Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Καταγγελίες Τζανερίκου: Η αλήθεια δεν μπορεί να περιμένει

Ο καυγάς που ξέσπασε μεταξύ της κυβέρνησης και ενός πρώην ανώτατου δικαστικού αφορά στα θεμέλια της δημοκρατίας. Αφορά στην ισχύ των θεσμών και στην ύπαρξη ή μη ασφάλειας δικαίου στην πατρίδα μας. Πρέπει να χυθεί άπλετο φως.

Καταγγελίες Τζανερίκου: Η αλήθεια δεν μπορεί να περιμένει

Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Η διαμάχη που ξέσπασε δημόσια, πριν λίγα εικοσιτετράωρα, μεταξύ ενός ανώτατου δικαστικού, του πρώην αντιπροέδρου του Αρείου Πάγου, Χρ. Τζανερίκου και της κυβέρνησης, δεν αφορά ένα ζήτημα ήσσονος σημασίας. Αφορά το ενδεχόμενο παρεμβάσεων της εκτελεστικής εξουσίας στην δικαστική και άρα, επί της ουσίας, την παραβίαση της αρχής της διάκρισης των εξουσιών και εντέλει, ένα πλήγμα στο κράτους δικαίου στην Ελλάδα. Αφορά, δηλαδή, σε ορισμένους εκ των κυριοτέρων πυλώνων της δημοκρατίας.

Τούτου δοθέντος, είναι απολύτως απαραίτητο να διαφωτιστεί η κοινή γνώμη για το τι ακριβώς συνέβη, ιδίως ενόψει των επικείμενων βουλευτικών εκλογών.

Μεταξύ πολλών άλλων, χθες, συνέβησαν τρία τινά: πρώτον, ο υπό παραίτηση αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου, Χρ. Τζανερίκος κατήγγειλε ότι υπήρξε προσπάθεια επηρεασμού του στην υπόθεση του φερόμενου ως κόμματος Κασιδιάρη εκ μέρους της κυβέρνησης.

Δεύτερον, η κυβέρνηση διά στόματος εκπροσώπου της, τον διέψευσε.

Τρίτον, με νέες δηλώσεις του, ο κ.Τζανερίκος επανέλαβε τις καταγγελίες του και μάλιστα είπε ότι εάν η κυβέρνηση επιμείνει στον ισχυρισμό της ότι όσα ο ίδιος είπε είναι ανακριβή, τότε θα αναγκαστεί να αποκαλύψει από ποιον ανώτατο παράγοντα οχλήθηκε και γιατί.

Πέραν του πρωτοφανούς της όλης υπόθεσης, η οποία φέρει σαφή χροιά παρεμβάσεων της κυβέρνησης στην δικαιοσύνη, όσα έχουν γίνει γνωστά μέχρι στιγμής υποτιμούν τη νοημοσύνη των πολιτών και συνάμα ρίχνουν νερό στον μύλο των άκρων του πολιτικού φάσματος και δη της ακροδεξιάς.

Αμφότερες οι πλευρές δεν είναι δυνατόν να λένε την αλήθεια. Είτε ο κ. Τζανερίκος, ένας πρώην ανώτατος δικαστικός, λέει την αλήθεια, είτε η κυβέρνηση. Ταυτοχρόνως, είναι πρακτικά αδύνατον να λένε την αλήθεια.

Ο κ. Τζανερίκος διατείνεται ότι υπήρξε προσπάθεια επηρεασμού του και μάλιστα με αντάλλαγμα τον διορισμό του σε κάποια ανώτατη αρχή ενώ η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι ουδέποτε υπήρξε τέτοια προσπάθεια και ατύπως του αποδίδει μομφή λέγοντας ότι επιθυμούσε την προαγωγή του από τη θέση του Αντιεισαγγελέα σε εκείνην του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου.

Αυτό που όντως παραδέχεται η κυβέρνηση ωστόσο, είναι η ύπαρξη επαφών με την ηγεσία του Αρείου Πάγου αναφορικά με δικονομικά ζητήματα.

Για την ακρίβεια, όπως δήλωσε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γ. Οικονόμου, “σε ό,τι αφορά τα δικονομικά ζητήματα λειτουργίας του δικαστηρίου στη νομοθέτηση που σκεφτόταν να φέρει, η κυβέρνηση είχε μια διαβούλευση με την ηγεσία του Αρείου Πάγου. Αυτό ήταν απολύτως θεμιτό και θεσμικά επιβεβλημένο. Την ώρα που φέρνεις μια διάταξη που αφορά και σε δικονομικά ζητήματα λειτουργίας του ανώτατου δικαστηρίου, οφείλεις να έχεις τη γνώμη και άποψη του ανώτατου δικαστηρίου. Τι σχέση έχε αυτό με όλα τα απίθανα που βλέπουν το φως της δημοσιότητας τώρα; Καμία. Παζάρια, ανταλλάγματα, ταξίματα, ούτε έγιναν, ούτε θα μπορούσαν να γίνουν.”

Αυτό που είναι ενδιαφέρον, ωστόσο, είναι ότι η πρόθεση της κυβέρνησης να φέρει και νέα τροπολογία για την υπόθεση του κόμματος Κασιδιάρη, με την οποία θα άλλαζε τη σύνθεση του αρμοδίου να την κρίνει, Α1 τμήματος του Αρείου Πάγου, ουδέποτε διεμηνύθη στον πρόεδρό του κ. Τζανερίκο, όπως δήλωσε ο ίδιος. Αντίθετα, απέδωσε την την επίσκεψή του στο Μέγαρο Μαξίμου σε τυχόν διαδικαστικά ζητήματα.

Όπως κι αν έχει αυτή η ιστορία, πρέπει να φωτιστεί από άπλετο φως. Ούτε οι διαρροές περιποιούν τιμή στην κυβέρνηση, ούτε οι καταγγελίες περί παρέμβασης της στην λειτουργία της Δικαιοσύνης.

Εντέλει, ποιος έχει κάτι να φοβηθεί εδώ;


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v