Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Συνέλθετε!

Η τοξικότητα στην οποία έχει διολισθήσει ο πολιτικός λόγος δηλητηριάζει τον τόπο. Το πολιτικό προσωπικό της χώρας οφείλει να θέσει τέλος σε φαινόμενα όπως αυτό που εκτυλίχθηκε χθες με ευθύνη Βερναρδάκη.

Συνέλθετε!

Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Η καθόλα ατυχής υπόθεση Χ. Βερναρδάκη, κατά την οποία ο πρώην υπουργός και νυν βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ παραλλήλισε την υπουργό Παιδείας Ν. Κεραμέως με την προφυλακισμένη υπόδικο Πισπιρίγκου, παρά τη συγγνώμη που υποβλήθηκε και την ανάκληση της σχετικής διαδικτυακής ανάρτησης εκ μέρους του, είναι απολύτως ενδεικτική της τοξικής πόλωσης στην οποία έχει διολισθήσει η πολιτική αντιπαράθεση στον τόπο μας.

Θα όφειλε να είναι απολύτως αυτονόητο ότι όποια κι αν είναι η πολιτική εκτίμηση που τρέφει ο ίδιος και το κόμμα στο οποίο είναι ενταγμένος, αναφορικά με την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση που προωθεί η κυβέρνηση μέσω της κας Κεραμέως, η διολίσθηση του (υποτιθέμενα) πολιτικού λόγου του σε τόσο χαμηλά επίπεδα είναι εντελώς απαράδεκτη. Όπως η ίδια η υπουργός επεσήμανε με ανάρτησή της: «Ο κ. Βερναρδάκης ξεπέρασε κάθε όριο. Χυδαιότητα, τοξική πόλωση και διχασμός, απόπειρα δολοφονίας χαρακτήρα, μισογυνισμός».

Πρόκειται όμως πλέον, φευ, για το μέτρο και όχι για την εξαίρεση. Από τις ημέρες των λεγόμενων «αγανακτισμένων» κάθε λογής, ο πολιτικός λόγος και η πολιτική αντιπαράθεση στον τόπο μας χαρακτηρίζονται από τοξικότητα όμοια της οποίας είχε να βιώσει η Ελλάδα από τις πλέον μελανές σελίδες της ιστορίας της.

Όταν εν ενεργεία υπουργοί και άλλοι πολιτικοί ξυλοκοπούνταν στον δρόμο από τους λεγόμενους «αγανακτισμένους», όταν η αμετροέπεια και οι ύβρεις κυριαρχούσαν στον δημόσιο λόγο αλλά και στο διαδίκτυο και παρά ταύτα οι υπαίτιοι αφήνονταν ατιμώρητοι, γιατί άραγε απορούμε για την πλέον πρόσφατη τροπή αυτής της υπόθεσης;

Το μικρόβιο, δε, εμφανίζεται να έχει μολύνει ένα σημαντικό τμήμα του πολιτικού προσωπικού της χώρας. Πρόσφατα, η Ένωση Δικαστικών Λειτουργών του Συμβουλίου της Επικρατείας άσκησε σφοδρή κριτική στον υπουργό Ανάπτυξης Άδ. Γεωργιάδη για την επίθεση που αυτός είχε εξαπολύσει στον πρώην πρόεδρο του ΣτΕ κ. Σκαλτσούνη, αναφορικά με την υπόθεση της Novartis.

Σε ανακοίνωσή της, εξέφρασε την «έντονη αποδοκιμασία της στην αδόκητη, απρεπή αμετροέπεια με την οποία εκφράσθηκε ο Άδωνις Γεωργιάδης» για τα πέντε μέλη του Δικαστικού Συμβουλίου του Ειδικού Δικαστηρίου περί ευθύνης υπουργών που συμμετείχαν στην έκδοση του βουλεύματος στην υπόθεση της Novartis, αλλά και «ονομαστικώς, για τον μέχρι προ ολίγων ημερών (30/6) πρόεδρο του ΣτΕ».

«Η κριτική των δικαστικών αποφάσεων είναι ωφέλιμη, μα και αναγκαία· όχι όμως οι προσβολές του προσώπου των δικαστικών λειτουργών που τις έλαβαν», σημειώνει η Ένωση, επαναφέροντας τη δυνατότητα άσκησης κριτικής στις προσήκουσες διαστάσεις της.

Υπό το φως των παραπάνω και δεδομένου ότι ο τόπος έχει ήδη εισέλθει σε μία άτυπη προεκλογική περίοδο, θα ήταν απολύτως φρόνιμο, άπαντες να επιδείξουν εγκράτεια. Η πατρίδα μας, είναι σαφές, έχει γνωρίσει καλύτερες ημέρες αλλά και πολύ χειρότερες και πλέον οδεύει προς την ανάκαμψή της. Ουδεμία ανάγκη έχει την τοξικότητα και την πόλωση που αυτή συνεπάγεται και η οποία προωθείται με μόνο γνώμονα τις όποιες πολιτικές σκοπιμότητες.

Ούτε το πεζοδρόμιο ούτε την απουσία σεβασμού στους θεσμούς έχει ανάγκη η δημοκρατία μας για να επιβιώσει. Το αντίθετο. Όταν προβεβλημένα στελέχη της πολιτικής ζωής του τόπου ακολουθούν τακτικές αυτού του είδους, αναπότρεπτα συμπαρασύρουν και μερίδα του εκλογικού σώματος και εντέλει της κοινωνίας, με το παράδειγμά τους.

Πρόκειται όμως για ένα παράδειγμα προς αποφυγήν και όχι προς μίμηση.


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v