Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δημήτρης Κοντογιάννης

Είναι κάτοχος Ph.D στα μακροοικονομικά και την διεθνή χρηματοοικονομική από το City University της Ν. Υόρκης και κάτοχος M.Phil. Κατέχει επίσης M.B.A. και ΒΒΑ στη χρηματοοικονομική από το Baruch College.

Αποποίηση ευθυνών
Μαϊ 25 2013

Χαμηλή φορολογία για ελληνικές εταιρείες

Οι ελληνικές επιχειρήσεις μπορεί να βρίσκονται καθημερινά αντιμέτωπες με την γραφειοκρατία του δημοσίου και να σπαταλάνε ώρα και χρήμα για να κάνουν την δουλειά τους, όμως σ' ένα άλλο θέμα δεν θα πρέπει να έχουν παράπονο.

Αναφερόμαστε στο συντελεστή με βάση τον οποίο φορολογούνται τα εταιρικά κέρδη στην Ελλάδα σε σχέση με τις άλλες χώρες της ευρωζώνης και του ΟΟΣΑ γενικότερα.

Όπως προκύπτει από στοιχεία της PriceWaterhouseCoopers, ο φορολογικός συντελεστής ανέρχεται σε 20% στην Ελλάδα έναντι 12,5% στην Ιρλανδία και 25% στη Πορτογαλία που βρίσκεται επίσης σε οικονομικό πρόγραμμα προσαρμογής.

Η Ισπανία και η Ιταλία, δυο άλλες χώρες που βρίσκονταν ή τουλάχιστον θεωρούνταν ότι ήταν υποψήφιες για «ελαφρύ» μνημόνιο, φορολογούν τα κέρδη των επιχειρήσεων με συντελεστές 30% και 31,4% αντίστοιχα.

Ακόμη πιο υψηλό συντελεστή επιβάλλει η Γαλλία με 33,3% ενώ λίγο χαμηλότερα στο 29,5% βρίσκεται η Γερμανία. Τα νούμερα πιθανόν εξηγούν την πρεμούρα του προέδρου Ολάντ για ενιαία φορολογική πολιτική στην ευρωζώνη.

Για την ιστορία, η Ελλάδα φορολογεί τα κέρδη των ανωνύμων εταιρειών με τον ίδιο συντελεστή που επιβάλλει η Τουρκία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v
Απόρρητο