Αγορές: Το επόμενο "κανόνι"…

Ακόμη και των φρονίμων τα παιδιά θα έστεκαν πεινασμένα εάν ήταν αντιμέτωπα με τις συνθήκες που αντιμετωπίζει σήμερα η παγκόσμια οικονομία και βεβαίως οι απανταχού χρηματιστηριακές αγορές…

Αγορές: Το επόμενο κανόνι…
Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Ακόμη και των φρονίμων τα παιδιά, που προβλέπουν και φροντίζουν να καλύψουν πιθανές μελλοντικές ανάγκες, σε χρόνο εύλογο, θα έστεκαν πεινασμένα εάν ήταν αντιμέτωπα με τις συνθήκες που αντιμετωπίζει σήμερα η παγκόσμια οικονομία και βεβαίως οι απανταχού χρηματιστηριακές αγορές.

Ουδείς γνωρίζει από πού θα έρθει το επόμενο "κανόνι" και άπαντες τα βλέπουν "μαύρα και άραχνα"

Να τα δούμε ένα-ένα;

Σε μόλις μία ημέρα, χθες, οι διεθνείς (και η εγχώρια -  και η εγχώρια!!!!) αγορές ψιλο-κατέρρευσαν (με πρώτες και καλύτερες τις αναδυόμενες), το ευρώ βούλιαξε σε χαμηλά διετίας έναντι του δολαρίου, η στερλίνα έπεσε στα χαμηλά πενταετίας στον απόηχο των δηλώσεων του "βασιλιά" της ΒοΕ περί ύφεσης στη Βρετανία, τα εμπορεύματα παρουσίασαν μείωση και τα εταιρικά κέρδη έπαθαν "ταράκουλο" στις ΗΠΑ και αλλαχού, με πρώτη και καλύτερη τη Wachovia

Ακόμη και ο χρυσός, στον οποίο είχε βρει καταφύγιο ο κάθε πικραμένος, "βούτηξε" χθες…

Υπό τις συνθήκες αυτές, τι και αν μαγείρεψες, τι και αν δεν μαγείρεψες, θα λιμοκτονήσεις…

Κατά τα φαινόμενα, η χειρότερη κρίση του χρηματοοικονομικού συστήματος, από την εποχή του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, μετατρέπεται ταχύτατα στη χειρότερη ύφεση που γνώρισε η υφήλιος από την εποχή εκείνη…

Γεγονότα που κλονίζουν συθέμελα την εμπιστοσύνη των απανταχού επενδυτών σημειώθηκαν χθες, όπως η κρατικοποίηση ιδιωτικών συνταξιοδοτικών κεφαλαίων ύψους σχεδόν 30 δισ. δολ. από την κυβέρνηση της Αργεντινής ή η καταγραφή ζημιών οι οποίες ούτε καν πλησίασαν τις προβλέψεις της αγοράς από την αμερικανική Wachovia για το γ΄ τρίμηνο του 2008.

Ο τραπεζικός όμιλος, που βρίσκεται σε διαδικασία εξαγοράς από τη Wells Fargo, ανακοίνωσε ζημίες 23,9 δισ. δολ. ή 11,18 δολάρια ανά μετοχή, ενώ οι αναλυτές προέβλεπαν ζημίες δύο σεντς ανά μετοχή!

Και όλα αυτά ενώ υποψηφιότητα για το επόμενο "κανόνι" βάζει η αγορά πιστωτικών καρτών, όπου το default rate ανεβαίνει κανονικότατα και οι περιβόητες εγγυημένες δανειακές υποχρεώσεις (CDO’s) καθώς και τα εταιρικά ομόλογα πιάνουν πάτο στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ.

Το γεγονός αντικατοπτρίστηκε και στο κόστος προστασίας των ομολόγων αυτών, που χθες εκτοξεύτηκε σε επίπεδα-ρεκόρ στην Ευρώπη.

Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, είχαμε και τους τραπεζίτες εδώ στην Ελλάδα αρχικά να διαγκωνίζονται ποιος -δεν- θα πάρει την περίφημη κρατική ενίσχυση που έθεσε στη διάθεση των ελληνικών τραπεζικών ιδρυμάτων ο κ.  Κ. Καραμανλής… και τελικά υιοθετήθηκε η στάση… "όλοι μέσα"

[email protected]  

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v