Περί Κωτσόβολου και Κλουκίνα Λάππα!

Είναι επιτυχία του Φουρλή η πώληση του Κωτσόβολου στα 6,5 ευρώ; Μήπως πιάσαμε τους Άγγλους στον ύπνο; Αναγνώστης μας έχει διαφορετική άποψη και την εκθέτει.

Περί Κωτσόβολου και Κλουκίνα Λάππα!
Είναι επιτυχία του Φουρλή η πώληση του Κωτσόβολου στα 6,5 ευρώ; Μήπως πιάσαμε τους Άγγλους στον ύπνο; Αναγνώστης μας έχει διαφορετική άποψη και την εκθέτει.

”Διαβάζω τα άρθρα σας καθημερινά στην ιστοσελίδα www.euro2day.gr και θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την πολύ καλή δουλειά που έχετε κάνει και συνεχίζετε να κάνετε, καθώς και να σας συγχαρώ για τον καυστικό τρόπο με τον οποίο σχολιάζετε τα γεγονότα.

Η σημερινή επικοινωνία αποτελεί μέρος μιας βαθιάς λύπης για τον τρόπο που χειρίζονται οι επιχειρηματίες και οι θεσμικοί τον θεσμό της μετοχικής ιδέας.

Αφορμή η εξαγορά της Κωτσόβολος Α.Ε., που σύμφωνα με πολλούς συναδέλφους σας αποτελεί μια επιτυχή εξαγορά. Να ρωτήσω με το φτωχό μυαλό του επενδυτή, επιτυχή για ποιον;

Για τον μικρομέτοχο επενδυτή που αγόρασε την εταιρεία στην εισαγωγή της τον 12/1999 με τιμή εισαγωγής 24,95, αυτό δεν μπορεί να είναι παρά μια αποτυχία, αφού τώρα του προσφέρεται η τιμή των 6,5 ευρώ. Μα, μας περνάνε για χαζούς;

Όταν ο υπεύθυνος της ΑΕΛΔΕ η ο υπεύθυνος της χρηματιστηριακής καλέσει τον επενδυτή, θα του εκθειάσει το πόσο καλή τιμή είναι αυτή και θα τον πληροφορήσει ότι όλοι οι υπόλοιποι και κυρίως οι θεσμικοί παράγοντες αισθάνονται ικανοποιημένοι και προχωρούν στις απαιτούμενες πωλήσεις, έτσι ώστε να αποκτήσει και η άμοιρη Dixons το ποσοστό που θέλει.

Σε λίγο θα μας πουν ότι τα κοροϊδέψαμε τα Αγγλάκια και τους τα ”φορτώσαμε”. Κανένας όμως δεν μπορεί να μας πει γιατί η Dixons θέλει να αγοράσει τον Κωτσόβολο.

Μάλλον, λέω εγώ, για να αποκτήσει τα προβλήματα που έχει η εταιρεία και που τόσο καιρό μας τα ανέλυαν οι επιστήμονες οικονομολόγοι...

Φαντάζομαι η επόμενη εξαγορά μπορεί να είναι ο Κλουκίνας Λάππας και η τιμή της δημόσιας πρότασης να είναι τα 4,50 ευρώ, δηλαδή με premium 16% από την τρέχουσα τιμή. Αυτό είναι το ελληνικό χρηματιστήριο.

Αλήθεια, που είναι ο κύριος Καραγκούνης να προστατεύσει τα συμφέροντα των μικρομετόχων ή ο κύριος Αλβανός ή κάποιος τέλος πάντων. Η εμπιστοσύνη στο χρηματιστήριο δεν έρχεται με δηλώσεις ούτε με προεκλογικές καμπάνιες, έρχεται με ανταπόδοση της εμπιστοσύνης προς τον μέτοχο.

Ξέχασαν φαίνεται οι κύριοι οικονομικοί διευθυντές ότι πρωταρχικός στόχος μιας επιχείρησης είναι η μεγιστοποίηση της περιουσίας των μετόχων της και όχι τα παιχνίδια των μετοχών.

Ας δούνε τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις όλου του πλανήτη που είναι αυτές που ανταπέδωσαν την εμπιστοσύνη του κόσμου που επένδυσε στις μετοχές αυτών των εταιρειών. Ας κοιτάξουμε για παράδειγμα τη Royal Bank of Scotland”.

Για την... αντιγραφή: Θανάσης Μαυρίδης


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v