Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το παρασκήνιο της επιστροφής Πολάκη και οι όροι… παραμονής

Ποιοι παράγοντες απέτρεψαν τον οριστικό αποκλεισμό του από το ψηφοδέλτιο. Οι “γέφυρες”, η “επιστολή συγγνώμης” και η δέσμευσή του στην Π.Γ. Πώς αξιολογείται η αντίδραση της Χ. Τρικούπη.

Το παρασκήνιο της επιστροφής Πολάκη και οι όροι… παραμονής

“Δεν περισσεύει κανείς αλλά και κανείς δεν σηκώνει δική του παντιέρα θολώνοντας την εικόνα του κόμματος”. Αυτή είναι η κεντρική ιδέα του σκεπτικού με το οποίο η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία αποφάσισε ομόφωνα χθες την επιστροφή του Παύλου Πολάκη στο ψηφοδέλτιο του κόμματος στα Χανιά.

Είχε προηγηθεί η “επιστολή συγγνώμης” που απέστειλε ο ίδιος την Παρασκευή στα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας και στον Αλέξη Τσίπρα, αλλά και η τοποθέτησή του στη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης, στην οποία μετείχε ως μέλος του οργάνου. Κατά τις πληροφορίες μάλιστα, δεσμεύθηκε ότι στο εξής θα είναι πολύ προσεκτικός στις αναρτήσεις που κάνει στα social media και, γενικώς, στις δημόσιες παρεμβάσεις του. Και στην επιστολή, άλλωστε, παραδέχτηκε ότι ήταν “άστοχη” η ανάρτηση του για τη σύνθεση του ψηφοδελτίου στα Χανιά, διότι “τα κομματικά ζητήματα δεν πρέπει να συζητούνται στη δημόσια σφαίρα, αλλά να επιλύονται εντός των οργάνων του κόμματος”.

Επ' αυτού, είχε τη σημασία του το γεγονός ότι το τοπικό στέλεχος Μιχάλης Χαιρετάκης (του οποίου τη συμμετοχή στο ψηφοδέλτιο επιθυμούσε διακαώς ο κ. Πολάκης) έστειλε δική του επιστολή στην Π.Γ., γνωστοποιώντας την απόφαση του να μην είναι υποψήφιος διότι “στον αγώνα για να φύγει αυτή η κυβέρνηση δεν χρειάζονται μικροπολιτικές, εγωισμοί, θέσεις, καρέκλες και μηχανισμοί”.

Όσο για τη δεύτερη ανάρτηση, με τις φωτογραφίες δικαστών και δημοσιογράφων, ο κ.Πολάκης εξήγησε ότι “δικαίως παρεξηγήθηκε”, αν και “δεν ήταν πρόθεσή μου η στοχοποίηση συγκεκριμένων προσώπων”.

Επί της ουσίας, τόσο η κίνηση του βουλευτή όσο και η αλλαγή στο πολιτικό τοπίο μετά την σιδηροδρομική τραγωδία, συνεκτιμήθηκαν αναλόγως, με την ηγεσία του κόμματος να συμφωνεί στη θέση ότι η μεγάλη εκλογική μάχη πρέπει να δοθεί από το σύνολο του στελεχικού δυναμικού, αρκεί όλοι να κινούνται εντός των συλλογικά αποφασισμένων ορίων.

Το παρασκήνιο, η “μερική αποσυσπείρωση” και οι “γέφυρες”

Όπως σημειώσαμε και χθες άλλωστε, ο (προσωρινός, τελικά) αποκλεισμός του κ. Πολάκη από το ψηφοδέλτιο προκάλεσε σημαντικό πρόβλημα στη βάση του κόμματος, κυρίως στην Κρήτη. Υπήρξαν μάλιστα και εκτιμήσεις για “μερική αποσυσπείρωση”, αν και κυριαρχούσε η αίσθηση ότι στην τελική ευθεία προς τις κάλπες “η συστράτευση θα ήταν το κυρίαρχο στοιχείο”.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, ο κ. Τσίπρας έκανε σαφές ότι “δεν θα δίσταζε και δεν θα διστάσει” να κινηθεί αποφασιστικά εναντίον του οποιουδήποτε προβεβλημένου στελέχους, εάν έκρινε (ή κρίνει) ότι η συνύπαρξη δεν μπορεί να συνεχιστεί. “Σε αυτό το πλαίσιο ανακοινώθηκε το μεσημέρι της Καθαρής Δευτέρας ο αποκλεισμός του βουλευτή από το ψηφοδέλτιο” και η παραπομπή του στην Επιτροπή Δεοντολογίας, αν και η “ποινή” της διαγραφής συγκέντρωνε πολύ μικρές πιθανότητες.

