Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!
Τι ακριβώς είπαν οι δυο πολιτικοί άνδρες στην τηλεφωνική συνδιάλεξη που είχαν χθες δεν είναι, φυσικά, γνωστό. Αυτό που είναι σαφές, ωστόσο, είναι ότι ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Βενιαμίν Νετανιάχου σήκωσε το τηλέφωνο για να καλέσει τον Έλληνα ομόλογό του, Κυριάκο Μητσοτάκη και όχι το αντίστροφο.
Υπ’ αυτήν την έννοια κάτι είχε να του πει και αυτό το κάτι, κατά πάσα βεβαιότητα αφορούσε σε κάποιου είδους συνδρομή εκ μέρους της χώρας μας προς την -εμπόλεμη- δική του. Προχώρησε σε αυτήν την κίνηση, δε, ο κ. Νετανιάχου, υπό το φως των στενών συμμαχικών σχέσεων που έχουν οι δύο χώρες, οι οποίες τους έχουν επιτρέψει να διεξάγουν από κοινού στρατιωτικές ασκήσεις, να συνεργάζονται στις προμήθειες στρατιωτικού εξοπλισμού -προφανώς με το αζημίωτο –, να ανταλλάσουν τεχνογνωσία και βεβαίως να αναμένουν τη συνδρομή, η μία της άλλης, σε περίπτωση που τούτη καταστεί απαραίτητη.
Με αφορμή, λοιπόν, την συγκεκριμένη συνομιλία και τις συμμαχικές σχέσεις που -υποτίθεται ότι- έχουν οι δύο χώρες, η δική μας πέρασε κάτω από τον πήχη των ισραηλινών προσδοκιών. Αν και ο Έλληνας πρωθυπουργός αναγνώρισε, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, ότι «το Ιράν δεν πρέπει να αποκτήσει πυρηνικό οπλοστάσιο», επικροτώντας κατ’ ουσία, με αυτήν την φράση, την απόφαση του Ισραήλ να πλήξει τις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν, στη συνέχεια βάδισε στον δρόμο της πολιτικής ορθότητας.
Για την ακρίβεια, σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, «υπογράμμισε, ωστόσο, ότι η λύση βρίσκεται στη διπλωματία κι ότι το τελευταίο που χρειάζεται η περιοχή είναι νέα μέτωπα ανάφλεξης».
Ουδείς εχέφρων θα διαφωνήσει. Πώς, όμως, ανέμενε ο φίλτατος κ. Μητσοτάκης ότι θα εμπόδιζαν οι Ισραηλινοί το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, αν όχι με κάποιου είδους επίθεση; Προχώρησε δε ο Έλληνας πρωθυπουργός και σε παραινέσεις προς τους Ισραηλινούς, υπογραμμίζοντας «εμφατικά την ανάγκη άμεσης εκεχειρίας στη Γάζα, απελευθέρωσης των ομήρων και απρόσκοπτης ροής της ανθρωπιστικής βοήθειας».
Δεν επιθυμεί άραγε, ο κ. Νετανιάχου την απελευθέρωση των Ισραηλινών ομήρων από τη Χαμάς; Δεν έχει δηλώσει σε όλους τους τόνους, όμως, ότι εάν δεν επιστραφούν αυτοί οι άνθρωποι στις οικογένειές τους και δεν καταθέσει τα όπλα η τρομοκρατική οργάνωση Χαμάς, δεν θα τερματιστούν και οι ισραηλινές επιχειρήσεις στην Γάζα;
Προς τι μάχονται από τον Οκτώβριο του 2023 στα εδάφη της Γάζας οι Ισραηλινοί, ανακαλύπτοντας χιλιάδες χιλιόμετρα υπογείων εγκαταστάσεων, πλήρη πολεμικού υλικού που προοριζόταν για νέες τρομοκρατικές επιθέσεις;
Σήμερα, το Ισραήλ βρίσκεται στο στόχαστρο κριτικής εκ μέρους ενός μεγάλου μέρους της Δύσης, που το κατηγορεί για γενοκτονία στην Γάζα επικαλούμενο στοιχεία της Χαμάς. Μίας τρομοκρατικής οργάνωσης που δολοφόνησε, βίασε απήγαγε και βιαιοπράγησε εναντίον εκατοντάδων ισραηλινών και δηλώνει ότι εάν έχει την ευκαιρία θα το επαναλάβει.
Με άλλα λόγια, όσα συμβαίνουν σήμερα στην Μέση Ανατολή αφορούν ακραίες καταστάσεις, υπαρξιακού χαρακτήρα για τους εμπλεκόμενους. Όταν συνάπταμε συμμαχικές σχέσεις με την συγκεκριμένη χώρα δεν είχαμε υπόψη μας ότι το Μεσανατολικό θα μπορούσε να λάβει και αυτήν την τροπή; Αντίστοιχα, όταν το Ισραήλ συμφωνούσε σε αυτού του είδους τις σχέσεις με την Ελλάδα δεν ανέμενε ότι υπάρχει περίπτωση αρνητικών εξελίξεων στο Αιγαίο και την Αν. Μεσόγειο με την γείτονα Τουρκία;
Όλα γνωστά ήσαν και όλα ξεκάθαρα. Όμως η στάση του καθενός, τελικά, τον προσδιορίζει και καθορίζει και την αντίστοιχη στάση των “συμμάχων” του.
Ακολουθήστε το Euro2day.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του Euro2day.gr
FOLLOW USΑκολουθήστε τη σελίδα του Euro2day.gr στο Linkedin
Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.