«Mea Culpa» από Greenspan…

Φέρει μεγάλο μέρος της ευθύνης για τα δεινά που υφίσταται σήμερα η παγκόσμια οικονομία. Ομολογεί το λάθος των πράξεών του, αλλά στην περίπτωσή του το «κάλλιο αργά παρά ποτέ»… λίγη αξία έχει.

«Mea Culpa» από Greenspan…
Φίλτατοι, καλή σας ημέρα.

Ο άνθρωπος που κρατούσε τα ηνία του κεντρικού πιστωτικού ιδρύματος των ΗΠΑ από τον Αύγουστο του 1987 έως τον Ιανουάριο του 2006 και -προφανώς- φέρει σημαντικό μερίδιο ευθύνης για το φαινόμενο της subprime και την κρίση που αυτή προκάλεσε στην παγκόσμια οικονομία ομολόγησε, μόλις χθες, το λάθος του.

Μιλώντας σε επιτροπή του Κογκρέσου, ο πρώην πρόεδρος της FED, Alan Greenspan, παραδέχτηκε ότι δεν έπρεπε να αντιταχθεί αφενός σε νομοθετικές ρυθμίσεις που θα περιόριζαν το πλαίσιο λειτουργίας της αγοράς παραγώγων και αφετέρου στις προσπάθειες επιβολής ελέγχου στις τιτλοποιήσεις δανείων της subprime.

«Ήσαστε σε θέση να προλάβετε ανεύθυνες πρακτικές στο τραπεζικό σύστημα, που οδήγησαν στο φαινόμενο της subprime, και μολονότι πολλοί σας προέτρεψαν να το πράξετε, εσείς αδρανήσατε, με αποτέλεσμα ολόκληρη η οικονομία να πληρώνει το τίμημα», είπε απευθυνόμενος στον Greenspan ο πρόεδρος της αρμόδιας επιτροπής του Κογκρέσου Henry Waxman, όπως μετέδωσε χθες το Bloomberg.

Αν και στην περίπτωσή του το ρητό «κάλλιο αργά παρά ποτέ» λίγη αξία έχει, η παραδοχή του πάλαι ποτέ ισχυρού άνδρα της FED ότι η πλήρης και απόλυτη υιοθέτηση των αρχών της αυτορρύθμισης στην ελεύθερη οικονομία αποτέλεσε λάθος έχει τη σημασία της.

Τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που «πακετάριζαν» τα στεγαστικά δάνεια της subprime έπρεπε να κρατούν τουλάχιστον ένα μέρος του χρέους αυτού, ώστε να έχουν κίνητρο να φροντίσουν για την «υγεία» των δανείων τούτων, παραδέχτηκε ο Greenspan.

Ακόμη όμως και την ύστατη ώρα, τώρα που η διεθνής χρηματοπιστωτική κοινότητα «μετρά» ζημίες και διαγραφές χρεών ύψους 659 δισ. δολ. και έχει πραγματοποιήσει για την κάλυψή τους αυξήσεις κεφαλαίου 642 δισ. δολ., ενώ η παγκόσμια οικονομία απειλείται με ύφεση, ο Greenspan εμφανίστηκε -έως κάποιον βαθμό- «πιστός» στις παλιές απόψεις του.

Στην ερώτηση «τι πήγε λάθος;» υποστήριξε ότι παραμένει έκπληκτος και ότι θεωρεί «απίστευτο» πώς μεγάλοι χρηματοπιστωτικοί οίκοι δεν άσκησαν επαρκή «εποπτεία» στις εταιρίες με τις οποίες συναλλάσσονταν, ώστε να προλάβουν το «τσουνάμι» της subprime…

Γεγονός μάλλον «περίεργο» για τον άνθρωπο που είχε χαρακτηρίσει την άνοδο τιμών στα διεθνή χρηματιστήρια το 1999 «παράλογη ευφορία», συμβάλλοντας έτσι στον… εξορθολογισμό της…

[email protected]

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v