Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η πρόταση για την υπόθεση Ασπίς

Πρακτική λύση για τους ασφαλισμένους που βρέθηκαν ακάλυπτοι από την Ασπίς Πρόνοια κατέθεσε η Ν.Δ. Ο Αλ. Μωραϊτάκης εξηγεί τι προβλέπει. Πώς θα εξασφαλιστούν οι πελάτες της ασφαλιστικής.

Η πρόταση για την υπόθεση Ασπίς
Τους τρόπους ώστε να εξασφαλιστούν τα συμφέροντα των δεκάδων χιλιάδων ασφαλισμένων στον όμιλο της Ασπίς Πρόνοια, οι οποίοι παραμένουν ακόμα και σήμερα στον αέρα, καταγράφει ο Αλέξανδρος Μωραϊτάκης, υποψήφιος βουλευτής με τη Ν.Δ. στην Α΄ Περιφέρεια της Αθήνας.

Σύμφωνα με τον κ. Μωραϊτάκη, η περίπτωση της Ασπίς είναι πολύ απάνθρωπη, καθώς έχει οδηγήσει στην ανασφαλισιμότητα και στην πραγματική πτώχευση πολλούς ανθρώπους που την εμπιστεύτηκαν και ασφαλίστηκαν σε αυτήν. Η χρεοκοπία της ασφαλιστικής, οι λόγοι της χρεοκοπίας και η μετέπειτα πολιτική της διαχείριση είναι βίοι παράλληλοι με τη χρεοκοπία της Ελλάδας.

Για να λυθεί το πρόβλημα η πρόταση της Ν.Δ. -η οποία προέκυψε μετά από εισήγηση του κ. Μωραϊτάκη- είναι να υπάρξει νομοθετικά διαπραγματευόμενη ειδική χρηματοδότηση όχι μόνο για το συγκεκριμένο ζήτημα, αλλά και για την ενίσχυση της ασφαλιστικής αγοράς. Στο πλαίσιο αυτό το Εγγυητικό Κεφάλαιο Ζωής θα γίνει σε ασφαλιστική επιχείρηση, που θα αναλάβει το χαρτοφυλάκιο όλων των ασφαλιστικών επιχειρήσεων ζωής, που έχουν πτωχεύσει ή τελούν σε ασφαλιστική εκκαθάριση. Αυτή η λύση ακολουθείται και στη Γερμανία.

Αμέσως μετά, θα αναζητηθεί ειδική χρηματοδότηση των ανοιγμάτων, στο μέτρο όπου τα ανοίγματα αυτά δεν θα μπορούν να καλυφθούν από τις σημερινές εισφορές των ασφαλιστικών επιχειρήσεων προς το Εγγυητικό Κεφάλαιο. Έτσι τα χαρτοφυλάκια δεν θα ρευστοποιούνται -γεγονός που θα απαιτούσε αμέσως τεράστια ποσά-, αλλά θα συνεχίζεται η ασφάλιση και τα κεφάλαια θα απαιτούνται μόνο για κάλυψη τυχόν ελλείψεων σε τεχνικά αποθέματα, τα οποία -καθώς θα εντατικοποιείται η εποπτεία- θα είναι ολοένα και λιγότερα. Επιπλέον, θα δίνεται προτεραιότητα σε περίπτωση χρεοκοπίας, στην κάλυψη των περιουσιακών στοιχείων των ασφαλισμένων.

Η συγκεκριμένη πρόταση τέθηκε υπόψη και προεδρείου του Συλλόγου Ζημιωθέντων Επενδυτών και Ασφαλισμένων του ομίλου ΑΣΠΙΣ ΠΡΟΝΟΙΑ, το οποίο και την αποδέχθηκε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v