Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η παράμετρος Πολάκη στον δρόμο προς τις κάλπες

Το μήνυμα που αναμένεται να εκπέμψει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ως προς την υπόθεση Πολάκη άπτεται και της δικής του πολιτικής ταυτότητας. Είναι ένα κόμμα των άκρων ή εκπροσωπεί την κεντροαριστερά; Η υπόθεση Πολάκη θα βαρύνει στην απάντηση.

Η παράμετρος Πολάκη στον δρόμο προς τις κάλπες

Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Αν και σήμερα το «ζήτημα Πολάκη» αναμένεται να βρεθεί ενώπιον των αρμόδιων οργάνων του ΣΥΡΙΖΑ, με εκκρεμές το ερώτημα της διαγραφής, πολλοί είναι εκείνοι οι οποίοι πιστεύουν ότι πέραν  της «καθαίρεσης» από τα μέχρι τούδε κομματικά του καθήκοντα, ο κ. Π. Πολάκης όφειλε να έχει τεθεί εκτός και της Κ.Ο. της αξιωματικής αντιπολίτευσης. 

Για την ακρίβεια, αυτό που λέγουν είναι πως η παραμονή του στην κοινοβουλευτική ομάδα και, εν πάση περιπτώσει, εντός των τειχών του κόμματος έχει πολιτικό κόστος για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. 

Δίχως να υποτιμάται το πολιτικό έρεισμα που ο ίδιος έχει, τόσο εντός των στενών εσωκομματικών πλαισίων όσο και σε μερίδα του ευρύτερου φιλο-ΣΥΡΙΖΑ κοινού, όσα πρεσβεύει ο κ. Πολάκης, συμπεριλαμβανομένων βεβαίως των «προγραφών» τραπεζιτών, δικαστικών, δημοσιογράφων και του επικεφαλής ανεξάρτητης αρχής, τον κατατάσσουν στο άκρο του πολιτικού φάσματος εντός του οποίου στέκει σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ. 

Υπ’ αυτό το πρίσμα, η παραμονή του εντός των «τειχών» ακυρώνει οποιαδήποτε προσπάθεια κάνει το συγκεκριμένο κόμμα για την επικράτησή του στον χώρο της κεντροαριστεράς και την «προσάρτηση» μερίδας του εκλογικού σώματος που αμφιταλαντεύεται μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ. 

«Σε δημοκρατικά πολιτεύματα δεν νομίζω ότι υπάρχουν δηλώσεις, όχι μόνο πολιτικού αλλά οποιουδήποτε προσώπου, για ομαδικές εκκαθαρίσεις θεσμικών οργάνων του δημοκρατικού μας πολιτεύματος (…) Η συγκεκριμένη ανάρτηση -η λίστα των ονομάτων, το κολάζ των φωτογραφιών- συνιστά συνταγματική εκτροπή. Διότι η ονομαστική στοχοποίηση, οι απειλές, οι προγραφές δικαστικών και δημοσιογράφων δεν συνιστούν μόνο έλλειψη σεβασμού στο κράτος δικαίου αλλά βαρύτατο πλήγμα στο δημοκρατικό μας πολίτευμα», ανέφερε η πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων Μαργαρίτα Στενιώτη, μιλώντας στην ΕΡΤ. 

Αποτελεί δε για κάποιους ατόπημα, εκ μέρους του ίδιου του ΣΥΡΙΖΑ, η μομφή που αποδίδει στην εισαγγελία πλημμελειοδικών Αθηνών, περί εμπλοκής της στο «πολιτικό παιχνίδι», εξαιτίας της διερεύνησης του ενδεχομένου ο κ. Πολάκης να έχει διαπράξει «τα αδικήματα της διέγερσης πολιτών σε διάπραξη εγκλημάτων και της βίας κατά δικαστικών λειτουργών». 

Εκτιμά, άραγε, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ότι οι επίμαχες αναρτήσεις του κ. Πολάκη δεν αποτελούν δυνητικές απειλές κατά των 33 δικαστών, δημοσιογράφων, τραπεζιτών, τους οποίους ονοματίζει και αναρτά τις φωτογραφίες τους; 

Σε οποιαδήποτε περίπτωση και ανεξαρτήτως της ευρύτερης πορείας που θα λάβει η υπόθεση Πολάκη, η παραμονή του ή μη εντός των κομματικών τειχών του ΣΥΡΙΖΑ συνιστά ένα σαφές πολιτικό μήνυμα. Περί του τι ακριβώς πρεσβεύει ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και για τις προθέσεις του σε περίπτωση που αναλάβει εκ νέου τα ηνία της εξουσίας.


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v