Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Egnatia: Αναμένεται έκρηξη στα κέρδη των τραπεζών

Αύξηση 63,4% αναμένει η Egnatia Finance πως θα παρουσιάσουν στο σύνολο του 2005 τα καθαρά κέρδη των τραπεζών που παρακολουθεί (Universe), εξαιρουμένων της ΑΤΕ Bank και της Εμπορικής, οι οποίες στην προηγούμενη χρήση παρουσίασαν ζημίες. Οι επιμέρους προβλέψεις. Οι τιμές - στόχοι. Οι συστάσεις.

Egnatia: Αναμένεται έκρηξη στα κέρδη των τραπεζών
Αύξηση 63,4% αναμένει η Egnatia Finance πως θα παρουσιάσουν στο σύνολο του 2005 τα καθαρά κέρδη των τραπεζών που παρακολουθεί (Universe), εξαιρουμένων της ΑΤΕ Bank και της Εμπορικής, οι οποίες στην προηγούμενη χρήση παρουσίασαν ζημίες.

Στην έκθεσή της με τίτλο ”Η διατηρήσιμη ανάπτυξη επιβεβαιώνει τις υψηλές αποτιμήσεις”, η Egnatia Finance προβλέπει παράλληλα πως τα οργανικά κέρδη των τραπεζών θα κινηθούν ακόμη υψηλότερα, ήτοι κατά 74,1%.

Για τη μετοχή της Alpha Bank, η χρηματιστηριακή διατυπώνει τιμή-στόχο τα 36,3 ευρώ και σύσταση ”buy”, για την Εμπορική τα 27,60 ευρώ και ”hold” και για την Eurobank Ergasias τα 35,60 ευρώ και ”buy”.

Για τον τίτλο της Εθνικής Τράπεζας θέτει τιμή-στόχο τα 44,40 ευρώ και σύσταση ”buy” από ”accumulate”, για την Πειραιώς τα 21,80 ευρώ και σύσταση ”accumulate” από ”buy” και για την Αγροτική τα 5,60 ευρώ και ”accumulate”.

Η χρηματιστηριακή προβλέπει ότι η δραστηριοποίηση στις χώρες της νοτιοανατολικής Ευρώπης θα συντελέσει σε μεγαλύτερο βαθμό στην κερδοφορία των ελληνικών τραπεζικών ιδρυμάτων. Σύμφωνα με την εκτίμησή της, το 20% της συνολικής κερδοφορίας των ελληνικών τραπεζών το 2008 θα προέρχεται από τις αγορές αυτές.

Η Egnatia Finance περιμένει ότι το Ρ/Ε των ελληνικών τραπεζών με βάση τα εκτιμώμενα κέρδη του 2007 θα διαμορφώνεται στο 14, με το premium έναντι του ευρωπαϊκού κλάδου να είναι δικαιολογημένο για την επόμενη διετία, λόγω της ισχυρότερης ανάπτυξης των κερδών ανά μετοχή που εμφανίζουν τα ελληνικά ιδρύματα.

Εξάλλου, εκτιμά ότι στην ευρύτερη αγορά της νοτιοανατολικής Ευρώπης, η Eurobank είναι καλύτερα τοποθετημένη έναντι του ανταγωνισμού, καθώς διαθέτει πιο ”προηγμένο” δίκτυο αλλά και τεχνολογικές δυνατότητες.

Ειδικότερα, η Εθνική Τράπεζα αναμένεται να καταγράψει αύξηση 102,4% στα προ φόρων κέρδη του 2005. Η ενίσχυση των κερδών αναμένεται να στηριχθεί στον περιορισμό του κόστους, στη σημαντική αύξηση των εσόδων, αλλά και στο πρόγραμμα αναδιάρθρωσης της Εθνικής, τονίζουν οι αναλυτές της Εγνατίας.

Σε ό,τι αφορά την Alpha Bank, εκτιμάται αύξηση 11,4% στα προ φόρων κέρδη της τράπεζας, τα οποία προβλέπεται να ανέλθουν στα 641,3 εκατ. ευρώ.

Τα προ φόρων κέρδη της Eurobank αναμένεται να αυξηθούν κατά 41,1% στα 704,4 εκατ. ευρώ. Η Εγνατία Finance χαρακτηρίζει ως εξαίρετη την πορεία της τράπεζας στον τομέα της λιανικής τραπεζικής, τον περιορισμού του κόστους στην Ελλάδα και την ισχυρή επέκταση της Eurobank στη νοτιοανατολική Ευρώπη.

Αύξηση 33,7% θα σημειώσουν τα προ φόρων κέρδη της Τράπεζας Πειραιώς το 2005, διαμορφούμενα στα 275,6 εκατ. ευρώ. Ώθηση στα μεγέθη της τράπεζας θα προσδώσει η καλή πορεία της, ιδιαίτερα στη στεγαστική πίστη, αλλά και η απορρόφηση της ΕΛΕΧΑ.

Η Εγνατία Finance χαρακτηρίζει καθοριστική στιγμή για την Εμπορική Τράπεζα τη μετάβαση στα ΔΛΠ και προβλέπει κέρδη προ φόρων ύψους 128 εκατ. ευρώ, ενώ επισημαίνει τη μείωση του κόστους της τράπεζας.

Για την Αγροτική Τράπεζα τονίζει το restructuring story που αντιπροσωπεύει η τράπεζα, εκτιμώντας προ φόρων κέρδη 166,3 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, επισημαίνει πως η μετοχή της παραμένει μια από τις αγαπημένες επιλογές της Εγνατίας, καθώς μπορεί να ”ξεδιπλώσει σημαντική αξία”.

Η Eurobank ανακοινώνει αποτελέσματα στις 16 Φεβρουαρίου, ενώ Alpha Bank και Τράπεζα Πειραιώς στις 22 Φεβρουαρίου.

Η Αγροτική ανακοινώνει τα μεγέθη 2005 στις 27 Φεβρουαρίου και στις 28 του ίδιου μήνα ανακοινώνει η Εθνική Τράπεζα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v