Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αποκλιμάκωση τώρα

Ένα πρόβλημα που έχει «κακοφορμίσει», όπως η διαχείριση του μεταναστευτικού/προσφυγικού, δεν λύνεται με βία. Ούτε με την καπηλεία του για πολιτικές σκοπιμότητες. Λύνεται μόνο με διάλογο.

Αποκλιμάκωση τώρα

Φίλτατοι, καλή σας ημέρα

Όσα απαράδεκτα διαδραματίζονται τα τελευταία 24ωρα στη Λέσβο και τη Χίο οφείλουν να τερματιστούν άμεσα και να επικρατήσει νηφαλιότητα.

Ουδείς δικαιούται, συμπεριλαμβανομένων των κατοίκων αυτών των δύο ακριτικών νησιών, να βιαιοπραγεί κατά οποιουδήποτε, όποια κι αν είναι τα ελατήριά του.

Οι σκηνές αυτοδικίας κατά αστυνομικών, που ήρθαν χθες στη δημοσιότητα από το νησί της Χίου, είναι πρωτοφανείς για τα σύγχρονα χρονικά της χώρας μας και οι υπαίτιοι αυτού του ξεσπάσματος βίας δεν μπορούν να κρυφτούν πίσω από καμία δικαιολογία για τις πράξεις τους.

Σε οποιαδήποτε συντεταγμένη πολιτεία θα οδηγούνταν ενώπιον της Δικαιοσύνης, όπου -είναι βέβαιον- θα ήσαν αντιμέτωποι με βαρύτατες ποινές.

Όπως αντίστοιχα απαράδεκτες είναι και οι σκηνές βίας από τη Λέσβο, με μεγάλες ομάδες κατοίκων να συμπλέκονται με τις αστυνομικές δυνάμεις, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό 43 αστυνομικών και δέκα πολιτών.

Όπως έχουν σήμερα τα πράγματα και εάν συνεχιστεί αυτό το κλίμα βίας, είναι μόνο θέμα χρόνου να συμβούν τα χειρότερα. Τούτου δοθέντος, οφείλει να επικρατήσει ηρεμία και αυτοσυγκράτηση από όλες τις πλευρές.

Όσο «άγονη» κι αν θεωρεί την αντίδραση των κατοίκων αυτών των δύο νησιών ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, εάν δεν υπάρξει μία νηφάλια προσέγγιση στα προβλήματά τους, η κατάσταση μπορεί να επιδεινωθεί περαιτέρω.

«Θέλω να κάνω ακόμα μια έκκληση, να πέσουν οι τόνοι, να μετριαστεί αυτή η άγονη αντίδραση, η οποία δεν οδηγεί ουσιαστικά πουθενά κι είναι προς όφελος τελικά των ίδιων των νησιών να κατασκευαστούν σύγχρονες φυλασσόμενες δομές, για να κλείσουν οι προβληματικές δομές που υποδέχονται σήμερα πρόσφυγες και μετανάστες», είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Αυτό το μήνυμα, ωστόσο, δεν έχει γίνει κατανοητό στα δύο νησιά και μόνον ο διάλογος μπορεί να επιτρέψει μία ενδεχόμενη αποδοχή του. Διάλογος, δε, με τα ΜΑΤ, δεν γίνεται.

Δίχως απολύτως ουδεμία αμφιβολία, τα δεινά στα οποία έχουν υποβληθεί οι κάτοικοι του συνόλου των βόρειων και ανατολικών νησιών της χώρας, ως αποτέλεσμα των τεράστιων μεταναστευτικών/προσφυγικών ροών που έχουν «παρελάσει» από τα εδάφη τους, έχουν εκμηδενίσει τις ανοχές τους ακόμη και έναντι μέτρων που έχουν σχεδιαστεί για τη βελτίωση της υφιστάμενης κατάστασης.

Το γεγονός αυτό, όμως, δεν τους δίνει «δικαίωμα στη βία».

Αντίστοιχα, ελάχιστα συμβάλλει στην εκτόνωση των πνευμάτων η στάση που τήρησε χθες η αξιωματική αντιπολίτευση, με τον αρχηγό της, Αλέξη Τσίπρα, να δηλώνει ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ είναι έτοιμος να βάλει πλάτη για τη διαμόρφωση και υλοποίηση ενός εθνικού σχεδίου». Αλλιώς, όπως προειδοποιεί, «δεν μπορούμε παρά να είμαστε απέναντι στην κυβέρνηση». 

Ποια στιγμή, από τα χρόνια στα οποία βρισκόταν στην εξουσία ο ΣΥΡΙΖΑ, υπήρξε «εθνικό σχέδιο» για το μεταναστευτικό/προσφυγικό πρόβλημα και πότε ακριβώς κάθισε στο τραπέζι του διαλόγου με την τότε αντιπολίτευση για την εκπόνησή του; Επί των ημερών του δεν έγινε αυτό που είναι σήμερα η Μόρια και τα λοιπά κέντρα υποδοχής, τα οποία σήμερα επιχειρεί να αναμορφώσει η κυβέρνηση;

Εντέλει, εκτός από μία προσπάθεια να καρπωθεί πολιτικό όφελος από την αντίδραση των κατοίκων των νησιών, τι ακριβώς εισφέρει σε αυτή τη συζήτηση ο ΣΥΡΙΖΑ; Τη μετεγκατάσταση προσφύγων στην ηπειρωτική χώρα; Αυτό προβλέπει η δήλωση ΕΕ - Τουρκίας που υπεγράφη επί των ημερών του;

Ας μη γελιόμαστε, φίλτατοι. Όσο αποσπασματική και αναποτελεσματική υπήρξε η έως τώρα πολιτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη επί του προσφυγικού/μεταναστευτικού, άλλο τόσο εκκωφαντικά ελλειμματική ήταν και εκείνη που εφαρμόστηκε επί των ημερών ΣΥΡΙΖΑ.

Το πρόβλημα έχει πλέον «κακοφορμίσει» και απαιτεί λογικές και βιώσιμες λύσεις. Αυτές μπορούν, δε, να δοθούν μόνον με διάλογο.


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v