Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ασφαλιστικές: Καταλύτης και για άλλα deals!

Η πώληση του ασφαλιστικού βραχίονα της MPB είναι ένα χαρακτηριστικό δείγμα των σημαντικών ανακατατάξεων που προκαλεί στις ασφάλειες η διεθνής κρίση. Δέλεαρ για τις τράπεζες τα ρευστά και έσοδα από προμήθειες.

  • του Στέφανου Κοτζαμάνη
Ασφαλιστικές: Καταλύτης και για άλλα deals!
Μετά τη χθεσινή ανακοίνωση για πώληση του 51% του ασφαλιστικού βραχίονα της MPB στη CNP, στην αγορά τώρα αναρωτιούνται ποιες τράπεζες, πέραν της ATEbank, θα προχωρήσουν και αυτές στη διάθεση των δικών τους ασφαλιστικών θυγατρικών.

Πλήρης επιβεβαίωση για το ρεπορτάζ της εφημερίδας «Μέτοχος», η οποία την περασμένη Παρασκευή (18/7) έγραφε: «Η MPB φέρεται να συζητά την πώληση ποσοστού 51% - 79% των ασφαλιστικών εργασιών της σε γαλλική πολυεθνική εταιρεία, που μέχρι σήμερα δεν έχει παρουσία στην Κύπρο και στην Ελλάδα».

Και ήρθε χθες η ανακοίνωση της MPB για την πώληση του 51% των παραπάνω δραστηριοτήτων στη γαλλική CNP, γεγονός που θα εξασφαλίσει έσοδα τουλάχιστον 165 εκατ. ευρώ και έκτακτα κέρδη 60 εκατ. ευρώ.

Η αλήθεια είναι ότι σημαντικές είναι οι επιδράσεις και οι ανακατατάξεις στον ασφαλιστικό κλάδο τις οποίες αναμένεται να επιφέρει η δυσμενής συγκυρία που πλήττει τον τραπεζικό τομέα και τη χρηματιστηριακή αγορά.

Το μόνο βέβαιο είναι ότι οι τράπεζες τώρα έχουν ένα επιπλέον κίνητρο προκειμένου να ρευστοποιήσουν μέρος ή και το σύνολο των θυγατρικών τους ασφαλιστικών εταιρειών σε άλλους ομίλους, υλοποιώντας ένα deal ανάλογο με εκείνο της Alpha Bank και της AXA ή της Εμπορικής Τράπεζας και της Groupama, ή, τέλος, της Proton Bank με τον όμιλο Aσπίς.

O λόγος είναι απλός:  Σε μια περίοδο όπου οι τράπεζες παγκοσμίως διψούν για ρευστότητα, για ποιον λόγο να μη συγκεντρώσουν στα ταμεία τους μερικές εκατοντάδες εκατ. ευρώ πουλώντας τις θυγατρικές ασφαλιστικές τους και εξασφαλίζοντας παράλληλα έσοδα από προμήθειες στο μέλλον;

Άλλωστε, σε μια εποχή όπου τα επιτόκια των προθεσμιακών καταθέσεων ολοένα και φλερτάρουν περισσότερο με το 6% και το κόστος των ομολογιακών εκδόσεων είναι ακόμη πιο μεγάλο, η άντληση ενός μεγάλου ποσού αποτελεί συγκριτικό πλεονέκτημα απέναντι στον ανταγωνισμό.

Ήδη, η ATEbank βρίσκεται σε διαδικασία πώλησης της πλειοψηφίας της ΑΤΕ Ασφαλιστικής, με δύο ξένες εταιρείες -την Ergo και την Groupama- να έχουν περάσει στη short list των υποψηφίων.

Ανάλογη κίνηση σχεδίαζε από πέρυσι η Marfin Popular Bank συζητώντας την πώληση του 51% των δύο ασφαλιστικών εταιρειών της στον πολυεθνικό όμιλο Eureko. Το συγκεκριμένο deal τελικά δεν προχώρησε, ωστόσο χθες έκλεισε αυτό με τη CNP, με την οποία και πέρυσι το κυπριακό συγκρότημα είχε κάποιες επαφές.

Ανάλογες αποφάσεις, βέβαια, θα κληθούν να λάβουν και άλλες τράπεζες που διαθέτουν ισχυρές ασφαλιστικές και κυρίως η Εθνική Τράπεζα και η Eurobank.

Από πέρυσι άλλωστε διαδιδόταν στην αγορά ότι η «απόσυρση» της Εθνικής Ασφαλιστικής από το ταμπλό της Σοφοκλέους αποσκοπούσε -σε βάθος χρόνου- και στην πώληση του leader της ασφαλιστικής αγοράς. Η τρέχουσα συγκυρία στις τράπεζες ενδεχομένως να επιδράσει καταλυτικά στην όλη διαδικασία. Ίσως…

---Πλήγμα στα unit linked από τα επιτόκια

Πέραν όμως αυτών, το κυνήγι της ρευστότητας στον τραπεζικό κλάδο, σε συνδυασμό με την πτωτική πορεία των κεφαλαιαγορών, έχει προκαλέσει ισχυρό πονοκέφαλο στα επιτελεία πολλών ασφαλιστικών εταιρειών.

H εκτίναξη των επιτοκίων στις προθεσμιακές καταθέσεις των τραπεζών σε επίπεδο 5% - 6% δυσκολεύει τις ασφαλιστικές να προωθήσουν τα δικά τους προϊόντα, καθώς οι εγγυημένες αποδόσεις που προσφέρουν είναι τώρα πολύ χαμηλότερες από αυτές των τραπεζικών καταθέσεων.

Εκτός αυτού, πρόβλημα υπάρχει και στα χαρτοφυλάκια των ασφαλιστικών, καθώς από τη μια οι μετοχές και τα μετοχικά αμοιβαία κεφάλαια που διαθέτουν έχουν υποχρεωθεί από την αρχή του χρόνου σε μεγάλες απώλειες, από την άλλη, δε, οι αποδόσεις των ομολογιακών Α/Κ είναι από οριακές έως και αρκετά αρνητικές.

* Μερική αναδημοσίευση από το φύλλο 539 της εφημερίδας "ΜΕΤΟΧΟΣ & ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ" (18-22 Ιουλίου 2008).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v