Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρ. Τζανερίκος: Κυβερνητικοί μού ζήτησαν να αποκλειστούν οι «Ελληνες», υποσχέθηκαν θέση

(upd) Ο παραιτηθείς αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου καταγγέλλει ότι κυβερνητικοί παράγοντες του υποσχέθηκαν αξιοποίηση σε Αρχές μετά τη συνταξιοδότηση. Απαντήσεις ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ. Διαψεύδει ο Γ. Οικονόμου.

Χρ. Τζανερίκος: Κυβερνητικοί μού ζήτησαν να αποκλειστούν οι «Ελληνες», υποσχέθηκαν θέση

Ανώτατος κυβερνητικός παράγοντας, εκτός από τον υπουργό Επικρατείας Γιώργο Γεραπετρίτη, προσπάθησε να επηρεάσει τον αντιπρόεδρο Αρείου Πάγου και πρόεδρο του Α1 Τμήματος Χρήστο Τζανερίκο, για να αποκλειστεί το κόμμα «Έλληνες» του Ηλία Κασιδιάρη.

Το δήλωσε στο iEidiseis ο ίδιος ο Ανώτατος Δικαστής Χρήστος Τζανερίκος, o οποίος παραιτήθηκε προχτές Δευτέρα.

Μετά τον θόρυβο που προκάλεσαν οι δηλώσεις και οι κρίσεις συνταγματολόγων, που χαρακτήρισαν «αντιθεσμική» τη στάση του κ. Τζανερίκου, ο παραιτηθείς αντιπρόεδρος ΑΠ απάντησε: «Μετά τις δηλώσεις συνταγματολόγων, που χαρακτήρισαν αντιθεσμική τη δήλωσή μου και δεν παραιτήθηκα αμέσως, όπως είπαν, ενώ άσκησα κριτική στη διάταξη του νόμου για τον Κασιδιάρη, να μας πούνε οι συνταγματολόγοι πόσο θεσμικές είναι οι παρεμβάσεις κυβερνητικών παραγόντων, που ζήτησαν να βοηθήσω, για να αποκλειστεί το κόμμα Έλληνες, υποσχόμενοι μετά την αφυπηρέτησή μου, να αξιοποιηθώ ενδεχομένως σε Αρχές!».

Σε ερώτηση πώς έγινε η παρέμβαση του ανώτατου κυβερνητικού παράγοντα, o αντιπρόεδρος ΑΠ απάντησε στο iEidiseis: «Ποτέ δεν θα αποκαλύψω τον τρόπο που έγινε. Αλλά ο ανώτατος κυβερνητικός παράγοντας τον γνωρίζει»! Και συμπλήρωσε ο κ. Τζανερίκος: «Όσο για την παραίτησή μου, αυτή δεν έγινε συνεπεία πιέσεων που ασκήθηκαν μετά τη δήλωσή μου, όπως ακούστηκε. Αλλά όταν έκανα τη δήλωσή μου ήταν Κυριακή και θεώρησα ότι δεν είναι πρέπον, πριν υποβάλω επίσημα την παραίτησή μου, να την ανακοινώσω δημόσια. Γι'  αυτό την ανακοίνωσα τη Δευτέρα το πρωί, αφού προηγουμένως την υπέβαλα επίσημα. Στις 7:30 το πρωί της Δευτέρας υπέβαλα την παραίτησή μου και υπάρχει πρωτόκολλο γι' αυτό».

«Δεν θα προέβαινα στην πρώτη δήλωσή μου, την Κυριακή, εάν δεν είχαν προηγηθεί οι κυβερνητικές παρεμβάσεις».

ΣΥΡΙΖΑ: Πρωτοφανής παρέμβαση

«Η πρωτοφανής παρέμβαση της κυβέρνησης Μητσοτάκη στη Δικαιοσύνη τελικά δεν περιορίζεται μόνο στους «καφέδες» του κ. Γεραπετρίτη πέριξ του Μαξίμου με δικαστές, αλλά φτάνει και σε απόπειρα δωροδόκησής τους με υποσχέσεις για αξιώματα. Αυτά καταγγέλλει σήμερα στο iEidiseis.gr ο πρώην Αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου, κ. Τζανερίκος», σχολιάζει η αξιωματική αντιπολίτευση.

