Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ησυχία… η Ευρώπη κοιμάται

Ουδέν ή περίπου. Αυτός ήταν ο βασικός τρόπος με τον οποίο προσέγγισε η Ευρωπαϊκή Ένωση τα κυριότερα προβλήματά της, κατά την πρόσφατη Σύνοδο των ηγετών της στις Βρυξέλλες. Οι άνθρωποι πήγαν, έφαγαν και… έφυγαν.

Ησυχία… η Ευρώπη κοιμάται

Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Με μόνο λίγους μήνες να απομένουν έως τις επόμενες ευρωεκλογές και τις δυνάμεις της ακροδεξιάς και του λαϊκισμού να καραδοκούν, η ΕΕ επιβεβαίωσε εκ νέου, κατά την πρόσφατη συνάντηση των ηγετών της στις Βρυξέλλες, ότι παραμένει ένα χαλαρό πολιτικο-οικονομικό μόρφωμα, το οποίο αδυνατεί να αντιμετωπίσει κατά τρόπο αποφασιστικό τα προβλήματά του.

Στο μεταναστευτικό, το οποίο έχει ήδη οδηγήσει σε ριζικές ανακατατάξεις τον πολιτικό χάρτη της Ευρώπης αλλά και τη συνοχή της ΕΕ, ουδέν ή περίπου, με τον Ζ.Κ. Γιούνκερ και τον Ντ. Τουσκ να γενικολογούν για την ανάγκη «περαιτέρω μέτρων πρόληψης» και σύσφιξης των σχέσεων με χώρες της Αφρικής.

Στην υπόθεση του Brexit, δηλαδή στην πλέον αρνητική εξέλιξη από συστάσεως ΕΕ, ουδέν ή περίπου, με το θέμα να μην είναι ακόμη «ώριμο» για συζήτηση στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Στο ζήτημα της Ιταλίας, ενδεχόμενη οικονομική εκτροπή της οποίας μπορεί να κλονίσει εκ βάθρων ακόμη και την ακεραιότητα της ευρωζώνης και να ανοίξει τους ασκούς του Αιόλου σε μία παγκοσμιοποιημένη οικονομία, ουδέν ή περίπου.

Ακριβέστερα, ένα «ραβασάκι», εκ των υστέρων, με τη μορφή επιστολής της Κομισιόν, που εστάλη στον Ιταλό υπουργό των Οικονομικών Τζ. Τρία, στο οποίο γίνεται λόγος για παραβίαση των ευρωπαϊκών κανόνων για το έλλειμμα, που είναι... «βέβαιον» ότι θα λάβει σοβαρά υπόψη της η Ρώμη.

Με άλλα λόγια, για τα τρία κυριότερα ζητήματα με τα οποία είναι σήμερα αντιμέτωπη η ΕΕ, οι αποφάσεις που ελήφθησαν ισοδυναμούν με… ουδέν ή περίπου.

Εάν δεν παρενέβαινε δε και ο φίλτατος Μ. Ντράγκι της ΕΚΤ, όπως και οι πρωθυπουργοί της Ολλανδίας και της Φινλανδίας, απευθύνοντας -στο περιθώριο της Συνόδου- συστάσεις προς τον Τζ. Κόντε για την τήρηση των δημοσιονομικών κανόνων, το θέμα της Ιταλίας ίσως να πέρναγε στο… ντούκου.

Εάν έχουν όμως έτσι τα πράγματα, φίλτατοι, ας μην κάνουμε λόγο περί εκπλήξεων, τον προσεχή Μάιο, σχετικά με τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών.

Όταν οι δυνάμεις οι οποίες προτείνουν κάποιες «λύσεις», ορθές ή λάθος, δεν έχει απολύτως καμία σημασία, αναδειχθούν ενισχυμένες από την κάλπη, ας μην αναζητούμε τους λόγους για την εξέλιξη αυτή.

Η Ευρώπη μπορεί να φημίζεται για τον αργό και ενίοτε βασανιστικό τρόπο με τον οποίο λαμβάνει αποφάσεις, όμως, πλέον, ας είναι προετοιμασμένη να επωμισθεί και τα επίχειρα αυτών των επιλογών της.

Οι ηγέτες της πήγαν στις Βρυξέλλες, έφαγαν και έφυγαν, δίχως να προσφέρουν ούτε καν την ελπίδα ή την προσδοκία ότι επιτέλους «κάτι κινείται».

Για την ακρίβεια, εκφράστηκε ανησυχία ακόμη και για το ενδεχόμενο υπαναχώρησης της ΕΕ στις ήδη ειλημμένες αποφάσεις της για το μεταναστευτικό, δια στόματος του Έλληνα πρωθυπουργού Α. Τσίπρα, ο οποίος -σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ- σχολίασε αρνητικά τη μετάθεση της αναθεώρησης της Συνθήκης του Δουβλίνου «το ταχύτερο δυνατόν», από το τέλος του 2018, όπως είχε ήδη αποφασιστεί…

Μόνη ουσιαστική εξέλιξη ήταν η ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για τη δημιουργία ενός Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας -πρόταση που είχε καταθέσει η Ελλάδα-m ώστε τούτος να υλοποιηθεί μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους.

Ας κρατάμε, όμως, «μικρό καλάθι» και εκεί, υπό το φως της ταχύτητας με την οποία αντιμετωπίζει η Ευρώπη τα προβλήματά της και ας είμαστε καλύτερα προετοιμασμένοι τουλάχιστον σε εθνική βάση, για το επόμενο καλοκαίρι…


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v