ΧΑ: Ο "ένας στους δύο"… χάνει

Ευκαιρία "να κάνουν τα λόγια τους πράξη" δίνεται από σήμερα σε όσους πιστεύουν ότι η κούρσα του τελευταίου τριμήνου, που έδωσε κέρδη 54% στον Γενικό Δείκτη και 30,28% από την αρχή του έτους, είναι "υπερβολική"…

ΧΑ: Ο ένας στους δύο… χάνει
Φίλτατοι, καλή σας ημέρα και καλό μήνα!

Ευκαιρία "να κάνουν τα λόγια τους πράξη" δίνεται από σήμερα σε όσους πιστεύουν ότι η κούρσα του τελευταίου τριμήνου, που έδωσε κέρδη της τάξης του 54% στον Γενικό Δείκτη τιμών και 30,28% από την αρχή του έτους, είναι "υπερβολική"…

Η "επαναφορά" των ανοιχτών πωλήσεων, αν και όχι ολική, καθώς συνοδεύεται από περιορισμούς όπως το "uptick rule" (ήτοι πώληση σε τιμή ανώτερη της τελευταίας πράξης) είναι γεγονός και δίνει τη δυνατότητα σε όποιον κρίνει ότι το "μαγαζί έτρεξε" πολύ γρήγορα να κάνει κάτι γι' αυτό…

Το βλέμμα της χρηματιστηριακής και επενδυτικής κοινότητας θα έχει έναν ακόμη λόγο να είναι στραμμένο στο ημερήσιο δελτίο τιμών του Χ.Α., όπου σε καθημερινή βάση έχουν πλέον υποχρέωση να αναφέρουν τις κινήσεις τους όσοι λαμβάνουν ανοιχτές θέσεις που υπερβαίνουν το 0,10% του αριθμού των μετοχών της εταιρίας, την οποία σορτάρισαν.

Ακόμη όμως και η εισαγωγή εντολών ανοιχτών πωλήσεων θα πρέπει να συνοδεύεται από τη σχετική ένδειξη στο σύστημα κατάρτισης συναλλαγών (flagging).

Όλα διαφανή, λοιπόν, όλα στη φόρα και η διαμάχη μεταξύ "αρκούδων" και "ταύρων" αποκτά νέες διαστάσεις, καθώς η ολοκλήρωση ενός "θριαμβευτικού" τριμήνου στο ταμπλό συνέπεσε χρονικά και με την ολοκλήρωση της δημοσίευσης απογοητευτικών αποτελεσμάτων α΄ τριμήνου για τις εισηγμένες, μειωμένων έως και 47%.

Όπως επισημαίνει ο φίλτατος κ. Μ. Χατζηδάκης της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ, από τις 274 εισηγμένες εταιρίες που είχαν ανακοινώσει αποτελέσματα τριμήνου εώς και την Παρασκευή 146 εξ αυτών ή ποσοστό 53% ήταν κερδοφόρες στο τρίμηνο, ενώ το 47% εμφάνισε ζημίες. Με άλλα λόγια, ο ένας στους δύο… χάνει.

Στο επίκεντρο των αποτελεσμάτων αυτών φυσικά ο τραπεζικός τομέας που κυριάρχησε και στην πρόσφατη κούρσα τιμών, ωθώντας τον κλαδικό του δείκτη FTSE σε κέρδη άνω του 41,70% από την αρχή του έτους.

Αν και τα αποτελέσματα του τραπεζικού τομέα υπήρξαν θετικότερα του αναμενομένου κατά το α΄ τρίμηνο, δικαιώνοντας έως έναν βαθμό την αντίστοιχη πορεία τιμών στο ταμπλό, το ενδιαφέρον πλέον μετατοπίζεται στο β΄ τρίμηνο.

Κυριότερα, μετατοπίζεται στη διαδικασία παράτασης που οι τράπεζες έδωσαν σε πελάτες τους και βεβαίως στον ίδιο τους τον εαυτό, αναχρηματοδοτώντας χορηγήσεις επί ένα ή και περισσότερα έτη, αποφεύγοντας έτσι τον ενδεχόμενο κλοιό επισφαλειών που αυτές ίσως δημιουργούσαν…

Σε οποιαδήποτε περίπτωση, αν και δουλειά των χρηματιστηριακών αγορών είναι να προεξοφλούν, το πρόσφατο ράλι ανόδου βασίστηκε στην αυξημένη ρευστότητα που διοχετεύτηκε στο Χ.Α., γεγονός που ασφαλώς δεν βρίσκει άμεση αντιστοιχία στην πορεία των επί της ουσίας αποτελεσμάτων των εισηγμένων… Ακόμη και των τραπεζών.

Αλλά βέβαια γι' αυτό υπάρχουν και οι ανοιχτές πωλήσεις

[email protected]  

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v