Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Stat Bank: Μελέτη για καύσιμα και λιπαντικά

Αυξημένος κατά 30% εμφανίζεται ο κύκλος εργασιών 54 εταιριών εμπορίας καυσίμων – λιπαντικών κατά το 2005 σε σχέση με 2004, σύμφωνα με τη μελέτη της Stat Bank. Η αύξηση τζίρου δεν στάθηκε ικανή να βελτιώσει τη κερδοφορία τους, η οποία εμφάνισε μείωση 27%.

Stat Bank: Μελέτη για καύσιμα και λιπαντικά
Αυξημένος κατά 30% εμφανίζεται ο κύκλος εργασιών 54 εταιριών εμπορίας καυσίμων – λιπαντικών κατά το 2005 σε σχέση με 2004, σύμφωνα με τη μελέτη της Stat Bank. Η αύξηση τζίρου δεν στάθηκε ικανή να βελτιώσει τη κερδοφορία τους, η οποία εμφάνισε μείωση 27%.

Σημειώνεται, ότι η έρευνα της STAT BANK βασίστηκε στα στοιχεία των εταιριών που δημοσίευσαν ισολογισμό ως 13 Ιουνίου 2006.

Από τα παραπάνω στοιχεία εξαιρείται η Shell η ιδιαίτερα υψηλή κερδοφορία της οποίας οφείλεται στη μεταβίβαση οικονομικών δικαιωμάτων χρήσεως σημάτων και ο συνυπολογισμός των αποτελεσμάτων της κάνει τη σύγκριση των στοιχείων μη συγκρίσιμη.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι και κατά τη περυσινή χρήση είχε καταγραφεί μείωση κερδοφορίας της τάξεως του 16%. Τόσο η περυσινή όσο και η φετινή μείωση κερδών αποδίδεται στο γεγονός ότι οι υψηλότερες τιμές με τις οποίες οι εταιρίες αγόρασαν από τα διυλιστήρια ”ροκάνισαν” τα κέρδη των εταιριών εμπορίας αφού η συντριπτική πλειοψηφία αυτών εξακολούθησαν να συμμετέχουν σε έναν αδυσώπητο πόλεμο τιμών.

Ενδεικτικό των δυσκολιών της αγοράς είναι το γεγονός ότι από το σύνολο των εταιριών του δείγματος, οι 23 εμφάνισαν μείωση κερδών, ενώ 13 παρουσίασαν ζημιές.

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα έρευνας της STAT BANK, το 2005 οι συνολικές πωλήσεις 54 εκ των ισχυρότερων εταιριών εμπορίας καυσίμων διαμορφώθηκαν στο επίπεδο των 7,86 δισεκατομμυρίων ευρώ, ποσό αυξημένο κατά 30% σε σχέση με το 2004.

Εάν σε αυτό συνυπολογιστεί και ο τζίρος της Shell και της Αρετάκης ΑΕΕ (πρώτη υπερδωδεκάμηνη εταιρική χρήση) τότε ο συνολικός τζίρος που διαχειρίστηκαν οι 56 μεγαλύτερες εταιρίες καυσίμων – λιπαντικών ανήλθε σε 9,3 δισεκατομμύρια ευρώ.

Αντιστοίχως, τα συνολικά καθαρά κέρδη των (54) εταιριών με συγκρίσιμα στοιχεία μειώθηκαν κατά 27,2% για να διαμορφωθούν στο επίπεδο των 95,2 εκατομμυρίων ευρώ. Εάν σε αυτά συνυπολογίσει κανείς και τα κέρδη της Shell και της Αρετάκης τότε η συνολική κερδοφορία ανέρχεται σε 189,7 εκατομμύρια ευρώ.

Σύμφωνα με την έρευνα της STAT BANK, τα γεγονότα που ξεχωρίζουν και ταυτοχρόνως σηματοδοτούν την πορεία της αγοράς και του ανταγωνισμού είναι τα παρακάτω:

* Στο σύνολό τους οι ελληνικές επιχειρήσεις διεύρυναν το μερίδιο αγοράς τους, αποσπώντας πολύτιμους πόντους από τα δύο πολυεθνικά συγκροτήματα που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας. Η πολιτική των χαμηλών τιμών θα αποτελέσει τον βασικό μοχλό ανακατανομής των μεριδίων αγοράς και κατά το 2006.

* Η πολυεθνική Shell εμφάνισε σοβαρή αύξηση στη κερδοφορία της, γεγονός που οφείλεται στην εισροή έκτακτων εσόδων από μεταβίβαση οικονομικών δικαιωμάτων χρήσεως σημάτων.

