Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν και η ουσία

Με την «είδηση» της υπόθεσης να μην ξεπερνά σημαντικά τα όρια της ίδιας της συνάντησης, Κυρ. Μητσοτάκης και Ρ. Τ. Ερντογάν, κάθονται ξανά στο τραπέζι του διαλόγου. Το μήνυμα και οι αποδέκτες.

Η συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν και η ουσία

Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Πλην των πλέον αισιόδοξων, ουδείς -και πάντως ουδείς εχέφρων- παρατηρητής των ελληνοτουρκικών πραγμάτων, αναμένει ότι θα υπάρξει κάποια μείζονος σημασίας εξέλιξη από τη σημερινή συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη και του Τούρκου Προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στην Άγκυρα.

Η Τουρκία παραμένει ακλόνητα αμετακίνητη από τις αναθεωρητικές της βλέψεις, τις οποίες επαναλαμβάνει με κάθε ευκαιρία: Μετά την “αιώνια” NAVTEX με την οποία έχει δεσμεύσει το μισό Αιγαίο, ανατολικά του 25ου μεσημβρινού, επαναφέροντας στο προσκήνιο τις απόψεις της περί δικαιοδοσίας αλλά βεβαίως και περί “γαλάζιας πατρίδας”, καθώς και τους ισχυρισμούς της περί ανάγκης αποστρατικοποίησης σειράς ελληνικών νησιών, πυροδοτεί νέα ένταση με την Ελλάδα. Τόσο μέσω νέων NAVTEX όσο και στο πεδίο της ρητορικής.

Ο υπουργός Εξωτερικών της γείτονος, Χακάν Φιντάν, κατηγορεί τον Έλληνα υπουργό Άμυνας, Νίκο Δένδια, ότι εμποδίζει την ανάπτυξη των ελληνοτουρκικών σχέσεων και ο εκπρόσωπος του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, Ομέρ Τσελίκ, δηλώνει ότι ακραίες δηλώσεις του Νίκου Δένδια, στοχοποιούν την Τουρκία και δημιουργούν αρνητικό κλίμα.

Από την άλλη πλευρά του Αιγαίου, ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, επαναλαμβάνει ότι η μία “μεγάλη” διαφορά της χώρας μας με την Τουρκία παραμένει η οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και συνεπακόλουθα ΑΟΖ, ενώ τονίζει ότι οι δυο χώρες δεν χρειάζονται διαμεσολαβητή ώστε να συζητήσουν μεταξύ τους, υπονοώντας σαφώς το ενδεχόμενο ύπαρξης τέτοιων προσπαθειών εκ μέρους των ΗΠΑ.

Υπό το φως όλων αυτών, ίσως αναρωτηθεί κανείς για την σκοπιμότητα της σημερινής συνάντησης. Πρόκειται, ωστόσο, περί ατόπου ερωτήματος, το οποίο έχουν απαντήσει ήδη οι εξελίξεις, καθώς στις 15:15 σήμερα το απόγευμα, Μητσοτάκης και Ερντογάν θα συναντηθούν στην Άγκυρα, ενώ στη συνέχεια θα συνεδριάσει το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας των δύο χωρών και περίπου στις 17:00 θα υπάρξουν δηλώσεις των δυο ηγετών προς εκπροσώπους του Τύπου.

Με άλλα λόγια, οι δυο άνδρες θα ακολουθήσουν ένα πρόγραμμα το οποίο ανταποκρίνεται πλήρως στις περιορισμένες προσδοκίες που συνοδεύουν τη συνάντησή τους. Μέσα σε λιγότερο από δυο ώρες, όχι μόνον θα πραγματοποιηθεί η μεταξύ τους συνάντηση αλλά και θα συνεδριάσει και ένα συμβούλιο το οποίο έχει παραμείνει ανενεργό εδώ και μία διετία.

Στον απόηχο αυτών, ευλόγως, η κυριότερη “είδηση” πέριξ της συναντήσεως Μητσοτάκη – Ερντογάν, είναι η ίδια η συνάντηση και το μήνυμα που θα εκπέμψει, κυρίως προς τις ΗΠΑ, ότι “μπορούμε να μιλάμε και μιλάμε”, το οποίο, ούτως ή άλλως, δεν συνιστά αμελητέα ποσότητα.

Για την ακρίβεια, δεδομένων των περιστάσεων, αποτελεί και το βασικό ζητούμενο μεταξύ δυο κρατών που έχουν επανειλημμένως βρεθεί στο κατώφλι μίας εμπόλεμης σύρραξης και διανύουν, περίπου από διετίας, την εξαίρεση στον κανόνα, δηλαδή τα περίφημα “ήρεμα νερά”.

Εντέλει, συναντήσεις όπως αυτές παρέχουν την ευκαιρία καλλιέργειας άλλων διόδων συνεννόησης μεταξύ των δυο πλευρών και δη στην λεγόμενη “θετική ατζέντα”, με έμφαση στις οικονομικές τους σχέσεις.

Ακριβώς σε αυτό το πλαίσιο θα συναντηθεί σήμερα με τον Τούρκο ομόλογό του, Mehmet Şimşek, ο Έλληνας υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κυριάκος Πιερρακάκης, για δεύτερη φορά σε διάστημα λίγων μηνών, (16 Οκτωβρίου 2025 στην Ουάσιγκτον, η προηγούμενη συνάντηση). Στο επίκεντρο τής συζήτησης τους εκτιμάται ότι θα είναι η προώθηση ισχυρότερης διασυνδεσιμότητας μεταξύ των δύο οικονομιών, με έμφαση στην περαιτέρω ανάπτυξη του διμερούς εμπορίου.

Μπορεί να μην γεμίζει το “καλάθι” των διμερών προσδοκιών, τουλάχιστον όμως, είναι κάτι περισσότερο από το “ακόμη μιλάμε”.


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v
Απόρρητο