Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τα καλά λόγια να γίνουν χρήμα

Οι «ευκαιρίες» μπορούν να προσφέρουν οφέλη, μόνον εφόσον αξιοποιηθούν. Μέσα στην καταχνιά της πανδημίας, η Ελλάδα βρήκε τη δική της. Θα την αξιοποιήσει;

Τα καλά λόγια να γίνουν χρήμα

Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Στην οικονομία, αν όχι όλα, ασφαλώς πολλά εξαρτώνται από το «κλίμα». Από την αίσθηση που επικρατεί ως προς τις υφιστάμενες και -βεβαίως- τις επερχόμενες συνθήκες.

Κατά πόσον υπάρχει εμπιστοσύνη στις προοπτικές που διανοίγονται για έναν τόπο και πεποίθηση ότι αυτές θα είναι ικανές να τον οδηγήσουν σε «κάτι» καλύτερο.

Υπό αυτό το πρίσμα, η πρωτόγνωρα θετική -τουλάχιστον για την τελευταία δεκαετία- δημοσιότητα που λαμβάνει η Ελλάδα, ως χώρα η οποία ανταποκρίθηκε καλύτερα του αναμενόμενου,  βάσει των εντυπώσεων που είχαν δημιουργήσει οι έως τώρα επιδόσεις της, όσο και σε σχέση με σειρά άλλων ευρωπαϊκών κρατών, στην περιπέτεια που την υπέβαλε η πανδημία του κορωνοϊού, δεν πρέπει να μείνει αναξιοποίητη.

Η χώρα μας οδεύει, κατά τρόπο μαθηματικό και μη αναστρέψιμο -όποια μέτρα κι αν ληφθούν-, σε μία περίοδο ύφεσης και αύξησης της ανεργίας. Η ένταση και η διάρκεια, ωστόσο, αυτών των φαινομένων μπορούν να μετριαστούν και να υπάρξει ταχύτερη ανάκαμψη της οικονομίας, στη βάση της αξιοποίησης των όποιων συγκριτικών μας πλεονεκτημάτων. Αυτή τη στιγμή, δε, το συγκριτικό μας πλεονέκτημα εμφανίζεται να είναι η πορεία μας κατά την πανδημία, η οποία -σύμφωνα με τα διεθνή δημοσιεύματα- μας προσφέρει μία νέα ευκαιρία ως ταξιδιωτικού προορισμού.

Αυτού του είδους το πλεονέκτημα, ωστόσο, οφείλει να διαχυθεί και στη λοιπή οικονομική δραστηριότητα, οδηγώντας επί της ουσίας σε μία επαναξιολόγηση της Ελλάδας ως επενδυτικού προορισμού.

Με άλλα λόγια, στόχος της παρούσας κυβέρνησης αλλά και των παραγωγικών δυνάμεων του τόπου θα όφειλε να είναι η κατά το δυνατόν επιμήκυνση και επέκταση του θετικού κλίματος που επικρατεί διεθνώς για τη χώρα μας και η εκμετάλλευσή του για το σύνολο της οικονομικής δραστηριότητας και όχι μόνον για τον τουρισμό. Από εκεί, ωστόσο, πρέπει να γίνει η αρχή.

Σε αυτόν τον τομέα θα δοκιμαστούμε κυρίως και εκεί οφείλουμε να αριστεύσουμε. Αν μη τι άλλο, εμφανίζοντας, εγκαίρως, ένα εμπεριστατωμένο σχέδιο δράσης για τη λειτουργία του τομέα, παράλληλα -ή εάν αυτή καθυστερήσει ακόμη και νωρίτερα-  με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Όλο αυτό, όμως, δεν μπορεί παρά να είναι η αρχή μίας συγκροτημένης πορείας μεταρρυθμιστικού έργου, το οποίο θα σηματοδοτήσει τη μετάλλαξη της χώρας μας σε έναν αξιόλογο επενδυτικό προορισμό.

Η συγκυρία, δε, είναι ενδεχομένως η προσφορότερη των τελευταίων ετών ως προς αυτό. Η παρούσα κυβέρνηση εξελέγη στη βάση μίας μεταρρυθμιστικής ατζέντας και η λαϊκή νομιμοποίησή της είναι σήμερα ισχυρότερη παρά ποτέ, εάν κρίνουμε από το σύνολο των τελευταίων μετρήσεων της κοινής γνώμης.

Έτσι, λοιπόν, ούτε δικαιολογίες χωρούν ούτε κωλυσιεργίες. Η δημοσιονομική «άφεση» που έχει εξασφαλίσει η χώρα από τους κοινοτικούς της εταίρους, τα -καθόλα αξιόλογα- κονδύλια που γίνονται διαθέσιμα και  η ισχυρή πολιτική νομιμοποίηση που απολαμβάνει η κυβέρνηση Μητσοτάκη, προφέρουν εύφορο έδαφος για την προώθηση όλων εκείνων των μεταρρυθμίσεων που είναι απαραίτητες για την ταχεία επανεκκίνηση της οικονομίας.

Κυριότερα, δε, -σε συνδυασμό με τη θετική δημοσιότητα που απολαμβάνει η χώρα μας- προσφέρουν τη δυνατότητα βελτίωσης του προφίλ που έχει η Ελλάδα στο εξωτερικό και ανάδειξής της σε ελκυστικό επενδυτικό προορισμό.

Η παρούσα συγκυρία δεν έχει μόνον μελανές πτυχές αλλά και φωτεινές. Στο χέρι μας είναι να τις εκμεταλλευτούμε.


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v