Ο οικονομικός Τύπος της Παρασκευής

Η ενίσχυση των εσόδων λόγω των δηλώσεων ΦΠΑ και η πορεία του πληθωρισμού, οι δηλώσεις Πάχτα περί Γ’ ΚΠΣ, η πορεία των διεθνών αγορών, οι ευρωπαϊκοί φόβοι περί ρυθμού ανάπτυξης, η αύξηση του δανεισμού και αρκετά επιχειρηματικά θέματα, απασχολούν τα πρωτοσέλιδα της Παρασκευής.

Ο οικονομικός Τύπος της Παρασκευής
Με την ενίσχυση των εσόδων λόγω των δηλώσεων ΦΠΑ και την πορεία του πληθωρισμού, τις δηλώσεις Πάχτα περί Γ’ ΚΠΣ, την πορεία των διεθνών αγορών, τους ευρωπαϊκούς φόβους περί ρυθμού ανάπτυξης, την αύξηση του δανεισμού και αρκετά επιχειρηματικά θέματα ασχολείται ο οικονομικός Τύπος της Παρασκευής.

ΦΠΑ-Έσοδα: ”Στήριξαν τα έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού οι εισπράξεις ΦΠΑ” γράφει η ”Καθημερινή” με το ”Χρηματιστήριο” να συμπληρώνει ”εντός στόχων τα έσοδα του προϋπολογισμού-αυξημένες όμως παραμένουν οι δαπάνες” και τη ”Ναυτεμπορική” να προσθέτει ”ανάσα ΦΠΑ στα Δημόσια Έσοδα”. Η ”Ημερησία” γράφει ”ΦΠΑ και φόρος εισοδήματος αύξησαν κατά 6,1% τα έσοδα στο 6μηνο”, ενώ ”Το Βήμα” αναφερόμενο σε έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις φέρει τίτλο ”Ρεαλιστικές προβλέψεις για έσοδα από ιδιωτικοποιήσεις-ο στόχος περιορίζεται σε 1,1 τρισ. δρχ.”.

Πληθωρισμός-Ανησυχίες: ”Πληθωρισμός: άνοιξε πάλι η ψαλίδα με την Ευρωζώνη” τιτλοφορείται η ”Ναυτεμπορική” σημειώνοντας ”βάζουμε στόχο 3,3% έναντι 2% των άλλων”, ενώ ”Το Βήμα” αναφερόμενο σε συστάσεις της ΕΚΤ για το φόβο αναζωπύρωσης του πληθωρισμού τονίζει ”αντισταθείτε στις αυξήσεις μισθών και στη δημιουργική λογιστική”. Το ”Κέρδος” αναφερόμενο σε εκτίμηση της Τράπεζας της Ελλάδος γράφει ”δεν θα πέσει ο πληθωρισμός ούτε το 2003”.

Γ’ ΚΠΣ-Αυστηρότητα: ”Οι κακοτεχνίες που βρέθηκαν στα έργα του Β’ ΚΠΣ στάλθηκαν στον εισαγγελέα” γράφει η ”Καθημερινή” υιοθετώντας δήλωση του κ. Πάχτα, τονίζοντας ότι ”πρόκειται για 34 περιπτώσεις οδικών έργων”, ενώ η ”Εξπρές” κάνει λόγο για ”προειδοποίηση Πάχτα” για ”πιο αυστηρά μέτρα για τα έργα του Γ΄ΚΠΣ” και η ”Ναυτεμπορική” γράφει ”συναγερμός μετά το νέο καθεστώς ελέγχου του Γ’ ΚΠΣ”.

ΕΕ-Ανάπτυξη: ”Η Ευρώπη αφυπνίζεται” γράφει η ”Ημερησία” που κάνει λόγο για ”επιστολή του Π. Σόλμπες στο Ecofin” σύμφωνα με την οποία ”Το Σύμφωνο Σταθερότητας χαλαρώνει υπέρ της Ανάπτυξης”. Στο θέμα αναφέρεται και η ”Καθημερινή” η οποία γράφει ”Φόβοι για δεύτερο γύρο ύφεσης στην Ευρώπη – δεν υπάρχει εγγύηση για τη διάρκεια της ανάκαμψης, όπως επισημαίνει το γερμανικό Ινστιτούτο Οικονομικών Μελετών DIW”.

Δανεισμός-Επιχειρήσεις: Για ”προσπάθεια αναδιάρθρωσης βραχυπρόθεσμου δανεισμού” κάνει λόγο η ”Εξπρές” τονίζοντας ”η προσπάθεια γίνεται με τη συγκατάθεση του πιστωτικού συστήματος, προκειμένου να αντιμετωπιστούν προβλήματα ρευστότητας”. Το ”Χρηματιστήριο” πάλι γράφει ότι ”με εκρηκτικούς ρυθμούς αυξάνονται εφέτος τα στεγαστικά δάνεια που θα ξεπεράσουν τα 21 δισ. ευρώ” γεγονός που αποτελεί ”κινητήρια δύναμη για τράπεζες, τσιμεντοβιομηχανίες και real estate”.

