Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η αυτοδιοίκηση, τα κόμματα και η ψήφος μας

Προσφέρουν στήριξη τα κόμματα, όπως λένε, σε υποψήφιους περιφερειάρχες και δημάρχους. Το ποιον εμείς θα στηρίξουμε με την ψήφο μας, όμως, καθορίζει τις τύχες του τόπου στον οποίο ζούμε. Φυσικά και τις ζωές μας.

Η αυτοδιοίκηση, τα κόμματα και η ψήφος μας

Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Μας αρέσει ο τόπος στον οποίο ζούμε;

Είμαστε ικανοποιημένοι από τις υπηρεσίες που μας προσφέρουν έως τώρα οι δημοτικές αρχές της περιοχής μας; Στην αποκομιδή των απορριμμάτων και στους καθαρισμούς της πόλης, στη φωταγώγηση των δρόμων, στους βρεφονηπιακούς σταθμούς, στη συντήρηση του «πράσινου» και σε όλες εκείνες τις δραστηριότητες για τις οποίες είναι αρμόδιες; Κυριότερα, δε, είμαστε ικανοποιημένοι από τις χρεώσεις υπέρ τοπικής αυτοδιοίκησης που βλέπουμε να συνοδεύουν τον λογαριασμό του ηλεκτρικού ρεύματος;

Εάν η απάντηση σε όλα αυτά είναι καταφατική, είμαστε τυχεροί άνθρωποι. Την Κυριακή πάμε και επιβραβεύουμε στην κάλπη όσους ήταν επικεφαλής του δήμου στην περιοχή που ζούμε, στον βαθμό βεβαίως που κατέρχονται στον στίβο και αυτή την Κυριακή.

Εάν δεν είμαστε, όμως κι αν θεωρούμε ότι η «δουλειά» μπορεί να γίνει καλύτερα από κάποιον άλλον, τότε οφείλουμε να μη λογαριάσουμε τι μας λέει το κάθε πολιτικό κόμμα, οποιασδήποτε απόχρωσης και οποιουδήποτε πολιτικού στίγματος, και να ψηφίσουμε με βάση το κριτήριο της αξιοσύνης. Με βάση, δηλαδή, την εκτίμησή μας ως προς το ποιος μπορεί να κάνει καλύτερα -και φθηνότερα- τη δουλειά που πρέπει να γίνει.

Αυτό, κατά κανόνα, δε, δεν εξαρτάται από τις επιδιώξεις των πολιτικών κομμάτων ή τη σημαία υπό την οποία ο οποιοσδήποτε υποψήφιος διεκδικεί την ψήφο μας. Εξαρτάται, σε μεγάλο βαθμό, από τις ικανότητες αυτού του υποψηφίου και από το τι έχει καταφέρει να κάνει στην επαγγελματική ζωή του έως τότε.

Η ύπαρξη προγενέστερου έργου μπορεί να μη διασφαλίζει και το κατοπινό, αλλά σαφώς δίνει μία γεύση του τι είναι δυνατόν να προσφέρει κάποιος στην τοπική του κοινωνία. Μικρή ή μεγάλη.

Υποστηρίζει η Νέα Δημοκρατία ότι διεκδικεί μόνον τις 13 Περιφέρειες και τους 3 μεγάλους δήμους της χώρας και ότι δεν έχει προσφέρει κομματική στήριξη οπουδήποτε αλλού. Αυξάνει την «περπατησιά» του ο ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ και δηλώνει ότι υποστηρίζει υποψηφίους σε 13 Περιφέρειες και 7 δήμους ενώ και τα υπόλοιπα κόμματα δίνουν τους δικούς τους υποψηφίους.

Αγνοήστε τους. Βασίστε τις επιλογές σας αυτήν την Κυριακή -και εφόσον απαιτηθεί και την επόμενη- στα δικά σας κριτήρια. Στο εάν υπήρξαν καθαρισμοί περιαστικών δασών πριν την αντιπυρική περίοδο, εάν έκανε σωστά τη δουλειά του ο δήμος στους δρόμους, στον ηλεκτροφωτισμό, στους καθαρισμούς και σε όλα τα άλλα στα οποία οφείλει να δείχνει έργο.

Εάν το αποτέλεσμα αυτής της αξιολόγησης συμπέσει με την όποια κομματική «οδηγία», ακόμη καλύτερα. Εάν όμως όχι, τότε από την απόφασή σας ίσως κριθεί εάν στην επόμενη κρίση η περιοχή σας θα είναι έτοιμη να ανταποκριθεί. Εάν θα υποδεχτεί την επόμενη αντιπυρική περίοδο με καθαρισμένα πάρκα, αγρούς και περιαστικά δάση. Εάν θα έχει μεριμνήσει εγκαίρως για την αντιπλημμυρική της προστασία και εάν θα μπορέσει να διατηρήσει ανοικτό το οδικό δίκτυο την επόμενη φορά που θα χιονίσει.

Μπορεί ο κανόνας να αφορά στις επικαλύψεις αρμοδιοτήτων και στην απουσία του προσήκοντος καταμερισμού έργου, όμως, τελικά, εμείς ως εκλογικό σώμα καθορίζουμε ποιοι θα κάθονται στις καρέκλες την ώρα της κρίσης και εάν αυτή θα αποδειχτεί τελικά ακόμη μία «στραβή στη βάρδια μου» ή όχι. Ας μη ζητάμε ευθύνες από τα κόμματα, μετά από εκείνη τη στιγμή.

Η επιλογή δική μας ήταν.


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v