Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η μάχη για τα «ορφανά» του Κασιδιάρη

Από κοινού με τους δυνητικούς ψηφοφόρους άλλων αποκλεισθέντων από τις επικείμενες εκλογές κομμάτων αποτελούν μία κρίσιμη «μάζα» του εκλογικού σώματος. Η στάση τους, στις πρώτες εκλογές, δε, θα βαρύνει και σε πιθανές δεύτερες.

Η μάχη για τα «ορφανά» του Κασιδιάρη

 Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Ασφαλείς προβλέψεις ως προς το πού θα κατευθυνθεί η ψήφος που προοριζόταν για το κόμμα «Έλληνες» του έγκλειστου Ηλία Κασιδιάρη, το οποίο αποκλείστηκε από την επικείμενη εκλογική αναμέτρηση, δεν μπορούν να υπάρξουν, όσο κι αν ερίζουν περί αυτού οι φίλτατοι Κυρ. Μητσοτάκης και Αλ. Τσίπρας.

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της Prorata, για λογαριασμό του Attica TV, ποσοστό 24% εξ όσων απάντησαν ότι θα ψήφιζαν το συγκεκριμένο κόμμα την 21η Μαΐου δήλωσαν ότι σε περίπτωση αποκλεισμού του από την εκλογική διαδικασία, θα ψήφιζαν το ΕΑΝ του Αναστάσιου Κανελλόπουλου

Αντίστοιχα, όμως, ποσοστό 11% προέταξε ως εναλλακτική επιλογή την Ελληνική Λύση, το 10% την Πλεύση Ελευθερίας και την Εθνική Δημιουργία αντίστοιχα, ενώ ακολουθούσαν με 4% αμφότεροι η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ. Βάσει της ίδιας έρευνας, το 2% των δυνητικών ψηφοφόρων Κασιδιάρη θα οδεύσει προς το ΜέΡΑ25 και την ΑΝΤΑΡΣΥΑ.

Σύμφωνα, τώρα, με δηλώσεις του Δημήτρη Μαύρου, διευθύνοντος συμβούλου της MRB και αντιπροέδρου του Συλλόγου Εταιρειών Δημοσκόπησης και Έρευνας Αγοράς, το μεγαλύτερο ποσοστό των ψήφων θα πήγαινε στον κ. Κυρ. Βελόπουλο και στο κόμμα του Ελληνική Λύση.

Πάντως, δίχως αμφιβολία, πρόκειται για ένα τμήμα του εκλογικού σώματος το οποίο βρίσκεται στα άκρα του πολιτικού φάσματος και μπορεί σε μεγάλο βαθμό να χαρακτηριστεί ως αντισυστημικό.

Σε όλα αυτά «απάντησε» χθες ο Η. Κασιδιάρης, μέσα από τη φυλακή, υποστηρίζοντας ότι οι οπαδοί του αποκλεισθέντος κόμματός του δεν θα ψηφίσουν στις εκλογές το ΕΑΝ. 

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωσή του, «... ούτε κατά διάνοια δεν πρόκειται να στηρίξω ένα κόμμα που κατεβάζει υποψηφίους τους πρώην υπουργούς και βουλευτές της κυβέρνησης Σαμαρά, Παπανδρέου, Παπαδήμου». Εναπόθεσε δε το κύριο βάρος της εκλογικής στρατηγικής του στην κάλπη του Ιουλίου, οπότε, κατά τον ίδιο, θα κριθεί η όλη υπόθεση των εκλογών.

Ποια είναι, όμως, η τάξη μεγέθους του εκλογικού σώματος το οποίο θα τον ψήφιζε;

Σύμφωνα με μετρήσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας, περί το 3,9% (Marc) έως και 4% (MRB). Εάν σε αυτό προστεθεί, τώρα, δυνητικά και το ποσοστό άλλων κομμάτων που επίσης αποκλείστηκαν από την εκλογική διαδικασία, όπως το Χριστιανοδημοκρατικό κόμμα, του Νίκου Νικολόπουλου, το κόμμα  Πατριωτική Ένωση Πρόδρομος - Εμφιετζόγλου, η Πατρίδα - Αφροδίτη Λατινοπουλου, καθώς και άλλα ιδεολογικά συγγενή κόμματα, δημιουργείται μία κρίσιμη και διόλου αμελητέα μάζα ψηφοφόρων, που θα μπορούσε να κυμαίνεται περί το 5% έως και 6,5% του εκλογικού σώματος ή και περισσότερο.

Πρόκειται, άρα, για ένα ποσοστό του εκλογικού σώματος το οποίο θα κρίνει, πρώτον, τον αριθμό των κομμάτων που θα εισέλθουν στο κοινοβούλιο τόσο στην πρώτη όσο και στη δεύτερη εκλογική αναμέτρηση -εάν προεξοφλήσουμε ότι τούτη όντως θα διεξαχθεί- όσο και την κατανομή των εδρών κατά τις εκλογές του Ιουλίου.

Με άλλα λόγια, πρόκειται για ένα ποσοστό που μπορεί να κρίνει την εκλογική ζυγαριά στην Ελλάδα, ιδίως υπό τον ρόλο που θα διαδραματίσει σε ό,τι αφορά στη δημιουργία εντυπώσεων κατά την πρώτη εκλογική αναμέτρηση, προσδίδοντας ανοδικό «ρεύμα» για τη δεύτερη αναμέτρηση, σε όποιον κομματικό μηχανισμό τελικά μπορέσει να προσεγγίσει το μεγαλύτερο τμήμα του.

Κατά πάσα βεβαιότητα, η χώρα εισέρχεται σε μία περίοδο κατά την οποία η πολιτική και άρα η ευρύτερη σταθερότητά της θα εξαρτηθεί για ακόμη μία φορά από την αντισυστημική ψήφο. Μία διόλου θετική εξέλιξη.


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v