Η τραγωδία στα Τέμπη πάγωσε τα πάντα και οι συνεδριάσεις αναβλήθηκαν, ενώ ο βουλευτής απέφυγε κάθε δημόσια αναφορά στο προσωπικό του θέμα. Κατά τις πληροφορίες, οι γέφυρες που στήθηκαν, μεταξύ του ιδίου και συνεργατών του κ. Τσίπρα, επέτρεψαν την έμμεση “επικοινωνία” των δύο πλευρών, καθώς οι δύο άνδρες δεν συνομίλησαν απευθείας.

Η επιστολή που απέστειλε την Παρασκευή ήταν αποτέλεσμα αυτής της επικοινωνίας, ενώ στην απόφαση για επιστροφή στο ψηφοδέλτιο συνέβαλε και η χρονική μετάθεση των εκλογών. “Δεν θα ήταν τόσο εύκολη εάν είχαμε εκλογές στις 9 Απριλίου”, σημειώνουν πηγές που συνέβαλαν στην παραπάνω προσπάθεια.

Όλοι πάντως στέκονται στην κατακλείδα της (υπέρ της επιστροφής Πολάκη) εισήγησης του κ. Τσίπρα στη χθεσινή συνεδρίαση: ότι ο κόσμος, πέραν του κομματικού ακροατηρίου “δεν πείθεται ούτε με κραυγές ούτε με τοξικότητα, αλλά με επιχειρήματα και νηφάλιο πολιτικό λόγο. Έχει λοιπόν αξία να συνεννοηθούμε. Μπορούμε όσοι δίνουμε τη μάχη στη πρώτη γραμμή από εδώ και στο εξής να εκπέμπουμε έναν ενιαίο, συγκροτημένο, νηφάλιο και εμπεριστατωμένο πολιτικό λόγο; Το πιστεύουμε; Αν το πιστεύουμε, θα το μπορέσουμε”. Σε ελεύθερη μετάφραση δηλαδή, όποιος επιλέξει πάλι “κραυγές και τοξικότητα” σημαίνει ότι “δεν το πιστεύει” και, άρα, θα βρεθεί εκτός κόμματος - με αποδέκτη (και) τον βουλευτή.

Να σημειωθεί, επίσης, ότι οι απαντήσεις στελεχών σε παρατηρήσεις του τύπου “μα ο Πολάκης δικαιώθηκε σε πολλά, όπως στην απομάκρυνση της ‘γαλάζιας’ Σοφίας Νικολάου καθώς εκείνος πρωτοστάτησε στις εις βάρος της αποκαλύψεις”, η απάντηση είναι “ο Πολάκης δεν ‘τιμωρείται’ για το έργο του αλλά για τη συμπεριφορά του”...

Γιατί αντέδρασε η Χ. Τρικούπη;

Μία παράμετρος που δεν φάνηκε να προσμετρήθηκε στην απόφαση είναι η αντίδραση της Χ.Τρικούπη, δεδομένου ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης, πριν προκύψει το εσωκομματικό πρόβλημα με τον βουλευτή, έθετε εμμέσως πλην σαφώς “θέμα Πολάκη” ως μία από τις προϋποθέσεις για συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ (σ.σ. η άλλη ήταν να μην είναι ο κ.Τσίπρα πρωθυπουργός σε μία τυχόν προοδευτική κυβέρνηση).

“Να είστε βέβαιοι ότι ο κ. Ανδρουλάκης δεν θα άλλαζε προεκλογικά τη στάση του απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ ακόμα και εάν έφευγε ο Πολάκης”, σημείωσε στο Euro2day.gr κορυφαίο στέλεχος του κόμματος, χαρακτηρίζοντας “προσχηματικές” τις σχετικές αναφορές της Χ. Τρικούπη.

“Εμείς δεν σχολιάσαμε τις παραιτήσεις δυνάμει υποψηφίων του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ ή τους αποκλεισμούς υποψηφίων με απόφαση της ηγεσίας του ούτε κάναμε προγραφές στελεχών του ως προϋπόθεση για να συνεργαστούμε. Ας μην το κάνουν κι οι ίδιοι”, είναι ένα ακόμα σχόλιο από τα ίδια στελέχη. Επισημαίνοντας ότι η “μερική αποσυσπείρωση” που είχε παρατηρηθεί στην Κρήτη μετά την (αρχικώς) διαφαινόμενη παραμονή του κ. Πολάκη εκτός του ψηφοδελτίου Χανίων, “βόλευε το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ” επειδή απευθύνεται με ιδιαίτερες αξιώσεις στο νησί, λόγω της καταγωγής του κ. Ανδρουλάκη. Εκτιμούν, συνεπώς, ότι η επίθεση του κόμματός του στον ΣΥΡΙΖΑ μετά τη χθεσινή εξέλιξη, λειτουργεί “για κάποιους” τόσο ως άλλοθι, όσο και υπολογιστικά.

Η Χ. Τρικούπη, όπως αναμενόταν, σχολίασε καυστικά την απόφαση για την υποψηφιότητα του κ.Πολάκη, κάνοντας λόγο για “άδοξο τέλος της δήθεν μετριοπαθούς στροφής του κ. Τσίπρα”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v