Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Έρχονται τραπεζικές… καραμπόλες!

Παρά την κρίση, είναι προφανές ότι μέρος του τραπεζικού συστήματος της χώρας θεωρεί πως καλύτερη άμυνα είναι η… επίθεση. Τα σενάρια και οι πληροφορίες για τους μνηστήρες του Τ.Τ. και το ειδύλλιο ΕΤΕ - ΠΕΙΡ. Δήλωση Σάλλα. 

  • του Γιώργου Παπανικολάου
Έρχονται τραπεζικές… καραμπόλες!
Ίσως έπειτα από λίγο καιρό να ψάχνουμε τι αποτέλεσε τη θρυαλλίδα των εξελίξεων. Το βέβαιο όμως είναι ότι τα τραπεζικά επιτελεία στην κορυφή του ελληνικού χρηματοπιστωτικού συστήματος βρίσκονται τώρα επί ποδός πολέμου.

Η πρώτη επιβεβαιωμένη κίνηση είναι η επίσημη εμφάνιση της EFG Εurobank με ποσοστό 5,7% στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, ενώ ήδη πληροφορίες που κυκλοφορούν στην αγορά υποστηρίζουν ότι άλλο ένα ποσοστό βρίσκεται σε χέρια «φίλιων» προς την τράπεζα συμφερόντων, ανεβάζοντας το συνολικό ποσοστό στην περιοχή του 8%, κάτι που αν ισχύει προφανώς δεν θα επιβεβαιωθεί προς το παρόν.

Στο επίκεντρο όμως των εξελίξεων φαίνεται να βρίσκεται και η Εθνική. Προ μηνών διαψεύστηκαν με μεγάλη καθυστέρηση οι πληροφορίες που ήθελαν να υπάρχουν επαφές με την Alpha Bank, γεγονός που δημιούργησε την αίσθηση ότι οι δύο πλευρές μίλησαν αλλά δεν τα βρήκαν.

Προ ημερών διαψεύστηκαν εκατέρωθεν πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες υπήρξαν επαφές και με την Πειραιώς. Το εντυπωσιακό είναι ότι παρά αυτήν την «κοινή» διάψευση οι πληροφορίες στην αγορά όχι απλώς επιμένουν αλλά κάνουν λόγο και για «διάλυση των συνομιλιών στο παρά πέντε» με υπαιτιότητα της Πειραιώς.

Η ΕΤΕ δηλώνει τώρα «παρούσα» και στο ενδεχόμενο αποκρατικοποίησης του Τ.Τ., για το οποίο όλοι γνωρίζουν ότι έχει να προσφέρει σε έναν πιθανό αγοραστή από την εγχώρια αγορά υψηλή ρευστότητα (καταθέσεις που δεν καλύπτουν υφιστάμενα δάνεια ή άλλες δεσμεύσεις) αλλά και μεγάλη καταθετική βάση που συγκροτείται από χαμηλότοκες μικρού μεγέθους καταθέσεις.

Στην τρέχουσα συγκυρία (όπου το κόστος χρήματος στις διατραπεζικές αγορές αυξάνεται) αυτό το πλεονέκτημα είναι πραγματικά «χρυσό», αν και η σχετική αξία του για την ίδια την ΕΤΕ είναι μικρότερη απ' ό,τι για τους υπόλοιπους εγχώριους παίκτες.

Όπως επισημαίνουν παράγοντες της αγοράς, το Τ.Τ. φαίνεται να έχει μεγαλύτερη αξία για την EFG λόγω της επιθετικής πολιτικής την οποία ακολουθεί στην ανάπτυξή της αλλά και της κριτικής που δέχτηκε από κάποιους αναλυτές σε σχέση με το κόστος χρηματοδότησης αυτής της ανάπτυξης.

Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι το Τ.Τ. δεν θα το διεκδικήσουν άλλοι, αν υπάρξει πρόθεση αποκρατικοποίησης με συμμετοχή εγχώριων παικτών, κάτι που προς το παρόν -όπως και σήμερα διαμηνύθηκε… αρμοδίως- δεν επιθυμεί η κυβέρνηση.

Τουναντίον, σε insiders της τραπεζικής αγοράς υπάρχει η άποψη ότι η κυβέρνηση δεν επιθυμεί να ενταχθεί το Τ.Τ. σε έναν κύκλο διεκδικήσεων από το εσωτερικό, διότι μπορεί να υπάρξουν άγριες συγκρούσεις και διαγκωνισμοί, ικανοί να επιφέρουν πολιτικό κόστος.

Σε αυτήν τη φάση υπάρχει μια βεβαιότητα: Ότι όλα τα τραπεζικά επιτελεία τελούν πλέον σε καθεστώς «συναγερμού». Αν το παιχνίδι του Τ.Τ. έχει ανοίξει, έστω και βεβιασμένα, όλοι οφείλουν να μελετήσουν τις πιθανές… καραμπόλες, καθώς όπου κι αν καταλήξει (εφόσον πρόκειται για ελληνικό όμιλο), οι ισορροπίες θα ανατραπούν.

Ίσως αυτό εξηγεί το γεγονός ότι η Alpha Βank επέλεξε σήμερα να απαντά «ουδέν σχόλιο» για την υπόθεση EFG - T.T. κι ότι από την Πειραιώς ο κ. Μιχάλης Σάλλας περιορίστηκε να δηλώσει στον τραπεζικό ρεπόρτερ του euro2day ότι  "υπάρχει μια υγιής αντίδραση στην πτώση των τιμών" σχετικά με την κίνηση της Eurobank, προσθέτοντας πως "το ότι εκφράζεται ενδιαφέρον και μεταξύ των τραπεζών είναι κι αυτό πολύ ενδιαφέρον".

Στο παιχνίδι βέβαια είναι και ο όμιλος Marfin, που έχει τη ρευστότητα αλλά και τη μετοχική ισχύ να μπει δυναμικά στις όποιες εξελίξεις, είτε αντιδρώντας είτε και λαμβάνοντας την πρωτοβουλία.

Τελικά την πρώτη… ρουκέτα σε αυτήν τη φάση την έριξε η EFG Εurobank, κάνοντας μια κίνηση από την οποία πάρα πολύ δύσκολα θα βγει χαμένη. Αν γίνει ιδιωτικοποίηση του Τ.Τ. με συμμετοχή των ελληνικών τραπεζών, εκείνη ήδη έχει βάλει τη «σημαία» της σε ένα κομμάτι, πράγμα συνήθως πολύτιμο σε αυτές τις διαδικασίες.

Αν πάλι ο αγοραστής είναι ξένος, θα πρέπει να περάσει από το… «παγκάρι» της, γιατί κανείς δεν θέλει ισχυρές μειοψηφίες στα πόδια του - και μάλιστα από τον ίδιο κλάδο. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v