Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γιώργο... δεν βγαίνουν οι αριθμοί!

Για το 2010 λείπουν γύρω στα 8-9 δισ. ευρώ, ενώ σε ορίζοντα τριετίας απαιτούνται ρυθμοί ανάπτυξης "από το παρελθόν" και μεγάλες επιδόσεις σε τομείς όπου μέχρι σήμερα η κρατική μηχανή απέτυχε χαρακτηριστικά...

Γιώργο... δεν βγαίνουν οι αριθμοί!
Για το 2010 λείπουν γύρω στα 8 - 9 δισ. ευρώ, ενώ σε ορίζοντα τριετίας απαιτούνται ρυθμοί ανάπτυξης "από το παρελθόν" και μεγάλες επιδόσεις σε τομείς όπου μέχρι σήμερα η κρατική μηχανή απέτυχε χαρακτηριστικά…

Την προηγούμενη εβδομάδα δείξαμε με «χαρτί και μολύβι» γιατί το πρόγραμμα Καραμανλή δεν είναι σε θέση να ρίξει το δημοσιονομικό έλλειμμα της χώρας κάτω από το 3% στο τέλος του 2010, με αποτέλεσμα η Ν.Δ. να είναι υποχρεωμένη να ζητήσει και αυτή -αν φυσικά εκλεγεί- παράταση από την Κομισιόν προκειμένου να φέρει τους μακροοικονομικούς δείκτες σε κάποια ισορροπία.

Κατά πόσον όμως θα μπορούσε το ΠΑΣΟΚ, εφαρμόζοντας το πρόγραμμά που έχει εξαγγείλει, να επιτύχει να ρίξει το έλλειμμα κάτω από το 3%, είτε το 2010, είτε ακόμη και το 2012, μετά το τριετίες πρόγραμμα σταθεροποίησης που θα εξαγγείλει;

Το αδιέξοδο του 2010

Ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γ. Παπαθανασίου προέβλεψε ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα της Ελλάδας το 2009 θα διαμορφωθεί στο 6%. Αν και η συντριπτική πλειονότητα των αναλυτών αναφέρεται σε σαφώς χειρότερη επίδοση, ας δεχτούμε για λόγους απλοποίησης ότι τελικά ο υπουργός θα επιβεβαιωθεί.

Με το τρέχον έλλειμμα λοιπόν στο 6%, θα πρέπει να το μειώσουμε τουλάχιστον στο 3%, άρα στην καλύτερη των περιπτώσεων -και εφόσον επιβεβαιωθούν στην πράξη οι αισιόδοξες εκτιμήσεις του κ. Παπαθανασίου- η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ θα πρέπει να καλύψει αρχικά "τρύπα" γύρω στα 7,5 δισ. ευρώ μέσα στο 2010 (το 3% του ΑΕΠ)!

Αυτή την "τρύπα" θα την κληρονομήσει το ΠΑΣΟΚ αν κληθεί να κυβερνήσει.

Στο ποσό όμως των 7,5 δισ. θα πρέπει να προστεθούν και τα κονδύλια από τις παροχές που εξήγγειλε ο κ. Παπανδρέου κατά την ομιλία του στη Θεσσαλονίκη. Τα ίδια τα στελέχη του κινήματος υπολογίζουν τον "λογαριασμό" γύρω στα 3 δισ. για το πρώτο έτος διακυβέρνησης.

Άρα η "τρύπα" μεγαλώνει και φτάνει στα 10,5 δισ. ευρώ.

Πέραν όμως αυτών, χρόνο με τον χρόνο αυξάνονται οι ταμειακές υποχρεώσεις του κράτους για το Ασφαλιστικό και για τους δήμους. Θα είμαστε πολύ ευτυχείς αν το πρόσθετο αυτό άνοιγμα για το 2010 θα περιοριστεί κάτω από το 1 δισ. ευρώ.

Επομένως, η συνολική τρύπα που θα κληθεί να καλύψει η νέα κυβέρνηση θα είναι στην καλύτερη περίπτωση 11 - 12 δισ. ευρώ…


Το μέτωπο των εσόδων

Υπάρχει βέβαια και το μέτωπο των εσόδων, θα μπορούσε να υποστηρίξει κάποιος. Με δεδομένο ότι -όπως τουλάχιστον έχουμε αντιληφθεί από τις επίσημες ανακοινώσεις του κινήματος- αξιοσημείωτες νέες φορολογικές επιβαρύνσεις δεν θα υπάρξουν, η κύρια προσπάθεια για την αύξηση των εσόδων θα επικεντρωθεί:

Πρώτον, στα αυξημένα έσοδα λόγω της τόνωσης της οικονομίας που θα επιδιωχθεί να υπάρξει.

Και δεύτερον, μέσα από την πάταξη της φοροδιαφυγής.

Για το 2010 πολλοί αναλυτές προβλέπουν αρνητικό ρυθμό ανάπτυξης και οι πλέον αισιόδοξοι θετική επίδοση γύρω στο +0,5% - 1%. Μάλιστα, για την επίτευξη αυτού του αριθμού δεν είχαν συνυπολογιστεί ενδεχόμενες καθυστερήσεις κάμποσων μηνών για την προώθηση των έργων του ΕΣΠΑ και για τη λήψη κάποιων άλλων αποφάσεων που συνεπάγεται οποιαδήποτε κυβερνητική αλλαγή στη χώρα μας.

Παρ' όλα αυτά, εμείς ως αισιόδοξοι και εύπιστοι, ας υποθέσουμε ότι τελικά το ΑΕΠ της χώρας θα αυξηθεί κατά 1% σε σταθερές τιμές, ή αλλιώς σε 2% αν υπολογίσουμε τον πληθωρισμό στο 1%. Αυτό σημαίνει ότι το ΑΕΠ του 2010 θα ανεβεί κατά περίπου 5 δισ. ευρώ σε σχέση με το φετινό και εξ αυτού τα φορολογικά έσοδα θα είναι κατά 2 - 3 δισ. ευρώ, αυξημένα.

Συμπερασματικά λοιπόν, από τα 11 - 12 δισ. καλύψαμε γύρω στα 2 - 3 και μας μένουν τα υπόλοιπα 8 - 9 δισ. (ή αλλιώς πάνω από το 15% των συνολικών φετινών εσόδων του προϋπολογισμού!) που υποτίθεται ότι θα πρέπει να κλείσουμε μέσα από την πάταξη της φοροδιαφυγής και από την αντιμετώπιση των σπαταλών, όταν μέχρι σήμερα παραδεχόμαστε ότι δεν έχουν δημιουργηθεί οι κατάλληλοι μηχανισμοί.

Τα νούμερα λοιπόν δεν βγαίνουν με τίποτε…

Θα μπορούσε όμως να πέσει το έλλειμμα σε ορίζοντα τριετίας; Κανείς δεν μπορεί να το αποκλείσει αλλά και κανείς να το επιβεβαιώσει!

Πάντως, σε κάθε περίπτωση απαιτούνται ρυθμοί ανάπτυξης που να θυμίζουν τις "παλιές καλές εποχές" (σαφώς αμφίβολο με βάση την τρέχουσα συγκυρία) αλλά και μεγάλη επιτυχία της κρατικής μηχανής σε τομείς (πάταξη φοροδιαφυγής, περιορισμός σπατάλης στο Δημόσιο, δημιουργία θετικού κλίματος για επενδύσεις) όπου μέχρι σήμερα οι ελληνικές κυβερνήσεις έχουν αποτύχει παραδειγματικά…


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v