* Η Aegean Oil συνεχίζοντας τη θεαματική της πορεία εμφάνισε τη μεγαλύτερη αύξηση πωλήσεων (57,5%) μεταξύ των μεγάλων εταιριών εμπορίας καυσίμων.

* Από τις μεγάλες εταιρίες του κλάδου τις μεγαλύτερες αυξήσεις πωλήσεων εμφάνισαν οι εταιρίες ΕΤΕΚΑ, Revoil και Cyclon.

--- Οι εταιρίες

Πριν γίνει καταγραφή των επιδόσεων των εταιριών αξίζει να αναφερθεί ότι οι αλλαγές που έχουν γίνει λόγω της εφαρμογής των διεθνών λογιστικών προτύπων έχουν οδηγήσει σε διαφοροποιήσεις στην τελική κατάταξη, αφού άλλες εταιρίες υπολογίζουν τους δασμούς στον κύκλο εργασιών τους ενώ άλλες όχι.

* Η κρατικών συμφερόντων ΕΚΟ διατήρησε την πρωτιά της στον κλάδο μειώνοντας ωστόσο τις επιδόσεις της στο επίπεδο της κερδοφορίας.

* Η εν Ελλάδι θυγατρική της πολυεθνικής BP εμφάνισε υποχώρηση στην κερδοφορία της αν και αυτή εξακολουθεί να κινείται στα επίπεδα των 34 εκατομμυρίων ευρώ. Η επιχείρηση εξακολουθεί να κατέχει δεσπόζουσα θέση με ανοδική πορεία στην εγχώρια αγορά γεγονός που συνδέεται με την υλοποίηση επενδυτικών σχεδίων τόσο στο δίκτυο όσο και τον τομέα μεταφοράς καυσίμων.

* Η Shell εμφανίζει ελαφρά άνοδο των πωλήσεών της, υποδεέστερη όμως του μέσου όρου αύξησης του τζίρου της αγοράς.

* Η εταιρία Jetoil των αδελφών Νίκου και Κυριάκου Μαμιδάκη βελτίωσε σταθερά τις επιδόσεις της, κατορθώνοντας μάλιστα να αυξήσει αισθητά κύκλο εργασιών και καθαρή κερδοφορία.



* Σε θετική τροχιά κινήθηκε η Avin του ομίλου της Μότορ Όιλ, η οποία αύξησε τον τζίρο της αλλά και τη κερδοφορία της.

* Τον υψηλότερο ρυθμό αύξησης πωλήσεων εμφανίζει η Aegean Oil, που διευθύνεται από τον κ. Ιάκωβο Μελισσανίδη. Η εταιρία αυτή, μέλος του ομίλου της Aegean του Δημ. Μελισσανίδη, κατέκτησε σε 6 χρόνια την 6η καλύτερη θέση στον κατάλογο με τις υψηλότερες πωλήσεις και την 5η καλύτερη θέση στην αγορά βενζινών. Τα βασικά όπλα της εταιρίας είναι η επιθετική εμπορική πολιτική και η εταιρική ταυτότητά της. Η εταιρία ναυπηγεί σειρά διπύθμενων πλοίων για τον εφοδιασμό με καύσιμα των ελληνικών νησιών, γεγονός που αναμένεται να αλλάξει τους συσχετισμούς δυνάμεων αφού θα μειώσει τη σημασία των αποθηκευτικών χώρων.

* Η εισηγμένη στο Χρηματιστήριο Αθηνών Elin, που διευθύνεται από τον κ. Χάρη Κυνηγό αποδείχθηκε για μια ακόμη χρονιά η 6η πλέον κερδοφόρος επιχείρηση του κλάδου και μια από τις πλέον νοικοκυρεμένες (χρηματο-οικονομικά) επιχειρήσεις του κλάδου. Έμφαση στη δραστηριότητά της έχει δώσει στο θέμα της ποιότητας των προϊόντων της μέσω της συνεργασίας της με το Ε.Μ.Πολυτεχνείο. Η διοίκηση της εταιρίας επένδυσε πρόσθετα κεφάλαια στην εξυπηρέτηση των ελληνικών νησιών μέσω της ναυπήγησης ειδικών πλοίων ανεφοδιασμού τους.

* Η ΕΤΕΚΑ είναι μια από τις επιχειρήσεις με την μεγαλύτερη αύξηση πωλήσεων. Η διοίκηση της εταιρίας υπό τον κ. Γ. Σπανό, έχει νοικοκυρέψει το δίκτυό της ενώ υλοποιεί επενδυτικό πρόγραμμα διεύρυνσης της παρουσίας της σε μεγάλες επαρχιακές πόλεις, επαρχία.

