Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

”Καυτό” εννεάμηνο για έξι εισηγμένες

Mε έντονο ενδιαφέρον αναμένει η χρηματιστηριακή αγορά μέσα στον Νοέμβριο τη δημοσίευση των λογιστικών καταστάσεων εννεαμήνου των εισηγμένων εταιρειών, από όπου θα προκύψουν σαφέστερες εκτιμήσεις για τα εκτιμώμενα εταιρικά κέρδη του 2007. Τι γίνεται με τις περιπτώσεις των Ηρακλής, Μοχλός, Πλαστικά Θράκης, Mevaco, Αγροτική Ασφαλιστική, Καρδασιλάρης.

”Καυτό” εννεάμηνο για έξι εισηγμένες
του Στέφανου Κοτζαμάνη

Mε έντονο ενδιαφέρον αναμένει η χρηματιστηριακή αγορά μέσα στον Νοέμβριο τη δημοσίευση των λογιστικών καταστάσεων εννεαμήνου των εισηγμένων εταιρειών, καθώς:

* Θα προκύψουν σαφέστερες εκτιμήσεις για τα εκτιμώμενα εταιρικά κέρδη του 2007, όπως επίσης και ασφαλέστερες προβλέψεις για την πορεία των αποτελεσμάτων της επόμενης χρήσης.

* Στις τράπεζες θα φανούν -αν υπάρχουν και πόσες είναι- οι πρώτες επιπτώσεις από την όξυνση του ανταγωνισμού στο μέτωπο των καταθέσεων και από την επίδραση που προκάλεσε η υπόθεση των subprime loans στην αγορά των εταιρικών ομολόγων.

* Στις ασφαλιστικές εταιρείες θα φανεί αν υπάρχουν σημαντικές ζημίες από τις καταστροφικές πυρκαγιές του Αυγούστου.

* Σε αρκετές μεταλλουργικές εταιρείες θα εμφανιστούν οι επιδράσεις από την πορεία των τιμών των μετάλλων κατά το τρίτο τρίμηνο της χρήσης.

Τα αποτελέσματα εννεαμήνου αφορούν στους επενδυτές όλων των εταιρειών, ωστόσο στην περίπτωση κάποιων εισηγμένων τα πράγματα γίνονται πολύ σοβαρότερα. Και αυτό γιατί η τελική εικόνα των λογιστικών τους καταστάσεων ενδεχομένως να επηρεάσει δραστικά την πορεία των μετοχών τους στο ταμπλό της Σοφοκλέους.

Οι έξι περιπτώσεις που ακολουθούν είναι άκρως ενδεικτικές:

ΑΓΕΤ ΗΡΑΚΛΗΣ: Η μετοχή διαπραγματεύεται στην περιοχή των 17,40 ευρώ, καταγράφοντας απώλειες της τάξεως του 3,3% το τελευταίο εξάμηνο.

Οι ”οπαδοί” της τη θεωρούν σαφώς υποτιμημένη λόγω του ότι στο ίδιο επίπεδο τιμών οι Γάλλοι της Lafarge -σε χαμηλότερο επίπεδο Γενικού Δείκτη- αγόρασαν φέτος επιπλέον ποσοστό 26% των μετοχών της εταιρείας από την Εθνική Τράπεζα και επίσης εξαιτίας του ότι η μερισματική απόδοση του τίτλου βρίσκεται στο εντυπωσιακό 5,7%.

Αν στο εννεάμηνο η ΑΓΕΤ Ηρακλής εμφανίσει σημαντική βελτίωση της κερδοφορίας της, τότε αυτό θα αποτελέσει ένα ακόμη πλεονέκτημα για τη μετοχή, με δεδομένη μάλιστα και τη θετική εποχικότητα που παρατηρείται στο γ΄ τρίμηνο κάθε έτους για τη ζήτηση τσιμέντου.

Κατά το α΄ εξάμηνο του 2007 η ΑΓΕΤ Ηρακλής σημείωσε άνοδο πωλήσεων μόλις κατά 0,5% και καθαρών κερδών κατά 5% (40 ευρωλεπτά ανά μετοχή). Ωστόσο, τα αποτελέσματα του β΄τριμήνου επηρεάστηκαν αρνητικά από την προσωρινή διακοπή της λειτουργίας της μονάδας στη Χαλκίδα (συντήρηση), καθώς και από πρόβλεψη για δαπάνες προγράμματος εθελουσίας εξόδου.

