Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η ρελάνς Κασιδιάρη και οι νέες περιπέτειες

Ο πολιτικός κόσμος της χώρας ή εντέλει ένα σημαντικό τμήμα του ασχολείται από χθες με την πρόθεση Κασιδιάρη να κατέλθει στις εκλογές της 25ης Ιουνίου. Ένα ενδεχόμενο που μπορεί να σημάνει ραγδαίες εξελίξεις για τη «δεξιά πολυκατοικία».

Η ρελάνς Κασιδιάρη και οι νέες περιπέτειες

Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Αν και ύστατος κριτής της -προαναγγελθείσας, χθες, από τον ίδιο- καθόδου του έγκλειστου Ηλία Κασιδιάρη στις βουλευτικές εκλογές της 25ης Ιουνίου θα είναι το Α1 τμήμα του Αρείου Πάγου, το πολιτικό σκηνικό της χώρας και δη η περιβόητη «δεξιά πολυκατοικία» τελεί ήδη υπό αναβρασμό.

Και τούτο καθώς ξεκινάμε ούτως ή άλλως από κενή κάλπη, στην οποία παραμένει ανοικτό το ενδεχόμενο να συμμετάσχει σειρά δεξιών και υπερδεξιών κομμάτων, που είχαν αποκλειστεί από την εκλογική αναμέτρηση της 21ης Μαΐου, αλλά και εξαιτίας της έριδας νομικού χαρακτήρα που εκτυλίσσεται πέριξ της δυνατότητας του καταδικασθέντος Κασιδιάρη να συμμετάσχει στις εκλογές.

Πρόκειται για δύο παραμέτρους οι οποίες περιπλέκουν το πολιτικό σκηνικό και -ενδεχομένως- το «πώς θα μοιραστεί η πίτα» στα δεξιά του πολιτικού κέντρου, γεγονός με ευρύτερες, προφανώς, επιπτώσεις, δεδομένου ότι κατά τις εκλογές της 21ης Μαΐου έμεινε εκτός Βουλής ποσοστό άνω του 16% της ψήφου.

Όλα άρχισαν με την -εν πολλοίς αναμενόμενη- ανακοίνωση της πρόθεσης του Η. Κασιδιάρη να συμμετάσχει στις εκλογές της 25ης Ιουνίου, ως «ανεξάρτητος υποψήφιος βουλευτής Α' Αθηνών με τον συνασπισμό Ανεξάρτητων Υποψηφίων υπό την επωνυμία ΕΛΛΗΝΕΣ».

Σε αυτήν επικαλείτο άποψη του καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου Νίκου Αλιβιζάτου, η οποία είχε δημοσιευτεί με άρθρο του στην εφημερίδα «Τα Νέα», της 24ης-26ης Μαρτίου, βάσει της οποίας υφίσταται «νομικό παράθυρο» στην τροπολογία με την οποία αποκλείεται η κάθοδος Κασιδιάρη στις εκλογές, για την υπέρβαση αυτής της απαγόρευσης.

Συγκεκριμένα, όπως επεσήμαινε, μεταξύ άλλων, ο κ. Αλιβιζάτος, «αν ο Κασιδιάρης και οι φίλοι του εμφανισθούν ως συνασπισμός ανεξαρτήτων και όχι ως κόμμα και συγκεντρώσουν πάνω από το 3% των ψήφων (κάτι πολύ πιθανόν πλέον), θα μπορούν να μπουν στη Βουλή πλησίστιοι. Το ορίζει ρητά η παράγραφος 1 του άρθρου 99 του εκλογικού νόμου (π.δ. 26/2012)».

Εμμέσως πλην σαφώς δε ο διακεκριμένος καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου επεσήμαινε ότι το όλο πρόβλημα ήταν γνωστό στην κυβέρνηση και πρότεινε ειδική ρύθμιση για τη θεραπεία του.

Σε περίπτωση που δεν υιοθετείτο η πρότασή του ή εντέλει δεν θεραπευόταν το ζήτημα, έκανε λόγο είτε για εγκληματική αφέλεια είτε για δόλο εκ μέρους των αρμόδιων κυβερνητικών στελεχών…

Αντίθετη άποψη, ωστόσο, υιοθέτησε με δημοσίευσή του στο politisonline την αμέσως επόμενη ημέρα (27 Μαρτίου) ο επίσης καθηγητής Νομικής του ΕΚΠΑ Αντώνης Παντελής, ο οποίος υποστήριζε ότι «ανεξάρτητοι υποψήφιοι και συνδυασμοί ανεξαρτήτων νοούνται μόνο σε μία εκλογική περιφέρεια και ποτέ σε δύο ή περισσότερες. Οι συνδυασμοί ανεξαρτήτων σε περισσότερες περιφέρειες διατηρούν ο καθένας την ανεξαρτησία του. Για να αποτελούν κόμμα, οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να το ιδρύσουν, οπότε η ισχύουσα ρύθμιση τους καταλαμβάνει. Σε καμία περιφέρεια ένας συνδυασμός ανεξαρτήτων δεν μπορεί να φθάσει το 3% στην Επικράτεια».

Χθες, δε, ο κ. Ν. Αλιβιζάτος επανήλθε επί του θέματος, μετά την επίκληση του άρθρου του στην εφημερίδα «Τα Νέα» από τον Η. Κασιδιάρη, λέγοντας ότι «δεν νοείται συνδυασμός ανεξάρτητων υποψηφίων σε όλη τη χώρα. Πρόκειται, στην πραγματικότητα, για πολιτικό κόμμα. Είναι μια προφανής προσπάθεια να καταστρατηγηθούν οι απαγορευτικές ρυθμίσεις του πρόσφατου νόμου».

Μολονότι το Euro2day,gr επιχείρησε χθες να επικοινωνήσει με τον ίδιο για την άντληση διευκρινίσεων επί του θέματος, τούτο δεν κατέστη δυνατό.

Σε οποιαδήποτε περίπτωση, τελικός κριτής ενός ζητήματος εξόχως πολιτικού, επί του οποίου θα όφειλε να έχει τη δυνατότητα να αποφανθεί το εκλογικό σώμα, θα είναι τελικώς το κατά νόμο αρμόδιο Α1 Τμήμα του Αρείου Πάγου.

Όποτε, αναμένουμε τη... συνέχεια.


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v