Τα οικονομικά πρωτοσέλιδα της Παρασκευής

Οι αντιπαραθέσεις σχετικά με το 35ωρο, το πρόγραμμα δανεισμού του Δημοσίου, οι εξελίξεις στη διεθνή τραπεζική αγορά, η εικόνα της Σοφοκλέους, αλλά και οι προϋποθέσεις ανόδου που διαθέτει είναι ορισμένα από τα θέματα που σχολιάζουν τα οικονομικά πρωτοσέλιδα της Παρασκευής.

Τα οικονομικά πρωτοσέλιδα της Παρασκευής
Οι αντιπαραθέσεις σχετικά με το 35ωρο, το πρόγραμμα δανεισμού του Δημοσίου, οι εξελίξεις στη διεθνή τραπεζική αγορά, η εικόνα της Σοφοκλέους, αλλά και οι προϋποθέσεις ανόδου που διαθέτει είναι ορισμένα από τα θέματα που σχολιάζουν τα οικονομικά πρωτοσέλιδα της Παρασκευής.

Πολιτική: Εντυπωσιακό προβάδισμα έναντι του Κ. Καραμανλή έχει αποκτήσει ο Γ. Παπανδρέου σύμφωνα με τα Νέα, που επικαλούνται γκάλοπ της Metron Analysis, σύμφωνα με την οποία ο νέος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υπερέχει κατά πέντε μονάδες στο ερώτημα ποιος είναι καταλληλότερος για πρωθυπουργός.

Η Ελευθεροτυπία από την πλευρά της κάνει λόγο για θρίλερ δικομματισμού, ενώ συμπληρώνει πως με βάση δικό της γκάλοπ η διαφορά υπέρ της Ν.Δ. ανέρχεται στο 3%, με τον Γ. Παπανδρέου να επιλέγεται ωστόσο ως καταλληλότερος.

ΑΕΠ: Αύξηση 5% του ΑΕΠ σημειώθηκε στην Ελλάδα το τρίτο τρίμηνο του 2003, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2002, σύμφωνα με τη Ναυτεμπορική.

Γκαργκάνας: Καλύτερο θα είναι το 2004 για την ευρωζώνη, με ταχύτερη ανάπτυξη και μείωση του εμπορικού ελλείμματος, εκτιμά ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Ν. Γκαργκάνας, αλλά επισημαίνει πως οι δυσκολίες δεν έχουν εκλείψει, όπως αναφέρει το Βήμα.

Δημόσιο - Δανεισμός: Το 50% και πλέον του συνολικού ετήσιου δανεισμού για το 2004 σχεδιάζει να δανεισθεί το ελληνικό Δημόσιο μόλις εντός του πρώτου τριμήνου του έτους, μέσα από δυο εκδόσεις ομολόγων αναφοράς, ύψους 14-15 δισ. ευρώ, τονίζει το Κέρδος.

Μέχρι 15 δισ. ευρώ προγραμματίζει να δανειστεί το Δημόσιο εντός του πρώτου τριμήνου, αναφέρει στο πρωτοσέλιδό του το Βήμα.

Σοφοκλέους: Η περιοχή των 2.500 μονάδων φάνηκε χθες ως πολύ καλή ευκαιρία για αποκόμιση κερδών, όπως αναφέρει η Ναυτεμπορική, που τονίζει πως η Σοφοκλέους δεν άντεξε το ύψος των 2.500 μονάδων.

Υπεραπόδοση σε σχέση με τις ανεπτυγμένες αγορές παρουσιάζει η Σοφοκλέους τις πρώτες ημέρες του 2004 κερδίζοντας 7,3 δισ. ευρώ, σύμφωνα με το Βήμα, ενώ η Εξπρές τονίζει πως το Χ.Α. δέχθηκε χθες τις πρώτες μεγάλες εισροές από το εξωτερικό.

Η Σοφοκλέους καλπάζει, οι τιμές των μετοχών ανεβαίνουν, ενώ ο κόσμος επιστρέφει στην αγορά και οι συναλλαγές ανέρχονται πλέον σε ικανοποιητικά επίπεδα, όπως τονίζει η εφημερίδα Μέτοχος και Επενδύσεις, που μεταξύ άλλων αναφέρει τις προϋποθέσεις της νέας ανόδου της αγοράς.