ΜΟΧΛΟΣ: Με κεφαλαιοποίηση περίπου 44 εκατ. ευρώ και πτώση 15,4% στο ταμπλό κατά τον τελευταίο μήνα διαπραγματεύεται η θυγατρική εταιρεία της Τεχνικής Ολυμπιακής στο ταμπλό της Σοφοκλέους. Πέρυσι κατάφερε να επιστρέψει στην κερδοφορία και κατά το α΄ εξάμηνο αποτέλεσε μία από τις θετικότερες εκπλήξεις σημειώνοντας άνοδο του κύκλου εργασιών από τα 168 στα 178 εκατ. ευρώ, EBITDA 9 εκατ. ευρώ και καθαρών κερδών 4,29 εκατ. ευρώ.

Με βάση την τρέχουσα κεφαλαιοποίηση, το P/E της μετοχής προσεγγίζει το 10, με βάση όμως τα κέρδη μόνο του α΄ φετινού εξαμήνου (!), και τώρα το εννεάμηνο αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον για να αποκτήσουμε καλύτερη εικόνα σχετικά με το αν τα κέρδη εξαμήνου ήταν απλώς ανοδική παρένθεση ή αν τελικά ο Μοχλός μπορεί να συνεχίσει να τα αυξάνει με ανάλογους ρυθμούς.

ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΘΡΑΚΗΣ: Μετά το περυσινό profit warning ούτε και η πορεία του α΄ φετινού τριμήνου ξεκίνησε με τις καλύτερες προϋποθέσεις.

Ωστόσο, τα πράγματα πήγαν αρκετά καλύτερα στο β΄ τρίμηνο, με αποτέλεσμα στο εξάμηνο η εισηγμένη να σημειώσει πωλήσεις 116,5 εκατ. ευρώ και καθαρά κέρδη 6,12 εκατ. έναντι 6,28 εκατ. Βέβαια, τόσο τα περυσινά όσο και τα φετινά κέρδη του α΄ εξαμήνου έχουν επηρεαστεί από έκτακτης φύσεως κέρδη τα οποία προέρχονται από πωλήσεις παγίων (3,2 εκατ. φέτος και 3 εκατ. πέρυσι).

Σε κάθε περίπτωση, με την τρέχουσα κεφαλαιοποίηση της Πλαστικά Θράκης στα 87 εκατ. ευρώ, ο δείκτης P/BV υπολείπεται της μονάδας (ίδια κεφάλαια στα 102 εκατ. ευρώ) και το ζητούμενο είναι πόσο ελκυστικός αναμένεται να εμφανιστεί ο δείκτης P/E με βάση τα φετινά λειτουργικά κέρδη.

Οι ”οπαδοί” της μετοχής λοιπόν υποστηρίζουν ότι το κακό έγινε κατά το περυσινό τελευταίο τρίμηνο του 2006, όταν η άνοδος του κόστους των πρώτων υλών συρρίκνωσε δραστικά τα περιθώρια κέρδους και πως μέσα στο 2007 θα βλέπαμε ανάκαμψη των περιθωρίων κέρδους από τρίμηνο σε τρίμηνο. Πράγματι, το πρώτο φετινό τρίμηνο ήταν καλύτερο από το τελευταίο του 2006 και το δεύτερο φετινό καλύτερο από το πρώτο.

Επομένως, στα αποτελέσματα εννεαμήνου θα έχουμε πολύ πιο σαφή εικόνα για το πόσο θα αποκατασταθεί το μικτό περιθώριο κέρδους της εισηγμένης και για το αν η μετοχή της εταιρείας θα διαπραγματεύεται με έναν εξαιρετικά ελκυστικό δείκτη P/E.

MEVACO: Η εταιρεία διαπραγματεύεται με κεφαλαιοποίηση 30,5 εκατ. ευρώ, έχοντας μετοχικές απώλειες περίπου 14% το τελευταίο εξάμηνο στο ταμπλό της Σοφοκλέους. Κατά την τελευταία τριετία οι ρυθμοί ανάπτυξής της ήταν πολύ υψηλοί και το 2007 θεωρείται από τη διοίκησή της ένα μεταβατικό στάδιο, προκειμένου από τον επόμενο χρόνο να συνεχιστεί η άνοδος.

Για φέτος, λοιπόν, η Mevaco είχε στοχεύσει σε οικονομικές επιδόσεις αντίστοιχες των περυσινών (κέρδη 3,1 εκατ. ευρώ). Αν ο στόχος της επιτευχθεί, τότε το P/E της μετοχής θα καταστεί μονοψήφιο και η μερισματική απόδοση θα κυμανθεί γύρω στο ιδιαίτερα ελκυστικό 5%.

