Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, η αλλαγή ατζέντας και τα βαρίδια

Ήταν μία συνολική προσπάθεια αλλαγής της πολιτικής ατζέντας. Απομάκρυνσης, δηλαδή, από τις υποκλοπές, τον Πάτση και την ακρίβεια και δημιουργίας προσδοκίας και προοπτικής για τους πολίτες. Μία συνέντευξη, όμως, δεν... αρκεί.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, η αλλαγή ατζέντας και τα βαρίδια

Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Τι είναι προτιμότερο για την κυβέρνηση; Να ακούν οι πολίτες για την υπόθεση των υποκλοπών ή για τη διενέργεια ερευνών για υδρογονάνθρακες στα ανοικτά της Πελοποννήσου και της Κρήτης; Να «βομβαρδίζονται» για το σκάνδαλο Πάτση ή να ακούν για τη συνέχιση της πολιτικής στήριξης των εισοδημάτων τους υπό το φως του καλπάζοντος πληθωρισμού;

Όσο προφανείς κι αν είναι οι απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα, άλλο τόσο ήταν και ο στόχος της χθεσινής παρέμβασης του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, διότι εντέλει σε αυτό αφορούσε η συνέντευξη που παραχώρησε στον κ. Ν. Χατζηνικολάου και στον ΑΝΤ1: Την αλλαγή της ατζέντας.

Προφανώς ερωτήθηκε ο πρωθυπουργός επί μακρόν και αναλυτικά και απάντησε κατά τον ίδιο τρόπο αναφορικά με το επίμαχο ζήτημα των υποκλοπών. Το έπραξε δε επιμελώς, αν και η επιτυχία μέλλει να καταδειχθεί από τις μετρήσεις των επόμενων ημερών.

Είναι μάλλον ευχερές, δε, να εξασφαλίσεις την εύνοια ακόμη και ενός έμπειρου παρατηρητή, πολλώ δε μάλλον ενός πρωτοείσακτου στα πράγματα, όταν επικαλείσαι επιχειρήματα του τύπου, «είναι αδιανόητο για έναν πρωθυπουργό να παρακολουθεί τα μέλη της κυβέρνησής του». Όπως είναι αντίστοιχα ευχερές να υπεραμυνθείς του γεγονότος ότι ο καταγγέλλων, στην προκειμένη περίπτωση ο Κ. Βαξεβάνης, φέρει το βάρος της τεκμηρίωσης των καταγγελιών του.

Παρά όμως αυτή την ευχέρεια, παραμένει δύσκολο να ξεπεραστεί το σημερινό βαρύ κλίμα για την κυβέρνηση. Τα βαρίδια του χθες και του σήμερα στις υποθέσεις των υποκλοπών, του σκανδάλου Πάτση και βεβαίως της δυσπραγίας στην οποία οδηγείται μία ολοένα διευρυνόμενη μερίδα πολιτών εξαιτίας της ακρίβειας, ήσαν ο πραγματικός «αντίπαλος» του κ. Μητσοτάκη, χθες.

Υπό το φως αυτού του αντιπάλου, ήταν άρα απαραίτητο να επιστρατευτούν ειδήσεις που θα μπορούσαν να δημιουργήσουν μία θετική δυναμική, ανατρέποντας το επιβαρυνόμενο κλίμα των ημερών. Ιδίως όταν συνοδεύονταν με κινήσεις όπως το χτύπημα του χεριού στο τραπέζι και η διαβεβαίωση ότι η κυβέρνηση δεν εκβιάζεται από επιχειρηματίες, ακόμη κι αν διαθέτουν μέσα ενημέρωσης.

Η είδηση για τη διενέργεια ερευνών για υδρογονάνθρακες ευλόγως αυξάνει τις προσδοκίες -άμεσες ή μακροπρόθεσμες- για την εξόρυξη πλούτου, ο οποίος δυνητικά θα μπορούσε να φτάσει και στο ευρύ κοινωνικό σύνολο.

Η απόφαση για τη μη ιδιωτικοποίηση του λιμένος Αλεξανδρούπολης, υπό το φως της στρατηγικής σημασίας που έχει αποκτήσει εσχάτως, επίσης δημιουργεί συναισθήματα πατριωτικού χαρακτήρα και βρίσκει απήχηση σε μεγάλη μερίδα πολιτών.

Όπως βεβαίως επενεργεί θετικά και η διαβεβαίωση του πρωθυπουργού ότι θα συνεχιστεί, με δημοσιονομική σύνεση, η στήριξη του εισοδήματος των πολιτών, διαμέσου της μείωσης της φορολογίας, της φορολόγησης των υπερκερδών των ενεργειακών παρόχων, του επιδόματος θέρμανσης, της αύξησης των συντάξεων και άλλων μέτρων που παρέθεσε ο πρωθυπουργός. 

Όμως όλα αυτά, ακόμη κι αν συνοδεύονται από πρόσκληση προς την αξιωματική αντιπολίτευση να υποβάλει πρόταση δυσπιστίας προς την κυβέρνηση, την οποία απηύθυνε χθες ο πρωθυπουργός, δεν αρκούν για τη ριζική ανατροπή του κλίματος, ενόσω η ακρίβεια διαρκεί και οι κάθε λογής έρευνες σε ζητήματα διαφάνειας εκκρεμούν.

Αν και το ακριβές διάστημα έως τη διενέργεια των εκλογών παραμένει άγνωστο, με τον πρωθυπουργό να επαναλαμβάνει και χθες ότι θα εξαντλήσει τη θητεία της κυβέρνησής του, ο χρόνος κυλά μάλλον εναντίον του κ. Μητσοτάκη, αν και αυτό επίσης μέλλει να καταδειχθεί.


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v