«Ο κ. Μητσοτάκης δεν μπορεί για ακόμη μία φορά να κάνει τον ανήξερο. Οφείλει να απαντήσει. Ποιος είναι ο ανώτατος κυβερνητικός παράγοντας που έκανε αυτή την ευθεία παρέμβαση τάζοντας ανταλλάγματα για μια δικαστική απόφαση; Τον γνωρίζει προσωπικά; Ή μήπως τον κοιτάζει στον καθρέφτη κάθε πρωί; Σε κάθε περίπτωση με αυτούς τους πρωτοφανείς χειρισμούς του, ο κ. Μητσοτάκης γίνεται ο μεγαλύτερος χορηγός της Ακροδεξιάς.

Διαψεύδει ο Γ. Οικονόμου

Διαψεύδει η κυβέρνηση τις καταγγελίες του παραιτηθέντος αντιπροέδρου του Αρείου Πάγου Χρ. Τζανερίκου για παρεμβάσεις κυβερνητικών παραγόντων προκειμένου να βοηθήσει για να αποκλειστεί το κόμμα Κασιδιάρη ενόψει των εκλογών.

O κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, σημείωσε σχετικά: «Δεν έχει υπάρξει καμία τέτοιου είδους παρέμβαση από την πλευρά της κυβέρνησης και δεν θα μπορούσε να υπάρξει. Το σοβαρό είναι να καταλάβουμε ότι η επιλογή της κυβέρνησης να αξιοποιήσει κάθε συνταγματική δυνατότητα για να υψώσουμε δημοκρατικό ανάχωμα απέναντι στη συμμετοχή εγκληματικών οργανώσεων στις εκλογικές διαδικασίες, είναι μια βαθιά αξιακή και πολιτική επιλογή την οποία δεν παζαρεύουμε με κανέναν. Από εκεί και πέρα όλοι κρίνονται απέναντι στο κορυφαίο αυτό ζήτημα και για τα λόγια τους και για τη στάση τους. Δεν μπορώ να κρίνω εγώ τη σοβαρότητα κανενός ανθρώπου», τόνισε.

Ο κ. Οικονόμου υπογράμμισε ότι «σε ό,τι αφορά τα δικονομικά ζητήματα λειτουργίας του δικαστηρίου στη νομοθέτηση που σκεφτόταν να φέρει, η κυβέρνηση είχε μια διαβούλευση με την ηγεσία του Αρείου Πάγου. Αυτό ήταν απολύτως θεμιτό και θεσμικά επιβεβλημένο. Την ώρα που φέρνεις μια διάταξη που αφορά και σε δικονομικά ζητήματα λειτουργίας του ανώτατου δικαστηρίου, οφείλεις να έχεις τη γνώμη και άποψη του ανωτάτου δικαστηρίου. Τι σχέση έχε αυτό με όλα τα απίθανα που βλέπουν το φως της δημοσιότητας τώρα; Καμία. Παζάρια, ανταλλάγματα, ταξίματα ούτε έγιναν ούτε θα μπορούσαν να γίνουν. Δεν υπάρχει καμία διαπραγμάτευση στην επιλογή μας να αφήσουμε εκτός εκλογικής διαδικασίας εγκληματικές οργανώσεις. Σε όσους πέρναγε από το μυαλό τους ότι αυτό μπορεί να είναι, δεν ξέρω τι μπορεί να ονειρευόντουσαν. Λειτουργούμε θεσμικά και σεβόμαστε απολύτως τη διάκριση των εξουσιών».

ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ: Εγείρονται πολύ σοβαρά ερωτήματα

Οι σημερινές αποκαλύψεις του υπό παραίτηση Αντιπροέδρου του Αρείου Πάγου για συναντήσεις με υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη και για το δέλεαρ που του προσφέρθηκε, εγείρουν πολύ σοβαρά ερωτήματα σχετικά με τον τρόπο που πολιτεύεται η Κυβέρνηση στο πεδίο της Δικαιοσύνης, σχολιάζει το κόμμα.

Τα ερωτήματα αυτά πρέπει να τα απαντήσει πρώτος απ’ όλους ο Υπουργός Δικαιοσύνης και να μην ερημοδικήσει για πολλοστή φορά.

Τίθεται βέβαια και ένα ερώτημα: Ο κ. Αντιπρόεδρος γιατί προσήλθε σε συναντήσεις και έστερξε σε συνομιλίες επί του θέματος, που θα έκρινε σε λίγες ημέρες; Διότι οι πρώτοι φύλακες της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης είναι οι λειτουργοί της, ιδίως αυτοί που έχουν τιμηθεί με τα ύπατα αξιώματά της.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v