Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η Greek Mafia και οι τρύπες του συστήματος

Όταν υπάρχουν χαραμάδες σε ένα σύστημα, προφανώς θα βρεθούν κάποιοι που θα τις εκμεταλλευτούν. Η ευθύνη για την επιδιόρθωσή τους, όμως, είναι δουλειά της πολιτείας. Δείτε την αγορά υγρών καυσίμων...

Η Greek Mafia και οι τρύπες του συστήματος

Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Η εγκατάσταση και λειτουργία συστήματος εισροών - εκροών στα πρατήρια υγρών καυσίμων «διαφημίζεται» εδώ και χρόνια ως πανάκεια για τη μάστιγα της λαθρεμπορίας στον συγκεκριμένο τομέα. Καθυστερήσεις επί καθυστερήσεων και παρατάσεις επί παρατάσεων «εμπόδιζαν» την έναρξη λειτουργίας αυτού του -τόσο πολυδιαφημισμένου- συστήματος και πλέον, μετά από τόσα χρόνια αναμονής, ο Σύνδεσμος Εταιρειών Εμπορίας Πετρελαιοειδών Ελλάδος (ΣΕΕΠΕ) δηλώνει δια στόματος εκπροσώπων του, επίσημα και δημόσια, ότι -εν πολλοίς- τόσο καιρό… δουλευόμαστε.

Αν και μοναδικός τρόπος για την καταπολέμηση της παραβατικότητας είναι η ψηφιακή παρακολούθηση του καυσίμου σε όλα τα στάδια της διακίνησής του, από τις εγκαταστάσεις εμπορίας μέχρι την αντλία, μόνον ένα σκέλος αυτής της αλυσίδας έχει ολοκληρωθεί. Αυτό που έχει γίνει έως τώρα είναι η εγκατάσταση του συστήματος στα πρατήρια, δίχως όμως να είναι ακόμη διασυνδεδεμένο με το κεντρικό σύστημα φορολογικών αποθηκών, το οποίο δεν έχει ολοκληρωθεί…

Με άλλα λόγια, έχει γίνει η μισή δουλειά και το σύστημα παραμένει με «τρύπες», οι οποίες διατίθενται προς… εκμετάλλευση. Ακριβώς αυτή την τρύπα του συστήματος φέρεται να «αξιοποιούσε» έως τώρα η διαβόητη Greek Mafia, μέλη της οποίας συνελήφθησαν την προηγούμενη εβδομάδα κατηγορούμενα για την εμπλοκή τους σε σειρά κακουργηματικών πράξεων. Αντίστοιχη δραστηριότητα, δε, επεδίωκαν να αρχίσουν και στο κύκλωμα παράνομων καπνικών προϊόντων, το οποίο ήδη λυμαίνονται εδώ και χρόνια άλλες σπείρες, με αποτέλεσμα να υπάρξει η μεταξύ τους σύγκρουση.

Με άλλα λόγια, βρισκόμαστε αντιμέτωποι με τρία τινά.

Πρώτον, με δύο τεράστιες διόδους φοροδιαφυγής και εγκληματικότητας. Καύσιμα και καπνικά υπολογίζεται από πηγές του χώρου ότι οδηγούν σε απώλειες εσόδων από το δημόσιο ύψους εκατοντάδων εκατ. ευρώ. Δεύτερον, στη ζημία χιλιάδων καταναλωτών, οι οποίοι εν αγνοία τους αγοράζουν νοθευμένα -σε ποιότητα ή ποσότητα- καύσιμα και τρίτον, στην επικράτηση όρων γενικευμένης ανομίας σε δύο καίριας σημασίας οικονομικές δραστηριότητες και στην άνθηση του εγκλήματος σχεδόν σε κάθε γειτονιά.

Αυτό το απόστημα, όμως, πρέπει να σπάσει. Ο «μίτος» από πλευράς διωκτικών αρχών έχει αρχίσει ήδη να ξετυλίγεται, όπως είδαμε από τις πρόσφατες συλλήψεις, όμως εάν δεν υπάρξει σαφής αποφασιστικότητα εκ μέρους της πολιτείας για την πλήρη και αποτελεσματική παρακολούθηση της διακίνησης υγρών καυσίμων, θα υπάρχουν πάντα «τρύπες» για την παράνομη εκμετάλλευσή της.

Όσο υπάρχουν αυτές οι «τρύπες», όμως, ο καθένας θα είναι ελεύθερος να υποθέτει ότι υφίστανται «δυνάμεις» της συγκεκριμένης οικονομικής δραστηριότητος οι οποίες «αντιστέκονται» στη διασύνδεση του συστήματος εισροών - εκροών με τα συστήματα της ΑΑΔΕ και ότι τούτο γίνεται, εντέλει, με την ανοχή της πολιτείας. Είναι διατεθειμένη η κυβέρνηση να έρθει αντιμέτωπη με κατηγορίες αυτού του είδους; Εν πάση περιπτώσει, ποιος ωφελείται από την καθυστέρηση της ολοκλήρωσης παρακολούθησης αυτής της αγοράς, αν όχι όσοι την εκμεταλλεύονται παρανόμως και γιατί θα έπρεπε οι πολίτες αυτού του τόπου να συνεχίσουν να το ανέχονται;

Φίλτατοι, ας μην τρέφουμε ψευδαισθήσεις.

Στη συγκεκριμένη υπόθεση της Greek Mafia αποτυπώνεται ανάγλυφα η ζημία στην οποία οδηγείται τόσο το κράτος όσο και οι καταναλωτές από την έως τώρα αποτυχία της πολιτείας να δημιουργήσει ένα αξιόπιστο σύστημα παρακολούθησης της διακίνησης υγρών καυσίμων στη χώρα μας. Όπως αποτυπώνεται και η άνθηση της εγκληματικότητας εξαιτίας αυτού του γεγονότος.

Είτε πρόκειται περί αδυναμίας είτε σκοπιμότητας, πρέπει να υπάρξει φραγμός.


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v