Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι εκλογές και η ώρα της ουσίας

Στην πολιτική σκηνή αυτού του τόπου συνήθως ακούμε περισσότερες κραυγές παρά συζητήσεις. Ωστόσο, χθες κάτι φάνηκε να αλλάζει. Εάν συνεχιστεί, δε, θα μπορούσε να οδηγήσει και σε συναινέσεις και ποιοτικά άλματα που έχει όντως ανάγκη η χώρα.

Οι εκλογές και η ώρα της ουσίας

Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Από χθες, με την έναρξη παρουσίασης των προγραμματικών θέσεων των κομμάτων, η πολιτική κουβέντα στην Ελλάδα φαίνεται να άλλαξε επίπεδο. 

Αντί κραυγών και ιαχών, έχουμε προτάσεις και σχέδια. Αντί κατηγοριών και μομφών, εντός ή εκτός Κοινοβουλίου, έχουμε διατύπωση προγραμματικών θέσεων. Κατά πόσον τούτες θα υλοποιηθούν και σε ποιο βαθμό -εάν δοθεί η ευκαιρία σε όσους διατυπώνουν αυτές τις προτάσεις- προφανώς ενδιαφέρει, αλλά το άμεσο και απτό αποτέλεσμα, μέχρι στιγμής, είναι η αποφυγή της στείρας αντιπαράθεσης και η έναρξη μίας περιόδου που -ενδεχομένως- θα αντιστοιχούσε σε κάποιο είδος προγραμματικής άμιλλας, που θα υπερβαίνει τη συνήθη παροχολογία. 

Η παροχή, με άλλα λόγια, ενός μέτρου προς τους πολίτες και το εκλογικό σώμα, βάσει του οποίου θα μπορούν να σταθμίσουν τις αποφάσεις τους, από κοινού με τα όποια άλλα κριτήρια επιθυμούν να επιστρατεύσουν, ενώπιον της κάλπης. 

Ο «χορός» άρχισε από νωρίς, με τη συνέντευξη που έδωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρας, στο πλαίσιο του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών. Στη διάρκειά της -πέραν όσων είπε αναφορικά με τις επιδιώξεις του για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας, σε περίπτωση που ο ΣΥΡΙΖΑ αναδειχθεί πρώτο κόμμα στις επικείμενες εκλογές- διετύπωσε με ευκρίνεια και σημεία του προεκλογικού του προγράμματος. 

Επιχείρησε να δείξει,  μεταξύ άλλων, ότι πλέον έχει διδαχθεί από τα όποια μαθήματα του παρελθόντος, δίδοντας μάλιστα και συγκεκριμένα παραδείγματα ως προς αυτό. Μίλησε, φερειπείν, για σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ αναφορικά με το ιδιωτικό χρέος και όχι για «σεισάχθεια», όπως έπραττε στο παρελθόν. Όπως είπε: «Εμείς παρουσιάσαμε ένα ρεαλιστικό και βιώσιμο σχέδιο για το ιδιωτικό χρέος, που δεν προβλέπει τεράστια κέρδη στα funds, παρά μόνο ένα εύλογο κέρδος, και σίγουρα δεν είναι “σεισάχθεια”». Αντίστοιχα, αποστασιοποιήθηκε ευθέως από σχέδια όπως το «Δήμητρα» του Γ. Βαρουφάκη, κάνοντας λόγο για εμμονές του ιδίου «Ο κ. Βαρουφάκης ανοίγει ένα θέμα που δεν αφορά την πραγματικότητα αλλά τις δικές του εμμονές. Δεν μπορούν αυτά που λέει να αποτελέσουν αντικείμενο όχι διαπραγμάτευσης αλλά ούτε καν συζήτησης, όπως δεν αποτέλεσαν και τις δύσκολες ημέρες του 2015», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Τη σκυτάλη πήρε λίγο αργότερα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Ν. Ανδρουλάκης, με την παρουσίαση των  οκτώ προτάσεων του ΠΑΣΟΚ για την αναγέννηση του ΕΣΥ, η οποία έγινε στο πλαίσιο συζήτησής του με υγειονομικούς στο Νοσοκομείο Γ. Γεννηματάς. 

Την εικόνα ολοκλήρωσε βεβαίως η πλήρης παρουσίαση του προεκλογικού προγράμματος της ΝΔ από τον  πρωθυπουργό και πρόεδρό της Κυριάκο Μητσοτάκη. Υιοθετώντας μία μέθοδο παρουσίασης που απέχει από τις παραδοσιακές προεκλογικές εξαγγελίες, αναφέρθηκε σε κάθε τομέα δραστηριότητας, από την οικονομία και τον προϋπολογισμό, την υγεία, την παιδεία, την ψηφιακή και την πράσινη μετάβαση καθώς και σειρά άλλων, δίδοντας μία ιδιαίτερα λεπτομερή και εμπεριστατωμένη εικόνα των σχεδίων που έχει εκπονήσει η ΝΔ για την επόμενη τετραετία, σε περίπτωση βεβαίως που αναλάβει εκ νέου τα ηνία της εξουσίας. Κατέδειξε δε, παρουσιάζοντας στοιχεία, ότι όντως υλοποίησε τις προηγούμενες προεκλογικές του εξαγγελίες. 

Κοντολογίς, διαφάνηκε, έστω προς στιγμήν, ένα είδος άτυπης συναίνεσης στην ελληνική πολιτική σκηνή, του είδους ενδεχομένως για το οποίο σημείωσε την ανάγκη νωρίτερα, επίσης από το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, ο Ευάγγελος Βενιζέλος. 

Μία συναίνεση η οποία ενδέχεται να αποδειχθεί απολύτως απαραίτητη σε περίπτωση που η επόμενη Βουλή είναι αναθεωρητική, δεδομένων των αυξημένων πλειοψηφιών που απαιτούνται σε περίπτωση αναθεώρησης του Συντάγματος, όπως είπε. Λόγια, που ίσως αποδειχθούν προφητικά. 


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v