Αγορές-Σκάνδαλα: ”Νέες υποψίες φαρμακώνουν τις αγορές” γράφει η ”Οικονομική Ελευθεροτυπία” αναφερόμενη στην ”έρευνα στους ισολογισμούς της Bristol-Meyers που ρίχνει τα χρηματιστήρια”, ενώ όπως σημειώνει και η ”Εξπρές”, ”Bristol-Meyers-το σκάνδαλο της ημέρας δημιουργεί χαμένες αξίες ύψους 7 τρισ. δολαρίων”. ”Το Βήμα” τιτλοφορείται ”στα πρόθυρα του κραχ οι αγορές υπό τη σκιά νέων σκανδάλων” με τη ”Ναυτεμπορική” να σημειώνει ”γλίτωσε τα χειρότερα η Σοφοκλέους”.

ΕΛΠΕ-Κινητοποιήσεις: ”Με απεργία και αγωγές απαντούν οι εργαζόμενοι στα ΕΛΠΕ” αναφέρει η ”Καθημερινή”, ενώ ”Το Βήμα” κάνει λόγο για ”αγωγές των εργαζομένων κατά της διοίκησης των ΕΛΠΕ, προσφυγή στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και πρόγραμμα κινητοποιήσεων”.

ΧΑΑ-Ειδικοί Διαπραγματευτές: ”Οι πρώτοι ειδικοί διαπραγματευτές στο ΧΑΑ” τιτλοφορείται η ”Καθημερινή” επισημαίνοντας ”EFG Eurobank και Ωμέγα απέκτησαν την ιδιότητα του ειδικού διαπραγματευτή”.

ΟΤΕ-Κατάταξη: Για ”άλμα του ΟΤΕ στην παγκόσμια κατάταξη” κάνει λόγο το ”Χρηματιστήριο” αναφέροντας ”Εθνική και Eurobank ακολουθούν στο Global 100”, ενώ η ”Καθημερινή” αναφερόμενη στη συγκρότηση νεόυ management team γράφει ”η μάχη της καρέκλας παραλύει τον ΟΤΕ”.

ΚΑΕ-Ενδιαφέρον: ”Πέντε οι μνηστήρες για τα ΚΑΕ” γράφει η ”Καθημερινή” τονίζοντας ”στόχος της διοίκησης είναι να ολοκληρωθεί εντός του Ιουλίου η πώληση του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών”. Το ”Χρηματιστήριο” αναφέρει ”ΚΑΕ: Ανοίγουν την Τετάρτη οι προσφορές –πέντε κοινοπραξίες διεκδικούν το 40% - 60% της εταιρίας”.

ΟΠΑΠ-Εγγραφές: ”Υπερκαλύπτεται η έκδοση για τον ΟΠΑΠ” γράφει η ”Ημερησία” σημειώνοντας ”έντονο ενδιαφέρον των επενδυτών – ολοκληρώνονται σήμερα οι εγγραφές για το 18,9% του Οργανισμού”.

Εθνική Ασφαλιστική-Μεγέθη: Για ”αύξηση παραγωγής της Εθνικής Ασφαλιστικής σε μια ιδιαίτερα δύσκολη συγκυρία” γράφει η ”Καθημερινή” προσθέτοντας ότι ”αύξησε την παραγωγής της κατά 14,5% κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους”.

Τράπεζες-Ανακατατάξεις: ”Νέο μοντέλο management υιοθετεί η Εθνική” σύμφωνα με το ”Χρηματιστήριο” που κάνει λόγο για ”ριζική ανανέωση της εσωτερικής δομής της τράπεζας”, ενώ όσον αφορά στην Πειραιώς γράφει ”προσεγγίζει τα περσινά κέρδη η Πειραιώς – μικρή πτώση κατά 5% το εξάμηνο”. Η ”Ημερησία” αναφερόμενη στην Alpha κάνει λόγο για ”αρνητική έκθεση της Standard & Poor’s που κρίνει αρνητικές τις προοπτικές της τράπεζας”.

Χάλυψ-Προσφορά: ”Ξεκινά η δημόσια προσφορά” γράφει το ”Χρηματιστήριο” εξηγώντας ”από 15/7 έως 2/9 η περίοδος αποδοχής”.

Telestet-Συνδρομητές: Για ”αύξηση συνδρομητών της Telestet” κάνει λόγο η ”Εξπρές” βάσει των στοιχείων που έδωσε η εταιρία για το β’ τρίμηνο του 2002, θέμα στο οποίο αναφέρεται και το ”Κέρδος”.

Νέστος-Θεμελιοδομή: ”Ναι στη Θεμελιοδομή είπε η Νέστος” γράφει η ”Εξπρές” τονίζοντας ”την έγκρισή τους στη συγχώνευση με απορρόφηση της Νέστος από τη μητρική Θεμελιοδομή έδωσαν οι μέτοχοι της εταίριας”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v
Απόρρητο