* Σε ικανοποιητικά επίπεδα διαμορφώθηκαν και τα οικονομικά μεγέθη της εισηγμένης στο Χρηματιστήριο Αθηνών εταιρείας Revoil υπό τη διεύθυνση των κκ Ευάγγελου και Γεωργίου Ρούσσου. Συγκεκριμένα, ο κύκλος εργασιών παρουσίασε αύξηση της τάξης του 37%. Αντιστοίχως, η κερδοφορία της διαμορφώθηκε στα 2,7 εκατομμύρια ευρώ. Η διοίκηση της Revoil με σταθερά βήματα διευρύνει το δίκτυο πρατηρίων της.

* Στις επόμενες θέσεις βρέθηκαν οι εταιρίες Silk Oil, Cyclon, El Petrol και Dracoil. Και οι τέσσερις εμφάνισαν ανοδική πορεία πωλήσεων.

* Θετική εξάλλου εμφανίζεται η πορεία των εταιριών μεταπώλησης καυσίμων με έντονη παρουσία στη διακίνηση ντίζελ θέρμανσης. Κυρίαρχη παρουσία στο συγκεκριμένο τομέα κατέχει η Athens Oil, που ελέγχεται από την οικογένεια του κ. Μίτζολη, Η εταιρία διαθέτει 35 ιδιόκτητα οχήματα μεταφοράς ντίζελ με τα οποία τροφοδοτεί το 35% των πολυκατοικιών της Αθήνας με πάνω από 10 διαμερίσματα. Η Athens Oil εμφάνισε αύξηση πωλήσεων της τάξεως του 25%.

Μεταξύ των σημαντικότερων μεταπωλητών καυσίμων, με έντονη παρουσία στη διακίνηση πετρελαίου θέρμανσης στην Αθήνα είναι και οι επιχειρηματίες Κ. Φλώρος, Μιχ. Σασλόγλου, Αν. Κάσσης (Al Petrol), Γιώργος Μασσαλής (ελέγχει την Ευρωθέρμ με εγκαταστάσεις στον Ταύρο), Στέφανος Κάλης (με εγκαταστάσεις στον Άλιμο), Αθ. Πίπογλου, Γιώργος Σταμέλος, Αφοί Κουτσουμπή. Σουλιώτης (Petrotherma), Λιώμας (Petroheat) Σιγαλός (Σήγκαλ Όιλ).

--- Οι σημαντικότεροι κλάδοι

Πέραν του κλάδου εμπορίας πετρελαιοειδών, οι κλάδοι που διαχειρίστηκαν το συντριπτικό τμήμα του τζίρου του ελληνικού εμπορίου είναι αυτοί των σουπερμάρκετ - πολυκαταστημάτων, των αυτοκινήτων, των φαρμάκων - καλλυντικών, των μηχανών γραφείου, των ηλεκτρικών συσκευών, των προϊόντων κινητής τηλεφωνίας, των τροφίμων - ποτών και της ένδυσης - υπόδησης.

Τρεις κλάδοι πάντως φαίνεται να μονοπωλούν τις εξελίξεις, αφού ελέγχουν περίπου το 65% του συνολικού τζίρου του ελληνικού εμπορίου: στα πρατήρια, στα σουπερμάρκετ και στις αντιπροσωπείες αυτοκινήτων ”ανακυκλώθηκαν” πάνω από 21 δισ. ευρώ από τα 35,5 δισ. ευρώ που ήταν ο συνολικός τζίρος των 200 μεγαλύτερων εμπορικών επιχειρήσεων.

Πέραν από κλάδους, οι μεγάλες (βάσει πωλήσεων) εταιρίες φαίνεται ότι εμφάνισαν υψηλότερες αντοχές στις δυσκολίες της αγοράς. Ενδεικτικό των αντοχών του σκληρού πυρήνα του ελληνικού εμπορίου είναι το γεγονός ότι από τις 200 σημαντικότερες (βάσει πωλήσεων) εισαγωγικές και εμπορικές επιχειρήσεις οι 181 εμφάνισαν κέρδη και μόνον οι 19 παρουσίασαν ζημιές. Επίσης, αν και ορισμένοι κλάδοι εμφάνισαν μείωση των επιδόσεών τους, δεν υπήρξε ούτε ένας κλάδος που να αποδείχθηκε ζημιογόνος. Συνολικά το μέσο καθαρό περιθώριο κέρδους για τις 200 πρώτες επιχειρήσεις ήταν 3,42%.

* Oι πίνακες με την πορεία των εταιριών της μελέτης της Stat Bank δημοσιεύεται στη δεξιά στήλη: ”Συνοδευτικό Υλικό”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v