Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ο Τύπος της Πέμπτης

Τα σχέδια της κυβέρνησης για κατάργηση του φόρου επί των πωλήσεων μετοχών και αντικατάστασή του από έναν φόρο υπεραξίας, τα αποτελέσματα Τράπεζας Κύπρου, Motor Oil, Frigoglass, η μεταβίβαση του 15% της ATEbank Romania στην Παγκόσμια Τράπεζα, είναι ορισμένα από τα θέματα που απασχολούν τον Τύπο σήμερα Πέμπτη.

Ο Τύπος της Πέμπτης
Τα σχέδια της κυβέρνησης για κατάργηση του φόρου επί των πωλήσεων μετοχών και αντικατάστασή του από έναν φόρο υπεραξίας, τα αποτελέσματα Τράπεζας Κύπρου, Motor Oil, Frigoglass, η μεταβίβαση του 15% της ATEbank Romania στην Παγκόσμια Τράπεζα, είναι ορισμένα από τα θέματα που απασχολούν τον Τύπο σήμερα Πέμπτη.

Σοφοκλέους: Την κατάργηση του φόρου επί των πωλήσεων των μετοχών (1,5‰) και την αντικατάστασή του από έναν φόρο υπεραξίας προανήγγειλε χθες ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Γ. Αλογοσκούφης. Όπως αναφέρει η ”Ημερησία”, παράγοντες της αγοράς χαρακτηρίζουν την κίνηση αυτή ως βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση για προσέλκυση επενδυτών, ωστόσο, εκφράζουν φόβους για το ύψος του φόρου επί των κερδών.

Τράπεζα Κύπρου: Τον διπλασιασμό των μεγεθών μέχρι το 2010 προβλέπει το νέο business plan της Τράπεζας Κύπρου, η οποία ανακοίνωσε χθες σημαντική αύξηση κατά 55% των μετά από φόρους κερδών της στα 485 εκατ. ευρώ για το 2007, όπως αναφέρει το ”Κέρδος”.

Frigoglass: Διψήφια αύξηση των κερδών της θα επιδιώξει το 2008 η Frigoglass, αφού ξεπεράσει με επιτυχία τις πιέσεις που ασκούν τόσο το κόστος πρώτων υλών όσο και οι αβεβαιότητες που χαρακτηρίζουν τις παγκόσμιες οικονομικές προοπτικές. Όπως αναφέρει η ”Ναυτεμπορική”, η εταιρεία ανακοίνωσε χθες καθαρά κέρδη ύψους 45,4 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 18,1%, ενώ οι πωλήσεις ανήλθαν σε 453,4 εκατ. ευρώ, αυξημένες κατά 13,1%.

Motor Oil: Υψηλότερα κατά 17,45% διαμορφώθηκαν τα ενοποιημένα καθαρά κέρδη της Motor Oil για τη χρήση του 2007, στα 149,85 εκατ. ευρώ, έναντι των 127,59 εκατ. ευρώ το 2006, ικανοποιώντας τις προσδοκίες των αναλυτών, όπως αναφέρει το ”Χρηματιστήριο”. Η διοίκηση της εταιρείας θα προτείνει τη διανομή μερίσματος 1,20 ευρώ ανά μετοχή.

Αγροτική Τράπεζα: Με συνεταίρο την Παγκόσμια Τράπεζα θα δραστηριοποιείται εφεξής στη ρουμανική αγορά η ATEBank, καθώς η τοπική θυγατρική της, ATEbank Romania, συμφώνησε να εκχωρήσει μέρος του μετοχικού της κεφαλαίου στο IFC, που συνιστά τον επενδυτικό βραχίονα του διεθνούς οργανισμού. Σύμφωνα με πληροφορίες, γράφει η ”Ημερησία”, το ”πράσινο φως” δόθηκε την προηγούμενη εβδομάδα και αφορά σε μεταβίβαση συνολικού ποσοστού της τάξεως του 15% της ATEbank Romania προς το IFC.

ΔΕΗ: Πρόσθετη ισχύ της τάξης των 6.000MW απαιτείται για την κάλυψη της εγχώριας ζήτησης το 2020, ενώ ο άνθρακας είναι η οικονομικότερη επιλογή σε σύγκριση με το φυσικό αέριο, λαμβάνοντας υπ’ όψιν και το κόστος δικαιωμάτων εκπομπών CO2, με το κόστος παραγωγής βασισμένο σε ένα υψηλό σενάριο τιμών καυσίμων, που φαίνεται σήμερα να είναι το επικρατέστερο, σύμφωνα με εκτιμήσεις του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της ΔΕΗ, κ. Τάκη Αθανασόπουλο, τις οποίες αναπαράγει η ”Καθημερινή”.

