Η Τουρκία, οι προκλήσεις και η αλληλεγγύη στα λόγια

Ειδική Σύνοδο Κορυφής για την Τουρκία, δεν ήθελαν. Τη σύγκληση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, εμείς την ζητήσαμε. Για την τουρκική προκλητικότητα, δε, η Κομισιόν αρκέστηκε σε ένα χλιαρό: είμαστε μαζί σας. Αυτοί είναι οι «εταίροι» μας;

Η Τουρκία, οι προκλήσεις και η αλληλεγγύη στα λόγια

Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Η κυρία Ναταλί Τότσι, ειδική σύμβουλος του ύπατου εκπροσώπου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ και διευθύντρια του Istituto Affari Internazionali, εκτιμά - και προφανώς συμβουλεύει και τον κ. Μπορέλ επ’ αυτού – ότι η ΕΕ πρέπει να κάνει μία στροφή 180 μοιρών έναντι της Τουρκίας.

Σύμφωνα με συνέντευξη που παραχώρησε στα “Νέα”, η ΕΕ είναι σκληρή μόνον στα λόγια έναντι της Τουρκίας και αυτό την οδηγεί σε απώλεια αξιοπιστίας.  Για την ακρίβεια, προτείνει ένα είδος “εναγκαλισμού” της Τουρκίας στην υπόθεση της Λιβύης, με στόχο την επίτευξη σταθερότητας, ούτως ώστε να υπάρξει οδός διαλόγου και στα ζητήματα της Ανατολικής Μεσογείου.

Κατά την ίδια, τέλος, «θα μπορούσαμε να είμαστε επιθετικοί, να είμαστε πραγματικά έτοιμοι να δράσουμε, αλλά μπορεί κανείς να φανταστεί τους Ευρωπαίους να το κάνουν αυτό; Κοιτάξτε την επιχείρηση "Ειρήνη". Εντοπίστηκε φορτηγό πλοίο ύποπτο για μεταφορά τουρκικών όπλων στη Λιβύη, και απλά αφέθηκε ελεύθερο. Χάνουμε εντελώς την αξιοπιστία μας, εάν δεν μπορούμε να δράσουμε. Πρέπει να αλλάξουμε στρατηγική. Η στρατηγική πρέπει να είναι συνεπής και πρέπει να είναι συνεπής στη δράση, όχι μόνο στις λέξεις» δηλώνει.

Η κα Τότσι έχει απόλυτο δίκιο. Την ίδια ώρα που η Τουρκία παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα δυο κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Κύπρου και της Ελλάδας, το μόνο που κάνει η ΕΕ, αυτό το χαλαρό μόρφωμα οικονομικού χαρακτήρα, είναι να περιορίζεται σε λεκτικές επικρίσεις ή σε “χλιαρά” μέτρα κατά προσώπων που σχετίζονταν με τα ερευνητικά προγράμματα της γείτονος  στην κυπριακή ΑΟΖ.

Πρόκειται, όντως, όπως ομολογεί και η σύμβουλος του κ. Μπορέλ για μία διαδικασία απώλειας αξιοπιστίας ή ακριβέστερα επίδειξης αναξιοπιστίας.

Ακόμη και σήμερα που δεν υπάρχει απολύτως καμία αμφιβολία ως προς τις - εκπεφρασμένες ευθέως  και δημοσίως - αναθεωρητικές προθέσεις της Άγκυρας και τις συνεχείς παραβιάσεις των κυριαρχικών δικαιωμάτων δυο κρατών μελών της, την πρωτοβουλία υποβολής αιτήματος σύγκλησης του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ αναγκάζεται να αναλάβει ο Έλληνας υπουργός των Εξωτερικών, Ν. Δένδιας, αντί της ίδιας της Κομισιόν ή ακόμη και του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σ. Μισέλ.

Μπορεί η Κομισιόν να εξέφρασε χθες την “πλήρη αλληλεγγύη” της έναντι Ελλάδος και Κύπρου, χαρακτηρίζοντας την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί ως «εξαιρετικά ανησυχητική», επί της ουσίας όμως κατέστησε σαφές για ακόμη μία φορά ότι είναι πρόθυμη να παράσχει στήριξη μόνον στα λόγια.

Τουλάχιστον, η κα Τότσι είναι ειλικρινέστερη. Δηλώνει ότι έτσι η ΕΕ χάνει αξιοπιστία και έχει απόλυτο δίκιο, ασχέτως εάν προτείνει μία λάθος στροφή πολιτικής.

Υπ’ αυτό, το πρίσμα και πέραν των όποιων προβλέψεων της Συνθήκης της ΕΕ περί αμοιβαίας άμυνας, το ευρωπαϊκό οικοδόμημα επιβεβαιώνει έμπρακτα, με την στάση του, ότι δεν αποτελεί κάτι περισσότερο από μία οικονομική ένωση, η οποία στέκει απρόθυμη να κάνει έστω και ένα βήμα για την προάσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων των κρατών μελών της.

Αντίθετα, η φερόμενη ως ηγέτιδα δύναμή της ΕΕ, η Γερμανία, επιλέγει την παρούσα συγκυρία να ασκήσει κριτική στην Ελλάδα, δικαίως ή αδίκως, κατηγορώντας την για επαναπροωθήσεις μεταναστών στα νησιά του Ανατ. Αιγαίου και για παραβίαση του διεθνούς δικαίου.

Πότε επιλέγει, δε, να το κάνει αυτό; Όταν η Τουρκία έχει αποδεδειγμένα εργαλοποιήσει τους πρόσφυγες και τους μετανάστες στην αντιπαράθεσή της με την Ελλάδα και όταν η ίδια η Άγκυρα παραβιάζει διαρκώς τα κυριαρχικά δικαιώματα δυο κρατών μελών της ΕΕ.

Εάν αυτοί είναι οι εταίροι μας, τότε…


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v