Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Πόρτα» στην Ελλάδα από τις αγορές

Η κυβέρνηση ίσως δεν παρακολουθεί την πορεία των spreads ή την εξέλιξη των CDSs. Όσοι επένδυσαν, όμως, σε εμάς το πράττουν και πλέον δεν θέλουν να μας ξέρουν...

«Πόρτα» στην Ελλάδα από τις αγορές
Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!!

Η κυβέρνηση ίσως δεν παρακολουθεί την καθημερινή πορεία των spreads, ήτοι της περίφημης ψαλίδας των ελληνικών ομολόγων με τα αντίστοιχα γερμανικά, ή την εξέλιξη των ασφαλίστρων κινδύνου έναντι χρεοκοπίας της χώρας μας, τα διαβόητα CDSs.

Όσοι μας δάνεισαν όμως κατά το παρελθόν, ή όσοι τυχόν διανοούνται να επενδύσουν στην Ελλάδα, τα κοιτούν και με αυτά που βλέπουν «ούτε να μας ξέρουν» δεν θέλουν...

Σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg, χθες τα spreads του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου εκτοξεύτηκαν στις 805 μονάδες βάσης, του πενταετούς στις 1.085 και του διετούς στις 969 μ.β.

Η τιμή του ομολόγου λήξης 2020 διαπραγματευόταν στο 74,6, ήτοι με απώλειες της τάξης του 25% έναντι του φετινού υψηλού της, των 101,05 μόλις στις 17/3/2010.

Με άλλα λόγια, όσοι ακούμπησαν τα λεφτά τους στο τραπέζι πριν από τρεις μήνες, για να αγοράσουν ελληνικά δεκαετή ομόλογα, ήδη χάνουν το 25% των χρημάτων τους.

Γιατί να μας ξαναδανείσουν;

Την ίδια ώρα, η τιμή του 30ετούς ομολόγου, λήξης 2040, κυμαινόταν στο 49,190 έναντι 91,428 στις 29/9/2009, με αποτέλεσμα όσοι τα αγόρασαν μόλις προ 9 μηνών ήδη να χάνουν περίπου τα μισά λεφτά τους...

Γιατί να μας ξαναδανείσουν;

Τα ασφάλιστρα κινδύνου, τα CDSs, σύμφωνα με το Reuters αναρριχήθηκαν στις 958 μονάδες βάσης, γεγονός που σημαίνει ότι πλέον απαιτούνται 958.000 ευρώ για να προστατευτεί ο επενδυτής που αγοράζει ομόλογα αξίας 10 εκατ. ευρώ.

Τέλος, σύμφωνα με τα στοιχεία της CMA Data Division, οι πιθανότητες χρεοκοπίας της Ελλάδας είναι άνω του 50% και διαμορφώνονται πλέον στο 55,72%.

Όλα αυτά δε τα στοιχεία τιμής, spreads και CDSs, βαίνουν σταθερά επιδεινούμενα το τελευταίο τρίμηνο και διαμορφώνονται πλέον στο χειρότερο ιστορικά επίπεδό τους για την Ελλάδα.

Φίλτατοι της κυβέρνησης, ίσως να μην έχει υποπέσει στην αντίληψή σας, αλλά οι αγορές μας έχουν ξεγράψει.

Και μας έχουν ξεγράψει διότι βλέπουν τι γίνεται στα λιμάνια και στις κρουαζιέρες, βλέπουν τι γίνεται στα νοσοκομεία και στις δαπάνες τους, βλέπουν τι γίνεται στον ΟΣΕ και στα ελλείμματά του, βλέπουν τι γίνεται με τις μετατάξεις υπαλλήλων, ή ακριβέστερα δεν βλέπουν.

Δεν βλέπουν όλες αυτές τις μεταρρυθμίσεις να προωθούνται με ταχύ ρυθμό και αποτελεσματικότητα.

Δεν βλέπουν την κυβέρνηση πραγματικά να πιστεύει στα μέτρα που προωθεί, αντί να υποστηρίζει όπου βρεθεί και όπου σταθεί ότι είναι αναγκασμένη να τα λάβει, εξαιτίας του μνημονίου με την τρόικα.

Δεν βλέπουν μια αποφασιστική κυβέρνηση, η οποία όπως έχει επανειλημμένως διακηρύξει δεν υπολογίζει το όποιο πολιτικό κόστος και προωθεί τις απαραίτητες διαρθρωτικές αλλαγές για την εξυγίανση του τόπου.

Η Ελλάδα εξασφάλισε πρόσφατα τα εύσημα της τρόικας για την πορεία εφαρμογής του μνημονίου, βάσει των ταμειακών μέτρων που έλαβε.

Όσο όμως δεν υπάρχει δομική πρόοδος, όσο παραμένουν ανοικτές οι πληγές που κάνουν τα δημόσια οικονομικά να αιμορραγούν και τα ελλείμματα να διογκώνονται, οι πόρτες των αγορών θα παραμένουν κλειστές.

Αυτήν την «πόρτα», όμως, τι φταίμε να την υποστούμε όλοι εμείς;


[email protected]


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v