Κορωνοϊός: Δεν είναι καιρός για χαλάρωση

Μετά από τουλάχιστον 5 εκατ. κρούσματα και περισσότερους από 33.000 θανάτους, από την αρχή της πανδημίας, έχουμε την πολυτέλεια να αγνοήσουμε τις νέες προειδοποιήσεις των ειδικών; Δεν είναι η ώρα του εφησυχασμού.

Κορωνοϊός: Δεν είναι καιρός για χαλάρωση

Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Συν Αθηνά και χείρα κίνει, θέλει το αρχαίο ρητό και είναι μία άποψη που βρίσκεται σε πλήρη ευθυγράμμιση με όσα ακούσαμε χθες, τόσο από τα χείλη του «δικού μας», καθηγητή Παθολογίας Λοιμώξεων στο ΕΚΠΑ και βασικού μέλους της επιτροπής εμπειρογνωμόνων για την Covid κ. Σωτήρη Τσιόδρα, όσο και του κ. Χανς Κλούγκε, περιφερειακού διευθυντή του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) για την Ευρώπη.

Μπορεί να σταθήκαμε τυχεροί μέχρι τώρα λόγω των θετικών κλιματικών συνθηκών, αλλά δεν είναι καιρός για χαλάρωση σε ό,τι αφορά στην πανδημία του κορωνοϊού και τη γρίπη.

Το «καμπανάκι» που κτύπησε χθες ο ΠΟΥ ήταν  κάτι περισσότερο από σαφές: «Δεν είναι καιρός να χαλαρώνουμε». Η ευρωπαϊκή περιφέρεια αποτέλεσε εκ νέου το επίκεντρο της πανδημίας στην αρχή του φθινοπώρου και παράλληλα καταγράφηκε αύξηση των κρουσμάτων της εποχικής γρίπης, είπε χθες ο κ. Κλούγκε στο πλαίσιο διαδικτυακής συνέντευξης Τύπου. Προειδοποίησε δε κατά του εφησυχασμού, σε μια περίοδο κατά την οποία τα κρούσματα Covid και γρίπης αυξάνονται στην Ευρώπη.

Λίγες ημέρες νωρίτερα, εδώ στην Αθήνα, στο πλαίσιο ιατρικής ημερίδας, ο κ. Τσιόδρας κτυπούσε το ίδιο «καμπανάκι» λέγοντας, μεταξύ άλλων, ότι υπάρχουν τέσσερα σενάρια για την εξέλιξη της πανδημίας. «Σύμφωνα με το δεύτερο σενάριο, που είναι και το πιο επίφοβο, θα υπάρξει παράλληλη κυκλοφορία κορωνοϊού και γρίπης. Στην περίπτωση αυτή είναι βέβαιο ότι θα έχει συνέπειες στα άτομα άνω των 60 ετών, γι' αυτό και πρέπει άμεσα ο πληθυσμός της ηλικιακής αυτής ομάδας να εμβολιαστεί και για τους δύο ιούς. Ήδη υπάρχει έξαρση γρίπης σε νεαρά άτομα, ενώ έχει εντοπιστεί ιικό φορτίο και στα λύματα».

Σε μια χώρα που μετρά από την αρχή της πανδημίας περισσότερους από 33.000 θανάτους, έχουμε, άραγε, την πολυτέλεια να αγνοήσουμε αυτές τις προειδοποιήσεις;

Στη διάρκεια ενός χειμώνα ο οποίος, είναι βέβαιο, θα χαρακτηριστεί από ενεργειακή ένδεια και προβλήματα θέρμανσης για χιλιάδες νοικοκυριά, έχουμε τη δυνατότητα να παραμείνουμε αδρανείς έναντι του κώδωνα κινδύνου που κρούουν κορυφαίοι εκπρόσωποι της επιστημονικής κοινότητας στην Ελλάδα και διεθνώς;

Ανεξαρτήτως της όποιας αποτίμησης περί τις επιδόσεις της χώρας μας στην αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού, είναι απολύτως σαφές ότι όποτε υπήρξε ολιγωρία στην αντιμετώπιση του επερχόμενου κινδύνου, αυτή σήμανε βαρύτατο κόστος σε ανθρώπινες ζωές. Τα «συγγνώμη» που ακούστηκαν, δε, τόσο μετά την έξαρση που εμφάνισε η πανδημία στη Βόρεια Ελλάδα τον χειμώνα του 2021 όσο και σε άλλες περιστάσεις στη συνέχεια, δεν μειώνουν αυτό το κόστος.

Η διαθεσιμότητα και η επάρκεια των εμβολίων -συμπεριλαμβανομένων των επικαιροποιημένων-,  δε, αίρει οποιαδήποτε επιφύλαξη ως προς τις κινήσεις που ο καθένας από εμάς -και ιδίως οι μεγαλύτερης ηλικίας συνάνθρωποί μας- πρέπει να κάνουμε, ώστε να θωρακιστούμε έναντι αυτής της απειλής.

Η συνύπαρξη κορωνοϊού, γρίπης και των λοιπών εποχικών ιώσεων καθιστούν απαγορευτικό τον εφησυχασμό, σύμφωνα με τους ειδικούς, οι οποίοι παραπέμπουν στην αύξηση των εισαγωγών στις νοσοκομειακές μονάδες της πρωτεύουσας, προς επίρρωση των λεγομένων τους.

Οι ημέρες που διανύουμε αποτελούν ενδεχομένως την ύστατη ευκαιρία που προσφέρεται, πριν την επέλαση του χειμώνα, για την περαιτέρω ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, όπου παρατηρούνται αδυναμίες, εκ μέρους της κυβέρνησης.

Ο χρόνος κυλά εναντίον μας. 


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v