Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το διπλό φάουλ του Αδωνη

Ποιος θα πάει να πληρώσει πρόστιμο, οποιοδήποτε πρόστιμο, όταν για τους μεν διαγράφονται, ενώ για τους δε ισχύουν; Η απόφαση Α. Γεωργιάδη για τη διαγραφή των προστίμων προς τους ανεμβολίαστους ηλικιωμένους, δίχως την επιστροφή τους σε όσους ήδη τα κατέβαλαν, αποτελεί κακό προηγούμενο.

Το διπλό φάουλ του Αδωνη

Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Δίχως να βουτήξουμε πολύ βαθιά στη νομική επιστήμη, κράτος δικαίου σημαίνει, εν πολλοίς, ισότητα. Σημαίνει ότι ο νόμος ισχύει για όλους, συμπεριλαμβανομένου του ίδιου του κράτους και δεν αλλάζει αυθαίρετα (δίχως δηλαδή την προσήκουσα κοινοβουλευτική διαδικασία που θα νομιμοποιούσε αυτή την αλλαγή) ή δεν εφαρμόζεται, κατά τις εκάστοτε επιθυμίες των κυβερνώντων.

Όσο εύηχη κι αν είναι η πρόσφατη απόφαση της ελληνικής πολιτείας, όπως αυτή εκφράστηκε από τον υπουργό Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη για τη διαγραφή των προστίμων που είχαν επιβληθεί σε ανεμβολίαστους ηλικιωμένους και δεν είχαν καταβληθεί έως τώρα, συνιστά μία ευθεία παραβίαση του κράτους δικαίου στην Ελλάδα. Όσοι κατέβαλαν τα παραπάνω πρόστιμα επειδή δεν ήσαν εμβολιασμένοι κατά της Covid, υπάκουσαν στον νόμο (παρ. 4 του άρθρου 24 του ν. 4865/2021) και σήμερα «τιμωρούνται» ενώ όσοι -για οποιοδήποτε λόγο- δεν κατέβαλαν το σχετικό ποσό (100 ευρώ τον μήνα), σήμερα επιβραβεύονται. Γεγονός το οποίο επισημάναμε από την πρώτη στιγμή.

Μόνη εξαίρεση σε όλα αυτά η περίπτωση κατά την οποία η διαγραφή των προστίμων που δεν είχαν καταβληθεί, συνοδευόταν με την επιστροφή των ποσών που είχαν καταβληθεί, σε όσους τα κατέβαλαν.

Έτσι, λοιπόν, η επιβεβαίωση, χθες, από τον φίλτατο Άδωνι Γεωργιάδη, κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής εμφάνισής του στον ΑΝΤ1, ότι δεν τίθεται ζήτημα επιστροφής των ποσών των προστίμων που είχαν καταβληθεί από τους -συνεπείς- πολίτες, συνιστά ένα διπλό λάθος και μία ευθεία παραβίαση όχι μόνον της νομιμότητας αλλά της ίδιας της αρχής του κράτους δικαίου στην πατρίδα μας. Ο ίδιος νόμος επιβλήθηκε -δίχως να αλλάξει- κατά δύο διαφορετικούς τρόπους.

Ερωτηθείς για τη διαγραφή προστίμων από πολίτες άνω των 60 ετών που δεν εμβολιάστηκαν έναντι του κορωνοϊού και την αδικία της μη επιστροφής των προστίμων σε όσους πολίτες τα έχουν ήδη πληρώσει, ο Άδωνις Γεωργιάδης ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να επιστραφεί το πρόστιμο σε κανέναν συνεπή πολίτη, λέγοντας ότι «στις ΗΠΑ ο Μπάιντεν ανακοίνωσε ότι θα διαγραφούν τα φοιτητικά δάνεια. Όσοι έχουν πληρώσει τα φοιτητικά δάνεια θα πάρουν τα λεφτά τους πίσω; Πρόστιμα βάζουν όλα τα κράτη. Τα πρόστιμα δεν μπήκαν για εισοδηματικούς λόγους, αλλά ως πίεση για να γίνουν περισσότεροι εμβολιασμοί».

Ακόμη, όμως, κι αν είναι έτσι τα πράγματα, όπως τα περιγράφει ο φίλτατος Γεωργιάδης, ποιο είναι το μήνυμα που στέλνει η ελληνική πολιτεία σε σχέση με την επιβολή προστίμων; «Μην τα πληρώνετε, διότι, κατά πάσα βεβαιότητα, θα έρθει μία στιγμή που θα τα σβήσω»!

Υπό το φως όλων αυτών, γιατί θα έπρεπε να διατηρήσουν έστω και κόκκο συνέπειας οι Έλληνες πολίτες έναντι της πολιτείας; Όταν ο νόμος γίνεται λάστιχο εκ μέρους της κυβέρνησης και επιβάλλεται για τους μεν αλλά αγνοείται για τους δε, ας μην περιμένουμε συμμόρφωση του κοινού στις προβλέψεις του.

Δίχως αμφιβολία, πράξεις όπως η διαγραφή προστίμων κατ’ αυτόν τον τρόπο, δηλαδή με την αποπληρωμή τους μόνον από ένα τμήμα των υπόχρεων, μπορούν να εκληφθούν ως προσπάθειες προσεταιρισμού της κοινής γνώμης και δη του εκλογικού σώματος, ενόψει της επικείμενης εκλογικής αναμέτρησης των ευρωεκλογών. Δημιουργούν, όμως, ένα ιδιαίτερα σαθρό νομικό περιβάλλον και ανασφάλεια δικαίου. Ο νόμος δεν εφαρμόζεται με τον ίδιο τρόπο για όλους.

Αυτή τη φορά το διακύβευμα είναι ένα διοικητικό πρόστιμο. Την επόμενη τι θα είναι;


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v