Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νέο ”ζήτημα” χρεώσεων στην τηλεφωνία

Στρεβλώσεις που σχετίζονται με την τιμολόγηση των υπηρεσιών τηλεφωνίας, διαπιστώνει έρευνα της εταιρίας Analysis που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό της ΕΕΤΤ. Στο επίκεντρο οι κλήσεις μεταξύ σταθερών και κινητών.

Νέο ”ζήτημα”  χρεώσεων στην τηλεφωνία
Στρεβλώσεις που σχετίζονται με την τιμολόγηση των υπηρεσιών τηλεφωνίας, διαπιστώνει σύμφωνα με πληροφορίες, έρευνα της εταιρίας Analysis που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό της ΕΕΤΤ. Στο επίκεντρο οι κλήσεις μεταξύ σταθερών και κινητών.

Η Επιτροπή προσανατολίζεται σε αυστηρές συστάσεις κατά των εταιριών καθώς παρά τις πρόσφατες μειώσεις η συγκεκριμένη αγορά στη χώρα μας θεωρείται ιδιαίτερα ακριβή, προκαλώντας βλάβη στον ανταγωνισμό.

Σε διαπιστώσεις ανάλογες με αυτές της δημόσιας διαβούλευσης που είχε διενεργήσει πέρυσι η ΕΕΤΤ για το θέμα των υψηλών τελών τερματισμού κλήσεων από σταθερά σε κινητά τηλέφωνα, καταλήγει η έκθεση της εταιρίας Analysis, παρά το γεγονός ότι οι τρεις εταιρίες προχώρησαν κατά τον τελευταίο χρόνο σε σημαντικές μειώσεις.

Η Επιτροπή προσανατολίζεται σε ριζικές λύσεις προκειμένου να ανατρέψει τη συγκεκριμένη ”στρέβλωση” που παρατηρείται στην αγορά τηλεπικοινωνιών.

Ειδικότερα, η έκθεση, το πλήρες κείμενο της οποίας αναμένεται να παραδοθεί στα τέλη του Ιουλίου, αναφέρει σύμφωνα με πληροφορίες ότι τα συγκεκριμένα τέλη τερματισμού (μεταξύ σταθερών και κινητών) βρίσκονται πολύ υψηλότερα σε σχέση με το μέσο ευρωπαϊκό όρο.

Ειδικότερα δε επισημαίνεται ότι οι εταιρίες κινητής τηλεφωνίας παρέχουν τη δυνατότητα στους συνδρομητές τους να τερματίζουν κλήσεις από κινητό σε κινητό τηλέφωνο με χρέωση που φθάνει τα 6 ευρωλεπτά ανά λεπτό ενώ την ίδια στιγμή έχουν διαμορφώσει τα τέλη διασύνδεσης από σταθερό σε κινητό τηλέφωνο σε επίπεδα 18 ή 19 ευρωλεπτών ανά λεπτό.

Επιπλέον οι εταιρίες κινητής τηλεφωνίας με τη χρήση ειδικών συσκευών επιτρέπουν σε μεγάλους πελάτες τους να τερματίζουν κλήσεις από σταθερά σε κινητά τηλέφωνα με το μειωμένο τιμολόγιο των 6 ευρωλεπτών ανά λεπτό, στο 1/3 δηλαδή της τιμής που καλείται κάποιος να πληρώσει για να τερματίσει κλήσεις σε δίκτυο κινητής τηλεφωνίας.

Η Επιτροπή προσανατολίζεται σε σύσταση προς τις εταιρίες να διαμορφώσουν έτσι τα τιμολόγιά τους ώστε να μην είναι σε καμία περίπτωση φθηνότερη η λιανική από την χονδρική χρέωση.

Για το σκοπό αυτό άλλωστε οι εταιρίες έχουν κληθεί την προσεχή εβδομάδα από την Επιτροπή να αιτιολογήσουν τα υψηλά –σε σχέση με την Ε.Ε.- τέλη τερματισμού.

