δείχνουν ότι ξεπερνούν ήδη τα όρια των αντοχών τους.


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v