Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ένας Βενιζέλος δεν φέρνει την… ανάκαμψη!

«Σκούρα» -και μάλιστα για μακρύ χρονικό διάστημα- βλέπουν τα πράγματα όχι μόνο οι αναλυτές αλλά και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κ. Θ. Πάγκαλος - Για πολυετή καχεξία μιλούν οι διοικήσεις πολλών εισηγμένων εταιριών του Χ.Α.

Ένας Βενιζέλος δεν φέρνει την… ανάκαμψη!
«Σκούρα» -και μάλιστα για μακρύ χρονικό διάστημα- βλέπουν τα πράγματα όχι μόνο οι αναλυτές αλλά και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κ. Θεόδωρος Πάγκαλος - Για πολυετή καχεξία μιλούν οι διοικήσεις πολλών εισηγμένων εταιριών του Χ.Α.

Η τοποθέτηση του κ. Ευάγγελου Βενιζέλου στο τιμόνι του υπουργείου Οικονομικών μπορεί να αντιμετωπίστηκε με θετικό μάτι -σε πρώτη φάση τουλάχιστον- από τις αγορές, ωστόσο όλα δείχνουν ότι μπροστά μας έχουμε μια πολύ δύσκολη περίοδο που θα διαρκέσει επί μακρόν:

Ακόμη και αν η νέα κυβέρνηση καταφέρει να ολοκληρώσει τη θητεία της έως το φθινόπωρο του 2013 (ως και ο κ. Πάγκαλος αμφέβαλε γι' αυτό και μάλιστα δημοσίως), ακόμη και αν ο νέος υπουργός σημειώσει μια επιτυχημένη πορεία παρά τις μεγάλες προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει.

Η πρόσφατη δήλωση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης κ. Θεόδωρου Πάγκαλου στην κρατική τηλεόραση έρχεται να… βάλει τα πράγματα στη θέση τους, για το πότε θα πρέπει να αρχίσουμε να περιμένουμε κάποια ανάκαμψη στην εγχώρια οικονομία.

Συγκεκριμένα, ο κ. Πάγκαλος θεώρησε ως προαπαιτούμενο της ανάπτυξης να προηγηθεί μια χρονιά πρωτογενούς πλεονάσματος στα δημόσια οικονομικά, άρα στην καλύτερη περίπτωση αυτό θα μπορούσε να γίνει στις αρχές του 2013.

Δηλαδή, τα περί προσδοκιών για σταθεροποίηση της κατάστασης στο δεύτερο φετινό εξάμηνο και για ήπια ανάπτυξη το 2012 (όπως π.χ. είπε ο κ. Γιώργος Παπανδρέου την επόμενη μέρα του β΄ γύρου των δημοτικών εκλογών) μάλλον «αποσύρονται» ως υπερβολικά αισιόδοξα.

Επιπλέον, πέραν του ότι υπήρχαν αναλυτές που εδώ και πολλούς μήνες προέβλεπαν αρνητικό ΑΕΠ και για το 2012, στην όλη κατάσταση έρχονται να προστεθούν και οι επιπτώσεις από όλα τα μέτρα του μεσοπρόθεσμου σχεδίου, που ουσιαστικά σημαίνουν χαμηλότερους μισθούς για την πλειονότητα των εργαζομένων, επιπλέον φόρους για όλους και αυξήσεις στις τιμές των προϊόντων.

Ήδη, οι πρώτες εκτιμήσεις (χωρίς καν να έχει οριστικοποιηθεί το όλο μίγμα των μέτρων) μιλούν για φετινή ύφεση γύρω στο -3,8%, έναντι του -3% που αρχικά αναμενόταν…

Δεν είναι τυχαίο, επίσης, το γεγονός ότι οι αναλυτές μιλούν για ολοένα και μακρύτερες ημερομηνίες, όταν καλούνται να προβλέψουν πότε θα κορυφωθεί η πορεία των μη εξυπηρετούμενων δανείων των τραπεζών, εξέλιξη που σχετίζεται άμεσα με το πότε θα ξεκινήσει η ανάκαμψη της οικονομίας.

Ενώ, λοιπόν, αρχικά η κορύφωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων είχε προβλεφτεί για το δεύτερο εξάμηνο του 2010, σήμερα οι αισιόδοξοι τη βλέπουν να συμβαίνει γύρω στα μισά του 2012, ενώ κάποιοι άλλοι τη στέλνουν μέσα στο 2013!

Κάτι ανάλογο συμβαίνει και με τον κλάδο των ακινήτων. Αρχικά κάποιοι θεωρούσαν ως «πάτο του βαρελιού» τα μέσα του 2010.

