Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γ. Ιωακειμίδης: Η Αυτοδιοίκηση δεν είναι «μαγαζί» κανενός

Η Αττική είναι το σπίτι μας και χρειάζεται Περιφερειάρχη, όχι υφυπουργό Αττικής. Τι αφήνει η διοίκηση Πατούλη παρά «τον θηριώδη προϋπολογισμό του €1,6 δισ.».

Γ. Ιωακειμίδης: Η Αυτοδιοίκηση δεν είναι «μαγαζί» κανενός
  • του Γιώργου Ιωακειμίδη*

Λίγες μέρες απέμειναν πια μέχρι τις κρίσιμες εκλογές της 8ης Οκτωβρίου, που οι πολίτες της Αττικής καλούνται να αποφασίσουν για την Περιφερειακή αρχή που θα διοικήσει τα επόμενα πέντε χρόνια.

Καλούνται δηλαδή κυριολεκτικά να αποφασίσουν για το μέλλον τους, για το σπίτι του καθενός μας. Καλούνται να εκλέξουν τον Περιφερειάρχη που θα νοιαστεί αποκλειστικά για την Αττική. Αυτόν που θα κάνει την Αττική σπίτι μας. Αυτόν που θα μετατρέψει την περιφέρεια σε συνέταιρο των δήμων και της κυβέρνησης και όχι εκβιαστή των δήμων και υπάλληλο της κυβέρνησης όπως είναι μέχρι τώρα, ιδιαίτερα τα τελευταία τέσσερα χρόνια.

Το εθνικό σχέδιο για την αυτοδιοίκηση, ο Καλλικράτης, γέννησε τις περιφέρειες το 2010, μεσούσης της μνημονιακής κρίσης. Τα υπουργεία κυριολεκτικά πέταξαν από πάνω τους αρμοδιότητες και υπηρεσίες προκειμένου να επιτύχουν τους μνημονιακούς τους στόχους.

Η μετάβαση αυτή προς τις περιφέρειες ωστόσο, δεν έγινε με ταυτόχρονη μεταφορά πόρων και τεχνογνωσίας. Ο θεσμός της Περιφέρειας που θα μπορούσε να είναι η ευκαιρία για την Αττική και όχι μόνο, όλα αυτά τα χρόνια εναγκαλίστηκε με τα κόμματα και τις κυβερνήσεις. Δεν έχει δείξει στην πράξη την ανεξαρτησία της και δεν έχει κάνει το έργο που περίμεναν και δικαιούνται οι πολίτες.

Η απερχόμενη διοίκηση Πατούλη είχε την ευκαιρία να δώσει δείγματα γραφής, καθώς ήταν ο πρώτος μη μνημονιακός Περιφερειάρχης και είχε στην φαρέτρα του έναν θηριώδη προϋπολογισμό της τάξης του 1,6 δισ.

Είναι πραγματικά κρίμα που αυτό που κληροδότησε είναι βαλτωμένα αντιπλημμυρικά, την κοίτη του Κηφισού φραγμένη και ανύπαρκτο περιφερειακό συντονισμό στην πρόληψη δασοπροστασίας και στην αντιμετώπισης των πυρκαγιών. Και τα παραπάνω δεν αποτελούν κριτική του συνδυασμού μας «Αττικός Κύκλος Συνεργασίας και Εμπιστοσύνης». Είναι αναφορές του υποψήφιου της Νέας Δημοκρατίας Νίκου Χαρδαλιά ως «προτάσεις βελτίωσης»!

Η μάχη που δίνουμε είναι αυτοδιοικητική. Η αυτοδιοίκηση δεν είναι και δεν θα έπρεπε να είναι «μαγαζί» κανενός. Ο κ. Χαρδαλιάς, δήλωσε ότι είναι στρατιώτης του κ. Μητσοτάκη, ούτε καν της παράταξής του. Εγώ είμαι στρατιώτης των πολιτών. Αυτό ήμουν 29 χρόνια που με εμπιστεύονται οι πολίτες Νίκαιας και Ρέντη, αυτό θέλω να είμαι και στην Περιφέρεια.

Η Περιφέρεια Αττικής δεν είναι «υφυπουργείο Αττικής». Έχει να διαχειριστεί τεράστιους πόρους από το ΕΣΠΑ. Πρόκειται για ευρωπαϊκούς πόρους προς τις Περιφέρειες, ακριβώς γιατί η Ευρωπαϊκή Ένωση πιστεύει στην αυτονομία των Περιφερειών και όχι στη μετατροπή τους σε βραχίονα της εκάστοτε κυβέρνησης και του εκάστοτε κόμματος, όπως θέλει ο κ. Χαρδαλιάς.

