Το σήμα ΔΝΤ για μεγάλο κούρεμα χρέους στην Αργεντινή

Το μήνυμα που έστειλε το ΔΝΤ προς τις αγορές μέσω της ανάλυσης των στοιχείων για την οικονομία της χώρας. Θεωρεί μη εφικτή την επιδίωξη πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ. Οι οκτώ χρεοκοπίες και τα επόμενα βήματα.

Το σήμα ΔΝΤ για μεγάλο κούρεμα χρέους στην Αργεντινή

Στις 19 Φεβρουαρίου, σε δημόσια ανακοίνωσή του, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δήλωσε πως το χρέος της Αργεντινής είναι μη βιώσιμο και πως το πρωτογενές πλεόνασμα που απαιτείται για να μειωθεί το δημόσιο χρέος της χώρας δεν είναι «ούτε οικονομικά, ούτε πολιτικά εφικτό».

Στην αξιολόγηση του προγράμματος βοήθειας της Αργεντινής τον Ιούνιο του 2019, το ΔΝΤ σημείωνε πως χρειάζεται πρωτογενές δημοσιονομικό πλεόνασμα 3,5% για να σταθεροποιηθεί το χρέος της χώρας ως ποσοστό του ΑΕΠ. Το ΔΝΤ προέβλεπε επίσης μεικτή απαίτηση εξωτερικής χρηματοδότησης άνω των 90 δισ. δολαρίων για τον Αργεντινή το 2020.

Μια πιο προσεκτική ανάγνωση των ποσοτικών προβλέψεων του ΔΝΤ, αποκαλύπτει πως για να μειωθεί ουσιαστικά το χρέος της Αργεντινής, που σύμφωνα με το Ταμείο έχει έκτοτε «επιδεινωθεί αποφασιστικά», θα έπρεπε να υπάρξει μια ηρωική δημοσιονομική προσαρμογή. Ως αποτέλεσμα, το ΔΝΤ ζήτησε από τους ιδιώτες ομολογιούχους να εισέλθουν «συλλογικά» σε διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση της Αργεντινής για να αναδιαρθρωθεί το χρέος της χώρας.

Παραδεχόμενο την οικονομική πραγματικότητα στη χώρα, το ΔΝΤ δημιουργεί σκηνικό για μια ενδεχόμενη μεγάλη αναδιάρθρωση χρέους, υπό την προϋπόθεση πως η Αργεντινή θα λάβει επίσης μέτρα για να σταματήσουν τα δημοσιονομικά της ελλείμματα να δημιουργούν προβλήματα στο χρέος.

Οι πιστωτές πιθανότατα προετοιμάζονταν για μεγάλες απώλειες επί των επενδύσεών τους στην Αργεντινή, δεδομένου ότι το χρέος της χώρας ήδη τιμολογείται σε επίπεδα distress στις δευτερογενείς αγορές. Αλλά η νέα ανακοίνωση του ΔΝΤ πιθανότατα ειδοποίησε επισήμως τους ομολογιούχους της Αργεντινής πως έρχεται μια ολοκληρωτική αναδιάρθρωση του χρέους της χώρας –και με αυτήν, έναν σημαντικό «κούρεμα» των επενδύσεών τους.

Η κυβέρνηση της Αργεντινής πιθανότατα θα χρησιμοποιήσει ως «όπλο» τη νέα εκτίμησή της για να δικαιολογήσει μια σημαντική αναδιάρθρωση του χρέους και να ζητήσει παράλογα πράγματα από τους ξένους πιστωτές.

Στις αρχές της εβδομάδας, η αντιπρόεδρος Cristina Fernandez de Kirchner, ζήτησε από το ΔΝΤ να διαγράψει μέρος από τα δάνεια 45 δισ. δολαρίων που έχει χορηγήσει στη χώρα. Ωστόσο, το ΔΝΤ απέρριψε τάχιστα αυτή την πρόταση.

Για να πειστούν οι πιστωτές πως η αποδοχή «κουρέματος» αξίζει, θα πρέπει να υπάρξει ένα αξιόπιστο και ολοκληρωμένο οικονομικό πρόγραμμα που θα δείχνει πως η Αργεντινή βρίσκεται σε έναν ρεαλιστικό δρόμο για τη βιωσιμότητα του χρέους της. Σε αντίθεση με μια εγχώρια διαδικασία χρεοκοπίας, το ΔΝΤ δεν μπορεί να διατάξει μια συμφωνία «standstill», ούτε μπορεί να επιβάλει όρους στους πιστωτές.

Επιπλέον, στην ανακοίνωση του ΔΝΤ δεν αναφέρεται το ύψος της δημοσιονομικής προσαρμογής που θα απαιτούνταν. Έτσι, μένει να φανεί πόσο από το βάρος θα πέσει στους πιστωτές, κάτι που θα μπορούσε να υπονομεύσει περαιτέρω τη διαδικασία.

Η ανακοίνωση του ΔΝΤ θα μπορούσε επίσης να ενθαρρύνει την αντίσταση από την πλευρά των ομολογιούχων που θα αρνηθούν να συμμετέχουν σε μια ανταλλαγή χρέους και θα απαιτήσουν πλήρη αποπληρωμή, όπως συνέβη με το swap ομολόγων του 2005.

Υπενθυμίζεται πως η Αργεντινή έχει χρεοκοπήσει οκτώ φορές στην ιστορία. Ωστόσο, μετά τη χρεοκοπία του 2002, την αμφιλεγόμενη ανταλλαγή ομολόγων του 2005 και τη μη πληρωμή των μη συνεργάσιμων πιστωτών μέχρι το 2016, η Αργεντινή άρχισε και πάλι να δανείζεται τεράστια ποσά στις παγκόσμιες χρηματαγορές. Ως αποτέλεσμα το Buenos Aires άρχισε και πάλι να δυσκολεύεται να αποπληρώσει τις υποχρεώσεις του το 2018, με αποτέλεσμα το ΔΝΤ να στηρίξει ένα πρόγραμμα δανεισμού.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα του ΔΝΤ, η προηγούμενη κυβέρνηση της Αργεντινής άρχισε να εφαρμόζει έναν μικρό βαθμό δημοσιονομικής πειθαρχίας. Αλλά οι μη δημοφιλείς περικοπές στις δημόσιες δαπάνες είχαν τελικά ως αποτέλεσμα την εκλογή μιας λαϊκιστικής κυβέρνησης στα τέλη του 2019.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v