Σήμερα, με βάση και την εικόνα που προκύπτει από την πορεία των οικοδομικών αδειών (το πρώτο δίμηνο του 2011 ο όγκος της ιδιωτικής οικοδομικής δραστηριότητας μειώθηκε κατά 59,9% σε ετήσια βάση σε σχέση με το 2010, όπου και πέρυσι είχε μειωθεί κατά 10,6% σε σύγκριση με το 2009!) -και με δεδομένο ότι απαιτούνται 9 έως 12 μήνες από την οικοδομική άδεια έως την έναρξη κατασκευής της οικοδομής- προκύπτει ότι τουλάχιστον μέχρι και το τέλος του 2011 θα βλέπουμε την οικοδομή να συνεχίζει να συρρικνώνεται.

Επιπλέον, επειδή τα δεδομένα δεν άλλαξαν από τον Μάρτιο μέχρι σήμερα κι επειδή στο μεσοπρόθεσμο περιλαμβάνονται νέες φορολογικές επιβαρύνσεις για τα ακίνητα, η αλήθεια είναι ότι δεν φαίνεται «φως στο τούνελ» τουλάχιστον για τη διετία 2012 - 2013…

Οι πλείστοι επιχειρηματίες, βέβαια, έχουν ακόμη πιο πεσιμιστική εκτίμηση για την πορεία της εγχώριας αγοράς, για την οποία πιστεύουν ότι θα παραμείνει σε ύφεση για αρκετά ή και για πολλά χρόνια ακόμη…

Και γι' αυτόν τον λόγο δεν περιμένουν τίποτε πλέον από την πλευρά της εσωτερικής ζήτησης, αλλά αντίθετα κατευθύνονται όσο μπορούν προς τις αγορές του εξωτερικού και «συμμαζεύουν» τα κόστη τους, προκειμένου να μπορούν να επιβιώσουν σε πολύ χαμηλά επίπεδα πωλήσεων.

Χαρακτηριστικά παραδείγματα

Ο κ. Κων/νος Πετρόπουλος, πρόεδρος της ομώνυμης εταιρίας, κάλεσε πρόσφατα να ορίσουν ως πρωθυπουργό τον κ. Στέφανο Μάνο. Δύο μήνες νωρίτερα, είχε καυτηριάσει την αδυναμία της κυβέρνησης να προχωρήσει με αποφασιστικότητα στις απαιτούμενες τομές, δηλώνοντας πως αν γίνουν οι κατάλληλες παρεμβάσεις τότε η Ελλάδα θα ξεπεράσει την κρίση σε 2 - 3 χρόνια, αλλιώς θα πρέπει να περιμένουμε ίσως έως και το 2020…

Η ΣΙΔΜΑ (προϊόντα χάλυβα) έχει πλέον στρέψει το βάρος της ανάπτυξής της στην αγορά της Ρουμανίας τουλάχιστον για τα επόμενα δύο ή τρία χρόνια, ενώ στην Ελλάδα συνεχίζει για τρίτη συνεχή χρονιά τις περικοπές δαπανών. «Αν συνεκτιμήσει κάποιος ότι και το 2008 η εταιρία ήταν νοικοκυρεμένη, αντιλαμβάνεται ότι το μαχαίρι πλέον έχει φτάσει στο κόκαλο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο διευθύνων σύμβουλος της εισηγμένης κ. Δανιήλ Μπεναρδούτ.

Τη φράση «το μαχαίρι έφτασε στο κόκαλο και πονάει πολύ» ανέφερε και ο διευθύνων σύμβουλος της Σάνυο Συμμετοχών, κ. Πολυχρόνης Λαδονικόλας, αναφερόμενος στην πολιτική περιορισμού των δαπανών. Όσο για τις προοπτικές ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας, δηλώνει ιδιαίτερα συγκρατημένος, υποστηρίζοντας ότι η σημερινή ύφεση θα διαρκέσει πολλά χρόνια ακόμη.

Ούτε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Σφακιανάκη (αυτοκίνητα, μοτοσικλέτες) κ. Σταύρος Τάκη δηλώνει αισιόδοξος για την πορεία της αγοράς αυτοκινήτων τα επόμενα χρόνια, προσθέτοντας ότι στόχος της εταιρίας του είναι να προσαρμόσει προς τα κάτω τα κόστη, έτσι ώστε να μπορεί να κάνει break even γύρω στα επίπεδα της φετινής ζήτησης. Αισιοδοξία πάντως για καλύτερες μέρες από το 2012 δεν εξέφρασε…

Απαισιόδοξος για την πορεία της εγχώριας αγοράς επίπλου για τα επόμενα χρόνια δηλώνει και ο πρόεδρος της ομώνυμης εισηγμένης εταιρίας κ. Δημήτρης Βαράγκης, εστιάζοντας πλέον το ενδιαφέρον του στην ανάληψη ολοκληρωμένων μεγάλων έργων «με το κλειδί στο χέρι» τόσο στην Ευρώπη όσο και στη Μέση Ανατολή.



* Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με τον αρθρογράφο; Τι γνώμη έχετε;

To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v