Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Οικονομία Πολέμου» προβλέπει η Saxo Bank το 2023

Την εκτίναξη του χρυσού, αλλά και πολιτικό χάος σε Γαλλία και Βρετανία καταγράφει μεταξύ άλλων η τράπεζα στις «αιρετικές» της προβλέψεις για τη νέα χρονιά.

  • του Τάκη Μίχα
«Οικονομία Πολέμου» προβλέπει η Saxo Bank το 2023

Οι πιο «αιρετικές» προβλέψεις για το μέλλον της παγκόσμιας οικονομίας διατυπώνονται κάθε έτος από την γνωστή δανέζικη τράπεζα Saxo Bank δια χειρός του Στιν Γιακομπσεν που είναι ο διευθυντής επενδύσεων.

Το ότι οι προβλέψεις είναι «αιρετικές» δεν σημαίνει ότι δεν είναι ρεαλιστικές. Στο παρελθόν η Saxo Bank προέβλεψε γεγονότα όπως το Brexit το 2016,την χρηματιστηριακή κρίση του 2008 και την εκρηκτική άνοδο του bitcoin το 2017.

Η νέα της έκθεση φέρει τον τίτλο «2023:H Οικονομία του Πολέμου». Το κεντρικό μήνυμα: «Πάνε οι ημέρες όπου τα χαμηλά επιτόκια μπορούσαν να εμπνέουν όνειρα ενός αρμονικού κόσμου που χτιζόταν πάνω στην ανανεώσιμη ενέργεια, ισότητα και ανεξάρτητες κεντρικές τράπεζες. Το 2023 οι παγκόσμιες οικονομίες θα μετασχηματισθούν σε Οικονομίες του Πολέμου, όπου τα οικονομικά κέρδη της κάθε χώρας και η αυτάρκεια θα μετράνε περισσότερο απο την παγκοσμιοποίηση».

Ακολουθούν μερικές από τις προβλέψεις:

Παραιτείται ο Γάλλος Πρόεδρος Μακρόν. Το πολιτικό αδιέξοδο στη Γαλλία με τον Μακρόν να μην έχει κοινοβουλευτική πλειοψηφία και η συνεχιζόμενη άνοδος της Μαρί Λεπέν τον οδηγούν σε πρόωρη παραίτηση- όπως ακριβώς έκανε και στο παρελθόν ο Ντε Γκώλ.

Ο χρυσός φτάνει στα 3 χιλιάδες δολάρια η ουγγιά καθώς οι κεντρικές τράπεζες αποτυγχάνουν να αντιμετωπίσουν τον πληθωρισμό. Καθώς οι αγορές και οι κεντρικές τράπεζες αντιλαμβάνονται ότι είναι λάθος η εντύπωση που είχαν δηλαδή ότι ο πληθωρισμός θα είναι μεταβατικό φαινόμενο και ότι αντίθετα οι υψηλές τιμές είναι εδώ για να μείνουν, ο χρυσός κάνει ένα τεράστιο άλμα φτάνοντας τα 3 χιλιάδες δολάρια τη ουγγιά.

Η δημιουργία Ευρωπαϊκού Στρατού επιταχύνει τις διαδικασίες για την ολοκλήρωση της ένωσης της Ευρώπης. Με την αύξηση των προκλήσεων στην περιοχή και τις ΗΠΑ σταδιακά να εγκαταλείπουν τον ρόλο τους ως παγκόσμιου αστυνομικού, η ΕΕ συμφωνεί να δημιουργήσει ένα κοινό στρατό κάτι που θα φέρει τις ευρωπαϊκές χώρες πιο κοντά μεταξύ τους.

Η Βρετανία ξανακάνει δημοψήφισμα για το Brexit. Μετά από μία περίοδο ύφεσης και κάτω από εσωτερικές πιέσεις η χώρα αντιμετωπίζει πολιτικές αναταραχές που θα τερματισθούν με ένα νέο δημοψήφισμα για την ένταξη της χώρας στην ΕΕ. Αυτή τη φορά κερδίζει το «Οχι στο Brexit».

Επιβάλλονται έλεγχοι τιμών για να περιορίσουν τον πληθωρισμό. Η ιστορία μας διδάσκει ότι η οικονομία του πολέμου συνοδεύεται από δελτία στα αγαθά και έλεγχο τιμών. Ετσι και αυτή την φορά, καθώς οι πολιτικοί εισάγουν ελέγχους των τιμών που οδηγούν σε άπειρες αθέλητες παρενέργειες.

Οι χώρες του OPEC, η Κίνα και η Ινδία εγκαταλείπουν το ΔΝΤ και συμφωνούν να χρησιμοποιούν άλλο νόμισμα και όχι το δολάριο. Οι κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας έχουν προκαλέσει αρκετές αναταραχές σε χώρες που δεν θεωρούν τις ΗΠΑ σύμμαχο. Ολες φοβούνται ότι μια μέρα οι ΗΠΑ μπορεί να παγώσουν και αυτών τα δολαριακά αποθέματα από τη μια στιγμή στην άλλη. Προκειμένου να απαλλαγούν από αυτό τον κίνδυνο, εγκαταλείπουν το ΔNT και δημιουργούν ένα άλλο νόμισμα για τις συναλλαγές. Το νόμισμα αυτό βασίζεται σε ένα καλάθι αγαθών όπου την μεγαλύτερη βαρύτητα έχει το πετρέλαιο.

Η απαγόρευση των φορολογικών παραδείσων σκοτώνει τον τομέα των ιδιωτικών κεφαλαίων. Με την οικονομία του πολέμου έρχεται μία αυξημένη επικέντρωση στο εθνικό συμφέρον και στην δυνατότητα των κρατών να ασκούν εξουσία -δηλαδή χρειάζονται περισσότερα χρήματα. Ετσι οι χώρες του ΟΟΣΑ στρέφουν την προσοχή τους στους φορολογικούς παραδείσους και προσπαθούν να απαγορεύσουν την ύπαρξη τους. Αυτό σημαίνει ότι επιχειρηματικές εξαγορές στις χώρες του ΟΟΣΑ δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν με χρήματα που προέρχονται από τους χαρακτηρισμένους φορολογικούς παραδείσους. Το μέτρο αυτό συγκλονίζει τον τομέα ιδιωτικών κεφαλαίων και επενδύσεων.


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v