Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι επιθέσεις στα τάνκερ και ο κίνδυνος σύρραξης ΗΠΑ-Ιράν

Το περιστατικό στον Κόλπο του Ομάν αυξάνει τον κίνδυνο ευρύτερης πολεμικής σύγκρουσης. Τα σενάρια για τους πιθανούς δράστες και τα κίνητρα. Οι επιπτώσεις στις τιμές της ενέργειας και την παγκόσμια οικονομία.

Οι επιθέσεις στα τάνκερ και ο κίνδυνος σύρραξης ΗΠΑ-Ιράν

Ένα μήνα και μία ημέρα μετά την επίθεση με μαγνητικές νάρκες σε τέσσερα δεξαμενόπλοια έξω από τη Φουτζέιρα, κοντά στα Στενά του Ορμούζ, μια νέα, πιο σοβαρή επίθεση σημειώθηκε στη θαλάσσια αυτή περιοχή.

Δύο δεξαμενόπλοια, ένα με παναμέζικη σημαία ονόματι Kokuka Courageous και ένα άλλο με σημαία των Νήσων Μάρσαλ, το Front Altair, υπέστησαν σοβαρή ζημιά. Ένα μέλος του πληρώματος του Kokuka Courageous τραυματίστηκε, ενώ το πλοίο έμεινε ακυβέρνητο, καθώς η επίθεση προκάλεσε ρήγμα λίγο πάνω από την ίσαλο γραμμή. Το Front Altair, εν τω μεταξύ, φαίνεται πως υπέστη ακόμα πιο μεγάλη καταστροφή, καθώς φωτογραφίες πρακτορείων έδειχναν το πλοίο να έχει τυλιχτεί στις φλόγες και να πλέει ακυβέρνητο.

Γιατί έχει σημασία

Με τις ΗΠΑ και το Ιράν να βρίσκονται σε κόντρα -στο πλαίσιο της οποίας η Ουάσιγκτον έχει επιβάλει βαριές οικονομικές και διπλωματικές κυρώσεις στην Τεχεράνη, αναγκάζοντάς την να ανταποδώσει-, περιστατικά σαν αυτά μπορούν να οδηγήσουν σε στρατιωτική σύρραξη.

Oι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους, λόγου χάρη, συνέδεσαν το Ιράν με την επίθεση στη Φουτζέιρα, μολονότι το τελευταίο διατράνωσε την αθωότητά του. Το τελευταίο περιστατικό προκάλεσε αρχικά άλμα στις τιμές της ενέργειας κατά περίπου 5% (προτού κινηθούν λίγο χαμηλότερα), καταδεικνύοντας πως μια σοβαρή στρατιωτική σύγκρουση μεταξύ των δύο χωρών θα μπορούσε να επιφέρει ακόμα μεγαλύτερα οικονομικά και ενεργειακά σοκ.

O 5ος Στόλος των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι τα πλοία του παρείχαν βοήθεια στα δεξαμενόπλοια. Στην καλύτερη περίπτωση, το περιστατικό θα εντείνει τα αιτήματα της Κεντρικής Διοίκησης των ΗΠΑ για επιβολή περαιτέρω κυρώσεων, το οποίο θα οξύνει ακόμα περισσότερο τις εντάσεις.

Το Πλαίσιο

H γεωγραφική θέση και η φύση του περιστατικού έχουν δώσει τροφή για νέα σενάρια σχετικά με την άμεση εμπλοκή του Ιράν.

Η επίθεση συνέβη έξω από τις ιρανικές ακτές κοντά στο Στενό του Ορμούζ -αρκετά μακριά από τους συμμάχους του Ιράν στην Υεμένη, τους Χούθι, οι οποίοι στο παρελθόν έχουν βάλει στο στόχαστρο πλοία στην περιοχή, στο πλαίσιο του αγώνα τους κατά της σαουδαραβικής συμμαχίας που αντιμάχεται την Τεχεράνη.

Αν και δεν είναι απίθανο, θα ήταν εξαιρετικά δύσκολο για τους Χούθι να πραγματοποιήσουν μια τέτοια επίθεση. Επιπλέον, οι πρώτες αναφορές καταδεικνύουν ότι οι δράστες χρησιμοποίησαν βαρύ στρατιωτικό εξοπλισμό, όπως τορπίλες, αντιπλοϊκούς κατευθυνόμενους πυραύλους ή – -αν και λιγότερο πιθανό- ναυτικές νάρκες· αν και οι Χούθι διαθέτουν τέτοιο εξοπλισμό, οι βάσεις τους βρίσκονται πολύ μακριά για να μεταφέρουν τέτοια όπλα στην περιοχή χωρίς να εντοπιστούν.

Το Ιράν, αντίθετα, θα μπορούσε να πετύχει εύκολα τέτοιους στόχους, δεδομένης της εγγύτητάς του και τα όπλα που διαθέτει. Ωστόσο, επειδή κάποια σημάδια δείχνουν το Ιράν, αυτό δεν σημαίνει ότι η Τεχεράνη επιτέθηκε ενάντια στα δεξαμενόπλοια έξω από τις ακτές της.

Σε κάθε περίπτωση, όσες περισσότερες λεπτομέρειες έρχονται στην επιφάνεια, τόσο θα μεγαλώνει η βεβαιότητα για το ποιος βρίσκεται πίσω από την επίθεση...

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v