Οι εταιρίες από την άλλη πλευρά επικαλούνται διάφορους παράγοντες που τις αναγκάζουν να διατηρούν το υψηλό κόστος τους στα τέλη τερματισμού από σταθερό σε κινητό δίκτυο σε σχέση με την Ε.Ε. Αρχικά αναφέρουν ότι αντιμετωπίζουν ιδιαίτερα υψηλό κόστος λόγω των επιδοτήσεων συσκευών κινητής τηλεφωνίας.

Ουσιαστικά με τον τρόπο αυτό μετακυλύουν το κόστος της επιδότησης των συνδρομητών τους σε χρήστες των σταθερών τηλεφώνων. Κύκλοι της αγοράς επισημαίνουν δε ότι η επιδότηση συσκευών σε μια τόσο ώριμη αγορά (με ποσοστό πραγματικής διείσδυσης που αγγίζει το 75%) είναι ανούσια και εξυπηρετεί κυρίως τις κατασκευάστριες και εισαγωγικές εταιρίες συσκευών κινητής τηλεφωνίας.

Επιπλέον θεωρούν ότι η κατασκευή του δικτύου στην Ελλάδα είναι ιδιαίτερα ακριβή δεδομένου του γεωγραφικού ανάγλυφου της χώρας. Παρά ταύτα, το γεγονός αυτό θα έπρεπε να επηρεάζει το σύνολο των τιμολογίων τους και όχι μόνο μια συγκεκριμένη κατηγορία κλήσεων που καλούνται να επωμισθούν το βάρος.

Σύμφωνα πάντα με πληροφορίες η ΕΕΤΤ προσανατολίζεται να συστήσει στις εταιρίες εκτός από τον εναρμονισμό των τιμολογίων τους με τα μέσα ευρωπαϊκά, την διακοπή της πρακτικής των ελαχίστων χρεώσεων που εφαρμόζουν για τις κλήσεις που τερματίζονται στα δίκτυά τους.

Άλλωστε, ο ΟΤΕ θα είναι σύντομα σε θέση να τιμολογεί τις κλήσεις ανά δευτερόλεπτο οπότε θεωρείται αναγκαίο όλες οι κλήσεις να τιμολογούνται εφεξής ανά δευτερόλεπτο.

Επιπλέον, η ΕΕΤΤ προτίθεται να απελευθερώσει την αγορά των καρτών SIM. Με τον τρόπο αυτό θα μπορούν και οι εταιρίες σταθερής τηλεφωνίας να χρησιμοποιούν FCT’s (πρόκειται για τις ειδικές συσκευές που δρομολογούν τις κλήσεις από σταθερό τηλέφωνο μέσω των δικτύων κινητής τηλεφωνίας).

Μέχρι σήμερα οι εναλλακτικοί αντιμετώπιζαν (όπως αναφέρουν στελέχη των εταιριών) άρνηση στην προμήθεια των καρτών SIM με αποτέλεσμα οι εταιρίες κινητής να έχουν ένα συγκριτικό πλεονέκτημα.

Οι ρυθμίσεις αυτές αναμένεται να επιφέρουν μια μείωση στα έσοδα των εταιριών κινητής τηλεφωνίας, πληροφορίες όμως που προέρχονται από την ΕΕΤΤ αναφέρουν ότι δεν θα γίνουν άμεσα αλλά σταδιακά ώστε να υπάρχει εξομάλυνση.

Σημειώνεται οτι σε συνάντηση του με στελέχη των ΜΜΕ ο διευθύνων σύμβουλος της Vodafone Γιώργος Κορωνιάς, παραδέχτηκε πρόσφατα οτι υπάρχει σημαντική διαφορά ανάμεσα στο κόστος κλήσεως από κινητό σε κινητό ( που όπως είπε είναι από τα φθηνότερα στην Ευρώπη) και στο κόστος κλήσεως μεταξύ κινητού και σταθερού.

Ο ίδιος υπογράμμισε οτι θα πρέπει να υπάρξει εξομάλυνση αυτής της διαφοροποίησης, αφήνοντας να εννοηθεί οτι η μείωση του κόστους στις κλήσεις μεταξύ σταθερών και κινητών, θα οδηγήσει σε αύξηση των χρεώσεων από κινητό σε κινητό.

Σταμάτης Ζαχαρός

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v