Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Τα υποτιμημένα χαρτιά, τα «πακέτα» και οι προσδοκίες

Πολλοί είναι εκείνοι που ποντάρουν σε πολλαπλασιασμό των deals και σε ευρεία διάθεση «πακέτων» μετοχών, μόλις κοπάσει το κλίμα της πολιτικής αβεβαιότητας. Τα θετικά σενάρια και ο φόβος μήπως όσοι «χτίζουν θέσεις», μείνουν τελικά με τα «χαρτιά στο χέρι».

ΧΑ: Τα υποτιμημένα χαρτιά, τα «πακέτα» και οι προσδοκίες

Συζητήσεις για το αν και κατά πόσο είναι υποτιμημένες πολλές εισηγμένες εταιρείες στο ΧΑ έχουν προκύψει μετά και τις εξελίξεις των τελευταίων μηνών, όπου η εκδήλωση αγοραστικού ενδιαφέροντος από funds του εξωτερικού ή από στρατηγικούς επενδυτές έχει ως αποτέλεσμα την ουσιαστική άνοδο των αποτιμήσεων στο χρηματιστηριακό ταμπλό.

Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η περυσινή είσοδος στρατηγικών επενδυτών στην εταιρεία καλλυντικών ΚΟΡΡΕΣ, εξέλιξη που σηματοδότησε και την έξοδο της εισηγμένης από το ΧΑ, έναντι τιμήματος που υπερέβαινε κατά πολύ την τότε τρέχουσα αποτίμησή της στο ταμπλό.

Δεύτερο παράδειγμα είναι αυτό του κλάδου της υγείας, όπου η εξαγορά του ΥΓΕΙΑ από το CVC και η «πολιορκία» του ΙΑΣΩ από το Oaktree έχουν ως αποτέλεσμα να εκτιναχθούν οι χρηματιστηριακές αξίες των εισηγμένων κατά την τελευταία διετία. Έτσι από τα τέλη του 2016 (30/12) έως και σήμερα, η μετοχή του ΥΓΕΙΑ έχει εκτοξευθεί από το 0,148 στο 0,95 ευρώ (+542%), του ΙΑΣΩ από το 0,281 στο 1,31 ευρώ (+366%) και του Ιατρικού Αθηνών από το 0,60 στο 1,42 ευρώ (+136%).

Φεύγουμε από τον κλάδο της ιδιωτικής υγείας και πάμε στα τρόφιμα, όπου η πολυεθνική SwitzGroup απέκτησε πρόσφατα την πλειοψηφία των μετοχών της εισηγμένης στην Εναλλακτική Αγορά του ΧΑ Κρητών Άρτος, καταβάλλοντας περίπου ένα ευρώ ανά μετοχή. Όσο και αν ακούγονται τώρα εκτιμήσεις πως «η εταιρεία άξιζε περισσότερο», το μόνο βέβαιο είναι πως στο ταμπλό του ΧΑ ο συγκεκριμένος τίτλος κυμαινόταν εδώ και χρόνια μεταξύ του 0,50 και του 0,70 ευρώ, δηλαδή πολύ χαμηλότερα από το τίμημα που κατέβαλαν οι Ινδοί της SwitzGroup.

Πάντως, η προσδοκία σημαντικών αλλαγών στη μετοχική διάρθρωση μιας εισηγμένης εταιρείας δεν φέρνει πάντοτε εντυπωσιακή άνοδο στο ταμπλό, ανάλογη με τα προαναφερθέντα παραδείγματα.

Για παράδειγμα, η διοίκηση της Τεχνικής Ολυμπιακής στις 21 Ιανουαρίου του 2019 ανακοίνωσε την πρόσληψη συμβούλου για την πώληση του Πόρτο Καρράς, του βασικότερου περιουσιακού της στοιχείου. Από τότε μέχρι σήμερα, ο τίτλος έχει αυξηθεί από τα 2,00 στα 2,14 ευρώ (+7%), όταν τον Οκτώβριο του 2018 είχε βρεθεί και στο 1,25 ευρώ. Η αγορά προσδοκά πως σε περίπτωση που υλοποιηθεί το deal, τότε το τίμημα θα είναι σαφώς υψηλότερο από την τρέχουσα χρηματιστηριακή αξία της εταιρείας, ωστόσο αφενός θα πρέπει να προκύψει deal και αφετέρου, η ανοδική προσδοκία για τη μετοχή να επαληθευθεί στην πράξη.

Μια αντίστοιχη περίπτωση ήταν η απόκτηση του 20% της Intrakat από τον Δημήτρη Κούτρα, η οποία μπορεί μεν να έγινε σε επίπεδα τιμών ανώτερα από τα τρέχοντα εκείνης της περιόδου (προς 1,3125 ευρώ έναντι π.χ. 1,22 ευρώ της 16ης/8/2018), ωστόσο η τιμή του τίτλου κυμαίνεται σήμερα γύρω στο 1,20 ευρώ.

Σε κάθε περίπτωση, στην αγορά έχει δημιουργηθεί ένα κλίμα προσδοκιών ότι θα μπορούσαμε να δούμε μέσα στο επόμενο δωδεκάμηνο-δεκαοκτάμηνο διαφοροποιήσεις στη μετοχική διάρθρωση αρκετών εισηγμένων εταιρειών (με ό,τι αυτό θα μπορούσε να σημάνει για τις τιμές τους στο ΧΑ), πότε μέσα από την αλλαγή ιδιοκτησιακού καθεστώτος και την προσέλκυση στρατηγικών επενδυτών και πότε μέσα από τη διάθεση μειοψηφικών «πακέτων» από τους βασικούς μετόχους σε funds και μεγάλους ιδιώτες επενδυτές.

Η προσέλκυση στρατηγικών επενδυτών αποσκοπεί στην ενίσχυση των μακροπρόθεσμων προοπτικών των εταιρειών, ενώ η διάθεση μειοψηφικών πακέτων στη διεύρυνση της διασποράς (free float) στο ΧΑ, αλλά και στην αύξηση των… τραπεζικών καταθέσεων των βασικών μετόχων.

Έτσι, όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ, δεν είναι λίγοι οι βασικοί μέτοχοι εισηγμένων που προσεγγίζονται από θεσμικούς επενδυτές για να δώσουν «πακέτα» και απαντούν πως «κάτι τέτοιο θα συζητηθεί, όταν το ταμπλό δείξει υψηλότερες αποτιμήσεις».

Κάποιοι μάλιστα εξ αυτών προσδοκούν πως μόλις κοπάσει το κλίμα της πολιτικής αβεβαιότητας στην Ελλάδα (αμέσως μετά, ή και λίγο πριν από τη διεξαγωγή των επικείμενων βουλευτικών εκλογών, καθώς το χρηματιστήριο αποτελεί συχνά προεξοφλητικό μηχανισμό), θα υπάρξουν σαφώς καλύτερες προτάσεις για αγορά «πακέτων» (ακόμη και πλειοψηφικών) για αρκετές εισηγμένες εταιρείες. Προς αυτή την κατεύθυνση θα συμβάλουν το ανοδικό ΑΕΠ της χώρας αλλά και η προσδοκία πως η όποια κυβέρνηση προκύψει, θα ενσκήψει αναγκαστικά στην άμεση αντιμετώπιση των καυτών προβλημάτων της ελληνικής οικονομίας.

Το ζήτημα βέβαια είναι αν θα επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις τους, ή μήπως όσοι χτίζουν μετοχικές θέσεις με βάση το προαναφερθέν σενάριο θα μείνουν τελικά με τα «χαρτιά» στο χέρι

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v