Η πολυπλοκότητα των αρμοδιοτήτων της Περιφέρειας, απαιτεί ανεξαρτησία. Σοβαρότητα και επιτελική δουλειά, σχεδιασμό και γνώση, συνεργασία και διεκδίκηση , όχι υποταγή, άτακτο τρεχαλητό, επικοινωνιακό ακτιβισμό και πολυπραγμοσύνη.

Διεκδικώ με το πάθος που μου δημιούργησε η επί 40 χρόνια ενασχόλησή μου με την Τοπική Αυτοδιοίκηση την αλλαγή στον οργανισμό της περιφέρειας που είναι ένα μικρό, υποστελεχωμένο, δαιδαλώδες δημόσιο, με αλλαγή στο περιεχόμενο των διευθύνσεων για να εξυπηρετούν τον πολίτη και την επιχειρηματικότητα και ταυτόχρονη ψηφιοποίηση 100% των υπηρεσιών.

Θα δώσω μάχη για την αναδιοργάνωση της πολιτικής προστασίας. Έχω κουραστεί να ακούω τις κυβερνήσεις να λένε ότι οι δήμοι και οι περιφέρειες φταίνε για την κάθε καταστροφή. Η Περιφέρεια είναι ο σημαντικότερος θεσμός της τοπικής αυτοδιοίκησης, έχει υπό την εποπτεία της δεκάδες έργα και μηχανισμούς. Ιδιαίτερα η Περιφέρεια Αττικής διαχειρίζεται τεράστια κονδύλια. Ως εκ τούτου, κατανοώ απολύτως την οργή των ανθρώπων στις περιοχές που επλήγησαν πρόσφατα από πυρκαγιές και πλημμύρες και αισθάνονται ότι η τοπική τους κυβέρνηση, για να το πω πιο απλά, τους άφησε απροστάτευτους από τις θεομηνίες και αβοήθητους στην αντιμετώπισή τους.

Μέχρι σήμερα η συντεταγμένη Πολιτεία σε όλα τα επίπεδα αρέσκεται σε διαπιστώσεις και αυτές κατόπιν εορτής. Ο ίδιος ο Πρωθυπουργός από τον πλημμυρισμένο κάμπο επανέλαβε αυτά που ζητάμε εδώ και 3 μήνες για την Αττική. Από την Περιφέρεια περιμένουμε απαντήσεις για την μελέτη κινδύνου πλημμυρών που δεν έχει προχωρήσει το Υπουργείο και για την ενεργή καθημερινή διοίκησή της.

Εάν όλοι συμφωνούμε πως η κλιματική κρίση εντείνεται, η επικαιροποίηση με τα νέα επιστημονικά δεδομένα είναι περισσότερο από απαραίτητη. Οι επιστήμονες και οι ειδικοί το φωνάζουν εδώ και ένα χρόνο. Επαναλαμβάνω, η Αττική είναι το σπίτι μας. Μας ενώνουν οι απειλές, οι κίνδυνοι, τα προβλήματα και η αντιμετώπισή τους. Είναι η ώρα να μας ενώσει η προοπτική της.

Ο «Αττικός Κύκλος Συνεργασίας και Εμπιστοσύνης» είναι ο μόνος πραγματικά ανεξάρτητος και υπερκομματικός συνδυασμός. Και αυτό αποδεικνύεται από την πολυσυλλεκτικότητα του ψηφοδελτίου μας.

Οι 214 υποψήφιοι περιφερειακοί σύμβουλοι, από διαφορετικά επαγγέλματα, ιδιότητες, κομματικές προελεύσεις, ηλικίες, αποτελούν έναν πολυσυλλεκτικό οργανισμό ενεργών πολιτών με δυναμική παρουσία στην Αυτοδιοίκηση, τις Επιστήμες, την Οικολογία, την κοινωνική αλληλεγγύη, την αγορά. Και όλοι συμμετέχουν στο ψηφοδέλτιο με διάθεση προσφοράς, χωρίς κρυφά «πάρε-δώσε» και συμφωνίες κάτω από το τραπέζι. Τους διαλέξαμε, δώσαμε τα χέρια για να κάνουμε την Αττική, το σπίτι μας, καλύτερο.

Από τη γη μέχρι τον πολιτισμό, έχουμε πολλά να αξιοποιήσουμε, να απολαύσουμε να εκμεταλλευτούμε. Το σπίτι του καθενός μας είναι η Αττική. Αυτή είναι η ταυτότητα. Γι αυτό χρειάζεται αυτοδιοικητική λογική όχι κυβερνητική, γι αυτό ο Περιφερειάρχης πρέπει να είναι Αττικάρχης όχι υφυπουργός Αττικής.

* Ο Γιώργος Ιωακειμίδης είναι υποψήφιος Περιφερειάρχης Αττικής με τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ.


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v