Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όλα στο φως πριν μας φάει το σκοτάδι

Στην υπόθεση των παρακολουθήσεων δεν ενδιαφέρει μόνο ποιος έκανε τι και εάν αυτό ήταν υπεράνω του νόμου ή όχι. Ενδιαφέρει, επίσης, κατά πόσο λειτουργούν οι θεσμοί σε αυτό τον τόπο. Διότι τούτο αμφισβητείται πολλαπλώς.

Όλα στο φως πριν μας φάει το σκοτάδι

Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Η ευθεία σύγκρουση κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης, χθες, με επίκεντρο τις επιστολές του προέδρου της ΑΔΑΕ Χρ. Ράμμου προς τους πολιτικούς αρχηγούς, τον πρόεδρο της Βουλής και τον υπουργό Δικαιοσύνης, αναφορικά με την υπόθεση των παρακολουθήσεων, οδηγεί τη χώρα σε μία πρώτης τάξεως θεσμική κρίση και μάλιστα στην τελευταία στροφή πριν τις εθνικές εκλογές.

Και τούτο καθώς -σύμφωνα με τον κ. Α. Τσίπρα- η κυβέρνηση εμπλέκεται ευθέως στην υπόθεση των υποκλοπών ενώ σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, ο επικεφαλής της ΑΔΑΕ υιοθετεί πολιτική διακριτικής μεταχείρισης υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ και πρακτικές καθ’ υπέρβαση του νόμου στην υπόθεση των παρακολουθήσεων.

Η παράδοση επιστολών του επικεφαλής της ΑΔΑΕ προς τους πολιτικούς αρχηγούς, τον πρόεδρο της Βουλής και τον υπουργό Δικαιοσύνης, αναφορικά με τα ευρήματα της Αρχής στην υπόθεση των παρακολουθήσεων, χαρακτηρίστηκε από τον κ. Γ. Οικονόμου  ως «βαρύ ατόπημα» και πυροδότησε εξελίξεις οι οποίες αναμένεται να ξεδιπλωθούν και σήμερα, με την παράθεση του περιεχομένου αυτών των επιστολών ενώπιον του κοινοβουλίου από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Α. Τσίπρα, όπως ο ίδιος προανήγγειλε. 

Έναντι όλων αυτών, δια στόματος κυβερνητικού εκπροσώπου Γ. Οικονόμου, η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι εξακολουθεί να τάσσεται υπέρ της θεσμικής προσέγγισης του ζητήματος και της διαλεύκανσής του διαμέσου της Δικαιοσύνης.

Ο πολίτης, ωστόσο, πού «στέκει» σε αυτή την υπόθεση και σε τι συμπεράσματα καλείται να οδηγηθεί;

Διαμέσου της αχλής η οποία σκεπάζει τα πολιτικά πράγματα του τόπου αλλά και τη λειτουργία των θεσμών, πώς θα βρει το νήμα της αλήθειας, σε μία υπόθεση που αφορά ενδεχομένως ζητήματα εθνικής ασφάλειας, όπως εμμέσως πλην σαφώς υποστηρίζει η κυβέρνηση και εν πάση περιπτώσει στέκει ως αιτία κλυδωνισμού των θεσμών;

Η κυβερνητική πλειοψηφία στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας δεν ήταν που απέτρεψε τον κ. Ράμμο από το να καταθέσει ενώπιόν της τα συμπεράσματά του από την έρευνα που έχει διεξαγάγει -καθ’ υπέρβαση ή μη της κείμενης νομοθεσίας- στην υπόθεση των παρακολουθήσεων; 

Σύμφωνα με αυτή τη νομοθεσία και συγκεκριμένα με το άρθρο 8 του νόμου για τη λειτουργία της ΕΥΠ που ψήφισε η κυβερνητική πλειοψηφία τον Δεκέμβριο, δεν απέστειλε ο κ. Ράμμος τις παραπάνω επιστολές προς τον πρόεδρο της Βουλής, τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων και τον υπουργό Δικαιοσύνης;

Εάν όντως είναι έτσι, όμως, τα πράγματα, η εντύπωση που σχηματίζεται είναι ότι πράγματι υφίσταται προσπάθεια συσκότισης παρά διαλεύκανσης της υπόθεσης εκ μέρους της κυβέρνησης. Ιδίως, εάν ευσταθούν όσα αποκάλυψε χθες μετά τη συνάντησή του με την πρόεδρο της Δημοκρατίας Κ. Σακελλαροπούλου ο κ. Τσίπρας.

Όποιοι κι αν είναι οι πολιτικοί χειρισμοί και η ενδεχόμενη προσπάθεια κομματικής εκμετάλλευσης της υπόθεσης από τον ΣΥΡΙΖΑ, η έως τώρα εντύπωση είναι ότι η κυβέρνηση στέκει αντίθετη στην αποκάλυψη των πραγματικών περιστατικών και των όποιων υπαιτίων σε τυχόν παραβίαση της νομοθεσίας στην υπόθεση των παρακολουθήσεων. Και τούτο καθώς εμμένει στη μόνη, κατά την εκτίμησή της, προσέγγιση του ζητήματος, η οποία είναι διαμέσου της δικαιοσύνης και των ερευνών που αυτή διεξάγει, αρνούμενη την εμπλοκή της ΑΔΑΕ και της αρμόδιας κοινοβουλευτικής επιτροπής.

Εάν όντως ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επιθυμεί να λάμψει η αλήθεια σε αυτή την υπόθεση, κατά τον κ. Ν. Ανδρουλάκη, πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, έχει δύο επιλογές: πρώτον, «να απαντήσει στα αμείλικτα ερωτήματα που ανακύπτουν για το κράτος δικαίου και την εθνική μας ασφάλεια» και δεύτερον «να προκαλέσει άμεσα, αύριο το πρωί, την ενημέρωση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής για τα ευρήματα της έρευνας της ΑΔΑΕ».

Αν και αμφότερες αυτές οι προτάσεις προς τον πρωθυπουργό εμφανίζονται να ευσταθούν, οι εξελίξεις είναι πιθανόν να τον… προλάβουν!


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v