Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Φως στο πληθωριστικό τούνελ βλέπει η UBS, βελτιώνεται η εικόνα

Ο ρόλος της συμφόρησης στο σκέλος της προσφοράς. Πότε αναμένεται να ομαλοποιηθούν οι συνθήκες στις αλυσίδες εφοδιασμού.

Φως στο πληθωριστικό τούνελ βλέπει η UBS, βελτιώνεται η εικόνα

Το αποτύπωμα του πληθωρισμού στις ΗΠΑ ήταν άσχημο, αλλά οι πιέσεις από την παγκόσμια συμφόρηση των αλυσίδων προσφοράς χαλαρώνουν, εκτιμά η ελβετική UBS.

«Μετά την αρνητική εικόνα Μαρτίου-Απριλίου λόγω του συνδυασμού Κίνας (σ.σ. lockdown) και Ρωσίας/Ουκρανίας (σ.σ. πολεμική σύρραξη), ο παγκόσμιος δείκτης πίεσης της αλυσίδας εφοδιασμού χαλάρωσε τον Μάιο», υπολογίζουν οι αναλυτές της UBS. O δείκτης βελτιώθηκε σημαντικά και σχεδόν κάθε μεταβλητή που παρακολουθούμε, παρουσίασε μειωμένες πιέσεις. Οι χρόνοι παράδοσης και τα έξοδα αποστολής μειώθηκαν επίσης, ενώ η συμφόρηση των λιμένων στο Λος Άντζελες βελτιώθηκε, επισημαίνει.

Αντιθέτως, υπήρξε κάποια μέτρια επιδείνωση των καθυστερήσεων στον ηλεκτρονικό τομέα (η παγκόσμια παραγωγή ημιαγωγών αυξήθηκε εκ νέου με την ενίσχυση της Ταϊβάν και της Νότιας Κορέας, αλλά η παραγωγή της Κίνας μειώθηκε περαιτέρω) και οι παραγγελίες/αποθέματα των αναδυόμενων αγορών αυξήθηκαν, σε μεγάλο βαθμό λόγω της Κίνας, κάτι που είναι θετικό, όχι αρνητικό.

Άλλοι 8 μήνες πριν ομαλοποιηθούν τα πράγματα

Με αυτό τον ρυθμό, θα χρειαστούν σχεδόν 8 μήνες για να ομαλοποιηθούν οι αλυσίδες εφοδιασμού, εκτιμά η ελβετική τράπεζα, αν και είναι πιο πιθανό ότι πολλοί χρόνοι παράδοσης θα βελτιωθούν περίπου 2 μήνες μετά τις καθυστερήσεις, και αυτές με τη σειρά τους ήδη μειώνονται λόγω της απότομης μείωσης των παραγγελιών και της αύξησης της προσφοράς.

Η ανάκαμψη της Κίνας θα μπορούσε να επιταχύνει τη βελτίωση αφού η αδυναμία της χώρας εμπόδισε τη διόρθωση των παγκόσμιων εμπορικών ανισορροπιών και καθυστέρησε την επίλυση των προβλημάτων κυκλοφορίας των εμπορευματοκιβωτίων και του κόστους μεταφοράς. Αντίθετα, μια ανάκαμψη της Κίνας θα μπορούσε να προκαλέσει βελτίωση παραγωγής και των χρόνων παράδοσης, όπως αυτή που παρατηρήσαμε στην Ασία το δεύτερο εξάμηνο πέρυσι. Οι χρόνοι παράδοσης μπορούν να εξηγήσουν το ένα τρίτο του υπερβολικού πληθωρισμού στις ΗΠΑ.

Ταυτόχρονα, υπάρχουν και άλλες ενθαρρυντικές ενδείξεις ότι υπάρχει μεγαλύτερη πρόοδος:

(i) οι περιορισμοί κινητικότητας ανά τον κόσμο έχουν πλέον καταργηθεί σε μεγάλο βαθμό.

(ii) οι Αμερικανοί παραγωγοί αυτοκινήτων συνεχίζουν να τηρούν τα προγράμματα παραγωγής το β' τρίμηνο που είναι 2 εκατ. μονάδες υψηλότερα από ό,τι το α' τρίμηνο, λόγω της μείωσης των ελλείψεων σε τσιπ.

(iii) οι λιανοπωλητές των ΗΠΑ έχουν πλέον πλημμυρίσει με πλεονάζοντα αποθέματα αγαθών.

(iv) τα αυξημένα ταξίδια επιβατών ενισχύουν τις αεροπορικές εμπορευματικές μεταφορές καθώς αυξάνουν τη χωρητικότητα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v