Cosmote: Αίτημα για άσκηση του δικαιώματος εξαγοράς (squeeze out) των υπόλοιπων μετοχών (δηλαδή 3.581.305) της Cosmote υπέβαλε στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ο ΟΤΕ. Το τίμημα είναι αυτό της δημόσιας πρότασης που προηγήθηκε, δηλαδή 26,25 ευρώ ανά μετοχή, αναφέρει η ”Ναυτεμπορική”.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες της ”Ελευθεροτυπίας”, στις αρχές της εβδομάδας ο πρόεδρος του ΟΤΕ και της Cosmote κ. Π. Βουρλούμης και ο τέως διευθύνων σύμβουλος της δεύτερης Ε. Μαρτιγόπουλος, εκλήθησαν και προσήλθαν στο γραφείο της αντεισαγγελέως Ευσταθίας Σπυροπούλου για την υπόθεση της εξαγοράς της Γερμανός. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, πηγές αναφέρουν ότι κατέθεσαν ως ύποπτοι.

Εθνική Τράπεζα: Στο στόχαστρο του ΠΑΣΟΚ μπήκαν τα μπόνους των 13,8 εκατ. ευρώ που διένειμε σε στελέχη της Εθνικής ο πρόεδρός της κ. Τάκης Αράπογλου, γράφει η ”Ελευθεροτυπία”, αναφερόμενη σε ερώτηση που κατέθεσαν 7 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ.

Aspis Bank: Σημαντικότατα κέρδη 9,69% στα 2,83 ευρώ, εμφάνισε η μετοχή της Aspis Bank λόγω των φημών ότι τράπεζες και επιχειρηματικά σχήματα από το εξωτερικό έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον. Όπως αναφέρει η εφημερίδα ”Χρηματιστήριο”, σύμφωνα με πληροφορίες, γύρω στους 6 ανέρχονται οι ενδιαφερόμενοι για την Aspis Bank, εκ των οποίων όμως μόνο 3 θεωρούνται ότι έχουν διερευνήσει πιο σοβαρά τις προθέσεις των μετόχων της Aspis.

Κατασκευαστικές: Τρεις όμιλοι περνούν, σύμφωνα με πληροφορίες, στην δεύτερη φάση του διαγωνισμού για τη μακροχρόνια εκμίσθωση της έκτασης που λειτουργεί το γκολφ Αφάντου από τους έξι που είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον. Σύμφωνα με την ”Καθημερινή”, πρόκειται για τους ομίλους Λάμδα-Lamda Development-Reds, Καζίνο Πόρτο Καρράς, ΓΕΚ-Καμπουράκης.

ΟΠΑΠ: Η Κομισιόν ανακοινώνει σήμερα την αποστολή αιτιολογημένης γνώμης στην Ελλάδα για τον ΟΠΑΠ, με την κατηγορία ότι η εθνική νομοθεσία για το οργανωμένο στοίχημα δεν είναι συμβατή με την κοινοτική συνθήκη, όπως αναφέρει η ”Εξπρές”.

ΟΛΠ: Απώλεια εσόδων 14 εκατ. ευρώ, ζημιά στη φήμη του λιμένα αλλά και προβλήματα στο εισαγωγικό και εξαγωγικό εμπόριο επικαλείται ο ΟΛΠ στην αίτηση ασφαλιστικών μέτρων κατά των κινητοποιήσεων των λιμενεργατών που εκδικάζεται σήμερα, σύμφωνα με την ”Εξπρές”.

Δημόσιες προτάσεις: Άγονες –σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες- θα καταστούν και οι δυο δημόσιες προτάσεις της Λάμψα και της Crown Hellas αντίστοιχα που ολοκληρώνονται στις 5 και 11 Μαρτίου, γράφει η ”Καθημερινή”, σημειώνοντας πως η κακή χρηματιστηριακή συγκυρία σε συνδυασμό με την απροθυμία των επενδυτών να μεταβιβάσουν τις μετοχές τους, οδηγεί σε αποτυχία τις δυο διαδικασίες.

ΑΕΓΕΚ: Σε εκκρεμότητα παραμένει το θέμα του δανεισμού της ΑΕΓΕΚ προς την Εθνική και την ΒΝΡ, τις δυο πιστώτριες τράπεζες που αποφάσισαν να μη συμμετάσχουν στο σχέδιο διάσωσης και μετοχοποίησης μέρους των χρεών της εταιρείας, ενώ στα επιτελεία και των υπόλοιπων εννέα τραπεζών εκφράζονται ανησυχίες για το πότε θα οριστικοποιηθεί η συμφωνία με τον στρατηγικό επενδυτή, την ινδική DS Construction, γράφει το ”Κέρδος”.

Λάρκο: Απομακρύνθηκαν από τη Λάρκο ο πρόεδρος και ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, γράφει το ”Βήμα”, σημειώνοντας πως οι αλλαγές δεν είναι άσχετες με το σκάνδαλο του νικελίου που είχε αποκαλυφθεί πέρυσι την άνοιξη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v