Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πόσο "ασφαλείς" είναι οι απανταχού αγορές;

Οι ευρείες μεταρρυθμίσεις των κανόνων εποπτείας των χρηματοοικονομικών και πιστωτικών αγορών που προωθούνται τόσο στις ΗΠΑ όσο και από την Κομισιόν απαντούν, κατά τα φαινόμενα, στο εύλογο και προφανές.

Πόσο ασφαλείς είναι οι απανταχού αγορές;
Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Οι ευρείας κλίμακας μεταρρυθμίσεις των κανόνων εποπτείας των χρηματοοικονομικών και πιστωτικών αγορών που προωθούν τόσο η αμερικανική κυβέρνηση όσο και η Κομισιόν απαντούν, κατά τα φαινόμενα, στο εύλογο και προφανές.

Ακόμη όμως και για τη συνειδητοποίηση του γεγονότος αυτού απαιτήθηκε η ύπαρξη μιας μείζονος σημασίας κρίσης.

Τα συγκοινωνούντα δοχεία μεταξύ των πιστωτικών, χρηματοοικονομικών, χρηματιστηριακών, προθεσμιακών, ασφαλιστικών και κάθε λογής αγορών είναι ορατά περισσότερο από ποτέ, υπό το πρίσμα της παγκοσμιοποιημένης λειτουργίας τους.

Δεν απαιτείται πλέον η υιοθέτηση θεωριών χάους, όπως η περίφημη που θέλει… το πέταγμα μιας μύγας στην Ιαπωνία να οδηγεί στην κατάρρευση μιας ασφαλιστικής στις ΗΠΑ, για να καταστούν ορατά.

Ασφαλιστικές εταιρίες που επένδυαν μαζικά σε τοξικά προϊόντα, πιστωτικοί φορείς που προσέτρεχαν συστηματικά σε ασφαλιστικά εργαλεία αντιστάθμισης κινδύνου και επενδυτικοί οργανισμοί οι οποίοι λειτουργούσαν χωρίς να έχουν καν γνωστοποιήσει τη… διεύθυνσή τους στις αρμόδιες εποπτικές αρχές συνέθεταν ένα εκρηκτικό μίγμα στα θεμέλια του ίδιου του συστήματος.

Αποτελούσαν και συνεχίζουν να αποτελούν τα συστατικά στοιχεία του λεγομένου συστημικού κινδύνου.

Εάν στον απόηχο αυτής της κρίσης κύριο μέλημα όσων κρατούν τα ηνία είναι η σταθεροποίηση των αγορών και η επιστροφή της οικονομίας σε συνθήκες ομαλότητας και ανάπτυξης, το επόμενο λογικό βήμα θα πρέπει να αφορά στη θέσπιση ενιαίου πλαισίου εποπτείας τους.

Για να θέσουμε το όλο θέμα υπό αμιγώς ελληνικές διαστάσεις, για ποιους ακριβώς λόγους θα έπρεπε σήμερα οι ασφαλιστικές εταιρίες να εποπτεύονται μόνο από το πάλαι ποτέ υπουργείο Εμπορίου και νυν Ανάπτυξης;

Δεν επενδύουν στις κάθε λογής αγορές; Δεν διατηρούν θυγατρικές αμοιβαίων κεφαλαίων; Δεν συνδέονται με το λοιπό χρηματοπιστωτικό σύστημα;

Τα πιστωτικά ιδρύματα και οι χρηματιστηριακές εταιρίες, πάλι, γιατί θα έπρεπε να έχουν διαφορετικό πλαίσιο εποπτείας; Ούτως ή άλλως, το σύνολο των πιστωτικών ιδρυμάτων δεν διαθέτει... στασίδι στο Χ.Α.;

Η τραπεζοκεντρική διάρθρωση που διαθέτει σήμερα το ευρύτερο χρηματοπιστωτικό σύστημα στην Ευρώπη και βεβαίως και στη χώρα μας έχει ωθήσει την Ε.Ε. στην υιοθέτηση του μοντέλου της λεγόμενης εναλλακτικής πλατφόρμας συναλλαγών, με όποιο χρώμα ή σχήμα και εάν αυτή εμφανίζεται και με στόχο την αποφυγή των οργανωμένων αγορών και των αυξημένων εξόδων που αυτές συνεπάγονται για τις τράπεζες.

Η τρέχουσα κρίση δεν θα έπρεπε να οδηγήσει στην αναθεώρηση του πλαισίου λειτουργίας των αγορών αυτών;

Αν όχι τώρα, πότε ακριβώς πρέπει να θεσπίσει ο νομοθέτης ένα... ασφαλέστερο πλαίσιο λειτουργίας του συστήματος;

[email protected]


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v