Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

One person with a belief is a social power equal to ninety-nine who have only interests
JOHN STUART MILL (1806-1873)
English Philosopher in Representative Government

Αποποίηση ευθυνών
Ιουν 20 2013

Η άλλη όψη των υψηλών φόρων μεταβίβασης στα ακίνητα

H Eλλάδα ανήκει μαζί με την Ιταλία, το Βέλγιο, την Πορτογαλία και τη Γαλλία στο κλαμπ των πρωταθλητών στους φόρους μεταβίβασης ακινήτων στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Για την ακρίβεια, βρίσκεται στην 4η θέση. 

Σύμφωνα με μια μελέτη δύο Ολλανδών οικονομολόγων, του Casper van Ewijk και του Michiel van Leuvensteijn, το κόστος μιας συναλλαγής στην ελληνική αγορά ακινήτων -φόροι μεταβίβασης και προμήθεια μεσιτών- εκτιμάται στο 15% περίπου της αξίας του ακινήτου.

Όσο περίπου είναι το κόστος στη Γαλλία, ενώ ανεβαίνει στο 18% στην πρωταθλήτρια Ιταλία.

Με τις συναλλαγές στην ελληνική αγορά ακινήτων στο ναδίρ, είναι επόμενο η ελληνική κυβέρνηση και η τρόικα να αναζητούν τρόπους για να την αναζωογονήσουν προκειμένου να αντλήσουν έσοδα.

Οι δηλώσεις του υπουργού οικονομικών Ι. Στουρνάρα περί πρόθεσης της κυβέρνησης να μειώσει δραστικά τους φορολογικούς συντελεστές στις μεταβιβάσεις ακινήτων δεν είναι καθόλου τυχαίες.

Όμως, οι δύο προαναφερθέντες Ολλανδοί οικονομολόγοι επισημαίνουν έναν ακόμη λόγο για τον οποίο η μείωση των φόρων μεταβίβασης στις χώρες της ευρωζώνης βγάζει νόημα, σύμφωνα με παλαιότερη μελέτη τους. Όσο χαμηλότεροι είναι οι φόροι μεταβίβασης στα ακίνητα, τόσο ευκολότερο είναι να αγοράζει και να πουλά κανείς σπίτια.

Διευκολύνεται λοιπόν η μετακίνηση των εργαζομένων που αναζητούν δουλειά από τη μια χώρα στην άλλη.
Επομένως, διευκολύνεται η κινητικότητα στην ευρωπαϊκή αγορά εργασίας, που θεωρείται σημαντική για τη μείωση της ανεργίας.

Με άλλα λόγια, η μείωση των φόρων μεταβίβασης στην αγορά ακινήτων δεν οδηγεί μόνο σε αύξηση των συναλλαγών και πιθανόν σε ενίσχυση των φορολογικών εσόδων. Οδηγεί επίσης σε μείωση της ανεργίας.

Με έναν σμπάρο δυο τρυγόνια, που θα έλεγε ο λαός.

Να λοιπόν ένα ακόμη επιχείρημα που θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει η ελληνική κυβέρνηση στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v