Κατά το α΄ φετινό εξάμηνο, ωστόσο, τα καθαρά κέρδη της Mevaco υποχώρησαν κατά 28% και τώρα αναμένεται με ενδιαφέρον η επίδοση εννεαμήνου, προκειμένου να δούμε αν η απόκλιση του α΄ εξαμήνου θα μπορούσε να καλυφθεί μέσα στο δεύτερο μισό του έτους.

ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ: Παρά το γενικότερα ”θερμό” χρηματιστηριακό κλίμα και την ανοδική πορεία των αποτελεσμάτων της, η μετοχή της Αγροτικής Ασφαλιστικής έχει υποαποδώσει σαφώς έναντι του Γενικού Δείκτη, υποχωρώντας κατά 10% περίπου τον τελευταίο μήνα και κατά 11% το τελευταίο δωδεκάμηνο.

Με κεφαλαιοποίηση στα 101,6 εκατ. ευρώ, η θυγατρική της ΑΤΕbank σημείωσε στο α΄ εξάμηνο καθαρά κέρδη 4,5 εκατ. ευρώ, έναντι 3,2 εκατ. κατά την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

Η μετοχή διαπραγματεύεται σε λογικότατους δείκτες αποτίμησης, ωστόσο μένει να φανεί ποιες τελικά θα είναι οι επιπτώσεις στα αποτελέσματά της από τις καταστροφικές πυρκαγιές του Αυγούστου (με γεγονός τα αυξημένα μερίδια αγοράς της εισηγμένης στην επαρχία) και είναι πολύ πιθανό από τα αποτελέσματα εννεαμήνου να πάρουμε μια καλή ”πρόγευση”.

Επιπλέον, η εισηγμένη συμμετέχει με 40% στο σχήμα των εταιρειών που είχε ασφαλίσει τις αποθήκες της Πλαίσιο οι οποίες επλήγησαν από πυρκαγιά μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Οκτωβρίου (ζημία αρκετών εκατομμυρίων ευρώ).

ΚΑΡΔΑΣΙΛΑΡΗΣ: Η εισηγμένη διαπραγματεύεται με κεφαλαιοποίηση 58 εκατ. ευρώ και η μετοχή της έχει καταγράψει απώλειες γύρω στο 8% κατά το τελευταίο εξάμηνο.

Ο εισηγμένος όμιλος δέχτηκε πέρυσι ισχυρό πλήγμα από τις δραστικές και απρόβλεπτες αλλαγές που έλαβαν χώρα στην αγορά της αμυγδαλόψιχας, με άμεση συνέπεια να ξεκινήσει πρόγραμμα αναδιοργάνωσης των εργασιών και των λειτουργιών του.

Τα πρώτα θετικά δείγματα αυτού του προγράμματος φάνηκαν ήδη κατά το α΄ φετινό εξάμηνο (η πτώση του τζίρου οφείλεται στην πτώση των τιμών του προϊόντος και όχι στην υποχώρηση του όγκου πωλήσεων), με την εισηγμένη να επανέρχεται σε θετικό EBITDA (2,37 εκατ.) αλλά και σε κερδοφορία στην ”κάτω γραμμή” των αποτελεσμάτων (σε κάτι παραπάνω από μισό εκατ. ευρώ), με τη συμβολή βέβαια και έκτακτων κερδών από την ανατίμηση ενός ακινήτου της εισηγμένης στην περιοχή του Ελαιώνα.

Η εταιρεία αναμένει ενίσχυση του όγκου των πωλήσεων κατά το δεύτερο μισό του 2007, ενώ παράλληλα προχωρά σε άλλες διαρθρωτικές αλλαγές, όπως είναι η υποκατάσταση πωλήσεων χονδρικής με πωλήσεις λιανικής, η έμφαση σε επώνυμα προϊόντα κ.λπ.

Με δεδομένο ότι η κεφαλαιοποίηση των 5ς8 εκατ. είναι χαμηλή για μια πολυεθνική εταιρεία, θεσμικοί και ιδιώτες επενδυτές παρακολουθούν από κοντά κάθε τριμηνιαία λογιστική κατάσταση της Cardico προκειμένου να αξιολογήσουν τον βαθμό προόδου του προγράμματος αναδιάρθρωσης.

* Αναδημοσίευση από το φύλλο 502 της εφημερίδας ”ΜΕΤΟΧΟΣ & ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ”, 02/11 - 06/11/2007.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v