Χρηματιστηριακές: Σάλο έχει προκαλέσει στη χρηματιστηριακή κοινότητα η διαφορετική μεταχείριση που απολαμβάνουν χρηματιστηριακές εταιρίες, οι ιδιοκτήτες των οποίων είναι εκδηλωμένοι οπαδοί του κυβερνώντος κόμματος, όπως τονίζει η εφημερίδα Χρηματιστήριο.

Σύμβαση Εργασίας: Μετά τις εκλογές βλέπει ο ΣΕΒ τη νέα Σύμβαση, όπως τονίζει η Ναυτεμπορική, η οποία κάνει λόγο και για αντιδράσεις για την ανακίνηση του 35ώρου εργασίας.

Οι διαπραγματεύσεις για τη νέα Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, τόσο για το ύψος των αυξήσεων, όσο και –κυρίως– για το 35ωρο παίρνουν έντονα προεκλογικό χρώμα, τονίζει το Κέρδος, ενώ η Ημερησία τονίζει πως η ανακίνηση του 35ώρου προκαλεί αναστάτωση.

Για πολιτικές αντιπαραθέσεις σχετικά με το 35ωρο κάνει λόγο το Βήμα, που τονίζει πως το ΠΑΣΟΚ υιοθετεί τις προτάσεις των συνδικαλιστών για αυξήσεις 8%, ενώ από την πλευρά της η Ν.Δ. κάνει λόγο για λαϊκισμό.

Ένα ακόμα κυβερνητικό προεκλογικό πυροτέχνημα διέγραψε εντυπωσιακή τροχιά στον ουρανό της κομματικής αντιπαράθεσης σύμφωνα με την Καθημερινή, που τονίζει πως τρία εικοσιτετράωρα πριν από την πρώτη συνάντηση των εργοδοτών με τους εργαζόμενους η ηγεσία του κυβερνητικού κόμματος εμφανίζεται να υποστηρίζει τη μείωση του ωραρίου εργασίας.

Η Εξπρές τονίζει πως η αναφορά του Μ. Χρυσοχοΐδη στο ενδεχόμενο μείωσης των ωρών εργασίας προκάλεσε την έντονη αντίδραση του επιχειρηματικού κόσμου και των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

ΔΛΠ: Θεσμοθετούνται τα Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα, σύμφωνα με τη Ναυτεμπορική.

Δάνεια: Με ρυθμό 30% τρέχουν στην Ελλάδα καταναλωτική και στεγαστική πίστη, όπως αναφέρει το Κέρδος επικαλούμενο στοιχεία της ΕΚΤ.

Πετρέλαιο: Στα ύψη βρέθηκε η τιμή του ”μαύρου χρυσού”, σύμφωνα με το Βήμα, που σημειώνει πως το brent στο Λονδίνο αυξήθηκε κατά 58 σεντς, φθάνοντας στα 31,61 δολάρια το βαρέλι.

Τράπεζες: Ανακατατάξεις αναμένονται στη διεθνή τραπεζική σκηνή, μετά τη δημιουργία νέων δεδομένων στην αμερικανική αγορά, λόγω της –αξίας 58 δισ. δολαρίων– εξαγοράς της Bank One από την JP Morgan Chase, τονίζει η Καθημερινή.

ΟΤΕ: Η μετοχή του ΟΤΕ δίνει και πάλι το στίγμα της, καθώς από την αρχή του έτους έχει αποτελέσει την ηγέτιδα δύναμη της ανόδου της εγχώριας αγοράς μετοχών, όπως τονίζει η εφημερίδα Μέτοχος και Επενδύσεις.

Εθνική Ασφαλιστική: Κέρδη 15 εκατ. ευρώ και υψηλές αποσβέσεις κατέγραψε η Εθνική Ασφαλιστική για το 2003, όπως αναφέρει η Εξπρές.

Hellas Can: Για εξέγερση των μετόχων στην Hellas Can κάνει λόγο η Ημερησία, που τονίζει πως κατά τη χθεσινή έκτακτη γενική συνέλευση το 8,4% του μετοχικού κεφαλαίου διαμαρτυρόταν για καταχρηστική συμπεριφορά των βασικών μετόχων, ενώ σχεδιάζει την προσφυγή ακόμα και στην Κομισιόν.

Μεβγάλ: Νέες επενδύσεις πραγματοποιεί η Μεβγάλ για να ενισχύσει τη θέση της στην αγορά της Β. Ελλάδος, όπως τονίζει η εφημερίδα Χρηματιστήριο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v