Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πρόσωπα και αποφάσεις που θα μετρήσουν στην κάλπη

Δείξε μου τους… υποψηφίους σου, να σου πω ποιος είσαι, θα μπορούσε να είναι η σύγχρονη εκδοχή του λαϊκού ρητού. Ιδίως όταν πέραν του όποιου οφέλους, η συμπερίληψη συγκεκριμένων προσώπων στα ψηφοδέλτια συνεπάγεται και πολιτικό κόστος.

Πρόσωπα και αποφάσεις που θα μετρήσουν στην κάλπη

Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Εάν τα πράγματα δεν έχουν χάσει εντελώς το νόημά τους, οι αποφάσεις που λαμβάνουν τα κόμματα ως προς την κατάρτιση των ψηφοδελτίων τους δεν μπορούν παρά να εμπεριέχουν ή, αν θέλετε, να συνοδεύονται από ένα πολιτικό μήνυμα.

Με άλλα λόγια, τα πρόσωπα που επιλέγονται για να συμμετάσχουν σε εκλογικά ψηφοδέλτια, είτε με «σταυρό» είτε -πολύ περισσότερο- με λίστα, εξ ορισμού βαρύνουν στον προσδιορισμό της πολιτικής ταυτότητας του κάθε κόμματος.

Υπ’ αυτό το πρίσμα, αναπόδραστα, η πρόσφατη απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ να συμπεριλάβει τον κ. Π. Πολάκη στα ψηφοδέλτιά του, βασιζόμενη στη συγγνώμη του, παρά τα έργα και τις ημέρες του στον δημόσιο βίο, συμπεριλαμβανομένης της στοχοποίησης δημοσιογράφων, δικαστικών, τραπεζιτών και μελών της δημόσιας διοίκησης, σαφώς καταδεικνύει ορισμένα τινά σχετικά με την πολιτική τοποθέτηση και τις στοχεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Καταδεικνύει, πρωτίστως, ότι στην περίπτωση του συγκεκριμένου κόμματος, η ζυγαριά γέρνει προς το αριστερό άκρο του πολιτικού φάσματος παρά προς το κέντρο. Όπως αντίστοιχα, προϊδεάζει και ως προς τις προθέσεις του συγκεκριμένου κόμματος έναντι προσώπων και θεσμών, σε περίπτωση που υπάρξει «δεύτερη φορά αριστερά».

Δεν είναι πλήρης πολιτικών μηνυμάτων, επίσης, ενδεχόμενη συμπερίληψη του καταδικασθέντος για το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος κ. Ν. Παππά στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ; Απλώς και μόνον η παροχή της δυνατότητας καθόδου στις εκλογές υπό τα χρώματα του συγκεκριμένου κόμματος δεν είναι ενδεικτική των θέσεων αυτού του κόμματος ως προς τις δικαστικές αποφάσεις ή εντέλει έναντι της συγκεκριμένης απόφασης;

Αντίστοιχα, στον απόηχο της τραγωδίας των Τεμπών, η ενδεχόμενη παραμονή του κ. Κ. Αχ. Καραμανλή στα ψηφοδέλτια της ΝΔ μαρτυρά πολλά, τόσο για τις δεσμεύσεις του συγκεκριμένου κόμματος όσο και για τις προθέσεις του σε ζητήματα διαφάνειας και τομών στη λειτουργία του κράτους.

Με άλλα λόγια, κατά πόσον είναι δέον ή ηθικό να συμπεριληφθεί εκ νέου στα ψηφοδέλτια του κυβερνώντος κόμματος ένας άνθρωπος ο οποίος επωμίστηκε, αυτοβούλως, το πολιτικό κόστος για αυτό το πολύνεκρο δυστύχημα, πριν υπάρξει πλήρης διαλεύκανση των αιτίων αυτού του τραγικού συμβάντος;

Το δε τυχόν θετικό για τον ίδιο αποτέλεσμα της κάλπης, σε περίπτωση που όντως κατέλθει στον εκλογικό στίβο εκ νέου, θα σημάνει και την «κάθαρσή» του από οποιαδήποτε ευθύνη; Είναι δηλαδή, η κάλπη, όντως η «κολυμβήθρα του Σιλωάμ» και εάν ναι, τότε ποια η χρεία ερευνών, δικών και όλων των συναφών;

Έτσι, λοιπόν, ας μην τρέφουμε αυταπάτες ως προς τις προθέσεις ή την ταυτότητα των λεγόμενων «κομμάτων εξουσίας». Τούτες απεικονίζονται με κάθε γλαφυρότητα στην κατάρτιση των ψηφοδελτίων τους και προσδιορίζουν σε σημαντικό βαθμό την ταυτότητά τους.

Ακριβώς όπως είναι βέβαιο ότι η όποια απόφαση για τη συμπερίληψη των παραπάνω πολιτικών προσώπων στα ψηφοδέλτια των κομμάτων τους, πέραν του όποιου οφέλους, θα σημάνει και ζημίες για τα συγκεκριμένα κόμματα, κατά ακριβώς τον ίδιο τρόπο μαρτυρά και πού αυτά «στέκουν» στην τρέχουσα πολιτική αρένα και στην ανάγκη για την ανόρθωση του τόπου.

Όπως επίσης εξηγεί και την αποξένωση σημαντικού τμήματος του εκλογικού σώματος από το σύνολο των λεγόμενων «κομμάτων εξουσίας» κατά το τελευταίο διάστημα, σύμφωνα με την πλειονότητα των δημοσκοπήσεων που είδαν το φως της δημοσιότητας.

Τυχαίο; Μάλλον όχι!


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v