Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η οικονομία της Ρωσίας «πετάει» παρά τα σενάρια καταστροφής

Ρωσική κυβέρνηση και Κεντρική Τράπεζα επιτυγχάνουν το «soft landing» της οικονομίας με ανάπτυξη το 2023 πάνω από 3%, ακυρώνοντας συνέπειες των κυρώσεων της Δύσης, γράφει ο Economist.

Η οικονομία της Ρωσίας «πετάει» παρά τα σενάρια καταστροφής

Παραμονή των εκλογών στη Ρωσία... Δύο χρόνια μετά την εισβολή στην Ουκρανία και οι προβλέψεις για κατάρρευση της ρωσικής οικονομίας δεν επαληθεύτηκαν. Οι «καταστροφολόγοι» ηττήθηκαν από τις εξελίξεις, υποστηρίζει σε σχετικό άρθρο του ο Economist. H ρωσική οικονομία έπεσε σε ύφεση αλλά ήταν λιγότερο σοβαρή από την αναμενόμενη και δεν είχε μεγάλη διάρκεια. 

Ο μεγαλύτερος φόβος για τη ρωσική ηγεσία ήταν ο πληθωρισμός. Ακόμη και ο Πούτιν είχε εκφράσει ανοιχτά την ανησυχία του.

Οι πεσιμιστές όμως διαψεύστηκαν. Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύτηκαν στις 13 Μαρτίου, ο πληθωρισμός τον περασμένο Φεβρουάριο -σε μηνιαία βάση- αυξήθηκε κατά 0,6%, κάτω δηλαδή από το 1,1% που «έτρεχε» τον τελευταίο μήνα του 2023.

Σε ετήσια βάση φαίνεται ότι ο πληθωρισμός δεν θα έχει περαιτέρω άνοδο, έχοντας «χτυπήσει» το 7,5% τον περασμένο Νοέμβριο. Αναλυτές προβλέπουν ότι θα υποχωρήσει στο 4,5%.

Ο πληθωρισμός στη Ρωσία εκτινάχθηκε την περασμένη χρονιά λόγω της δημοσιονομικής πολιτικής. Την περίοδο δημοσιονομικής χαλαρότητας λόγω  Covid διαδέχτηκε μια πολιτική καθολικών αυξήσεων από τον Πούτιν στα πάντα. Από τα βιομηχανικά προϊόντα μέχρι τους μισθούς των στρατιωτικών. Υπoλογίζεται -σύμφωνα πάντα με τον Economist- ότι η συνολική κυβερνητική δαπάνη αυξήθηκε 8%.

Τον περασμένο Οκτώβριο οι ονομαστικοί μισθοί των εργατών «έτρεχαν» σε ετήσια βάση με +18% έναντι του 11% στις αρχές του 2023.

Ομαλή προσγείωση

Η ρωσική κυβέρνηση και η Κεντρική Τράπεζα φαίνεται να επιτυγχάνουν το “soft landing”  (ομαλή προσγείωση) και να οδηγούν σε ρυθμούς οικονομικής ανάπτυξης αντίστοιχους με την προ εισβολής περίοδο. Σε πραγματικούς όρους πέρυσι το ΑΕΠ αυξήθηκε περισσότερο από 3%. Η ανεργία παραμένει σε ιστορικά χαμηλά.

Υπάρχουν ελάχιστα στοιχεία εταιρικής δυσφορίας. Πράγματι, ο ρυθμός κλεισίματος επιχειρήσεων έφτασε πρόσφατα σε «χαμηλό» 8ετίας. Στο δε Χρηματιστήριο της Μόσχας περιμένουν περισσότερα από 20 IPOs (Δημόσιες εγγραφές για νεοεισερχόμενες επιχειρήσεις) έναντι μόλις 9 κατά το 2023.

Τελικά οι προβλέψεις για αύξηση τoυ ΑΕΠ κατά 1,7% το 2024 μάλλον θα αποδειχθούν «πεσιμιστικές», σημειώνει ο Economist.

Για αυτές τις εξελίξεις που ουσιαστικά ακύρωσαν τα δυτικά μέτρα τιμωρίας της Μόσχας για την εισβολή στην Ουκρανία, κεντρικό ρόλο έχει διαδραματίσει η αναβάθμιση των σχέσεων με την Κίνα. Το ρωσικό πετρέλαιο πωλείται με discount (έκπτωση) στους Κινέζους, ενώ η εισαγωγή προϊόντων από την Κίνα έχει διπλασιαστεί εν σχέσει με την προ εισβολής περίοδο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v